Reklama
Reklama

​Zapomnij o smażeniu faworków i nieprzyjemnym zapachu oleju. Te są smaczniejsze i zdrowsze

Chruściki są jednym ze słodkich symboli karnawału. Jednak dla wielu osób sposób ich smażenia — w głębokim tłuszczu — sprawia, że rezygnują z jedzenia tych pyszności. Teraz już nie będą musieli! Wystarczy, że choć raz spróbują tego przepisu na faworki bez smażenia, które są smaczniejsze i zdrowsze.

Faworki bez smażenia — składniki

W tym roku Tłusty Czwartek przypada na koniec lutego, więc przez prawie dwa miesiące karnawału możemy "bezkarnie" objadać się chruścikami czy pączkami. Jednak jeśli masz już dość tych klasycznych, wysokokalorycznych przepisów, wypróbuj przepis na faworki bez smażenia. Do ich przygotowania będziesz potrzebować:

  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 190 g śmietany 18%,
  • 4 żółtka,
  • 400 g mąki pszennej,
  • 70 g masła,
  • cukier puder do oprószenia gotowych faworków.

Pamiętaj o tym, żeby śmietanę, żółtka i masło wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęły temperaturę pokojową.

Sprawdź również: Zamiast do kawy, wrzucam trochę do pomidorowej. Smakuje lepiej niż u mamy

Jak przygotować faworki bez smażenia?

Do miski wsyp sól, cukier wanilinowy oraz mąkę. Dodaj śmietanę, żółtka i masło. Całość zagniataj rękami lub mikserem z hakiem do ciasta, aż ciasto będzie jednolite i sprężyste. Piekarnik rozgrzej do temperatury 190 stopni Celsjusza. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Ugniecione ciasto na faworki bez smażenia podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na grubość ok. 2 mm, podziel na paski, każdy pasek natnij na środku i przełóż przez środek. Gotowe chruściki ułóż na blasze, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz, aż się zarumienią, czyli przez około 10 minut. Gdy lekko przestygną, posyp je cukrem pudrem. Faworki bez smażenia są gotowe. Smacznego!

Zobacz też:

Obniża cukier, daje uczucie sytości i prawie nie ma kalorii. Na diecie jedz regularnie

Takie naleśniki podawali na wakacjach w Grecji. Są o niebo lepsze od tradycyjnych

Zapomnij o zwykłym cieście na pierogi. Dołóż te składniki, a będzie miękkie, elastyczne i obłędnie smaczne

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy