Reklama
Reklama

​Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze

Chruściki są jednym ze słodkich symboli karnawału. Jednak dla wielu osób sposób ich smażenia — w głębokim tłuszczu — sprawia, że rezygnują z jedzenia tych pyszności. Teraz już nie będą musieli! Wystarczy, że choć raz spróbują tego przepisu na faworki bez smażenia, które są smaczniejsze i zdrowsze.

Faworki bez smażenia — składniki

W tym roku Tłusty Czwartek przypada na koniec lutego, więc przez prawie dwa miesiące karnawału możemy "bezkarnie" objadać się chruścikami czy pączkami. Jednak jeśli masz już dość tych klasycznych, wysokokalorycznych przepisów, wypróbuj przepis na faworki bez smażenia. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 190 g śmietany 18%,
  • 4 żółtka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków.

Pamiętaj o tym, żeby śmietanę, żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sprawdź również: Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy

Jak przygotować faworki bez smażenia?

Do miski wsyp sól, cukier wanilinowy oraz mąkę. Dodaj śmietanę, żółtka i masło. Całość zagniataj rękami lub mikserem z hakiem do ciasta, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ugniecione ciasto na faworki bez smażenia podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podziel na paski, każdy pasek natnij na środku i przełóż przez środek. Gotowe chruściki ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią, czyli przez około 10 minut. Gdy lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem. Faworki bez smażenia są gotowe. Smacznego!

Zobacz też:

Czekolada na wytrawnie? Poznaj przepis, który zmieni twoje podejście do kakao

W tym roku na Wielkanoc przygotuj taką zupę. Jest 10 razy smaczniejsza od żurku

Naleśniki przywierają do patelni? Najprawdopodobniej popełniasz ten błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy