Reklama
Reklama

Pij codziennie na odporność i kaszel. Bije na głowę niejeden syrop

Przy łagodnym przeziębieniu nie musisz od razu biec do apteki. Zamiast wykupować drogie medykamenty, które często mają składy dłuższe, niż lista zakupów, przygotuj naturalny syrop z marchwi, który wspomaga odporność organizmu oraz działa łagodząco na gardło. W przeszłości stosowała go niejedna babcia.

Jesienią pogoda nie rozpieszcza. Temperatura często spada do kilku stopni, częściej niż w poprzednich miesiącach zdarzają się opady deszczu i silne wiatry. W takich warunkach nietrudno nabawić się przeziębienia, ale nie zawsze jest ono tak poważne, aby konieczna była wizyta u lekarza (z którym zawsze warto się skonsultować, gdy coś nas niepokoi).

Najczęściej jednak objawy ustępują samoistnie w ciągu kilku dni, zwłaszcza przy odpowiednim nawodnieniu, odpoczynku i prostych domowych sposobach. Wtedy przyda się domowy syrop z marchewki, który łagodzi ból gardła i wspomaga odporność. Świetnie smakuje i jest całkowicie naturalny, więc o tej porze roku warto pić go profilaktycznie.

Jak zrobić domowy syrop z marchwi? Prosty przepis

Domowy syrop z marchwi przygotujesz ekspresowo za grosze z paru tanich i szalenie zdrowych składników, które są skarbnicą witamin. Połączone ze sobą, tworzą naturalny eliksir wspierający odporność i walkę z łagodnym przeziębieniem.

Przepis na syrop z marchwi - składniki (na około 300 ml syropu):

  • świeża marchew - 500 g
  • imbir posiekany - 2 łyżeczki
  • miód - 3 łyżki
  • woda - około 300-400 ml, (aby przykryć marchew)

Marchew obierz i pokrój na małe kawałki. Wrzuć ją do rondelka i zalej wodą w taki sposób, aby ciecz całkowicie przykryła warzywa. Włącz średni ogień i poczekaj, aż zacznie wrzeć. 

Dodaj posiekany wcześniej imbir i gotuj do momentu, aż marchew całkowicie zmięknie. Odcedź marchew i imbir. Zachowaj wywar i osobno zmiksuj marchew z imbirem na gładką masę. 

Kiedy wywar przestygnie, (ale wciąż będzie letni), dodaj miód i wymieszaj składniki. Masę marchewkowo-imbirową połącz z wywarem i jeszcze raz dokładnie wymieszaj. Twój syrop marchewkowy jest gotowy. Musisz już tylko przelać go do słoika albo małej butelki. Przechowuj w lodówce do 6 dni.

Dlaczego warto stosować syrop z marchwi na kaszel i przeziębienie?

Syrop z marchwi ma gęstą, lepką konsystencję, dzięki czemu powleka błonę śluzową gardła, tworząc dla niego naturalną warstwę ochronną. Nawilża gardło i krtań oraz zmniejsza jego podrażnienie, często odpowiedzialne za odruch kaszlowy. Przynosi ulgę, podobnie jak syrop z cebuli czy miodu, które są bardziej znane.

Jego głównym składnikiem jest marchew zawierająca naturalne cukry, pektyny i przeciwutleniacze, które rozrzedzają flegmę i ułatwiają jej usunięcie z dróg oddechowych. Marchew jest bogata w beta-karoten, witaminy A, C, K, E, K, czy witaminy z grupy B

Wzbogacenie syropu o miód również nie jest bez znaczenia, gdyż ten ma właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i łagodzące, a imbir rozgrzewa, poprawia krążenie i zawiera przeciwzapalne związki: gingerole i szogaole.

Pamiętaj, że syrop z marchwii nie zastąpi profesjonalnego leczenia w przypadku zapalenia oskrzeli czy anginy. Może być jedynie dodatkowym wsparciem przy łagodnych infekcjach

Jeśli objawy są długotrwałe albo od początku cię niepokoją, bezwględnie udaj się na wizytę do lekarza. Możesz go także stosować profilaktycznie dwa razy dziennie po 1 łyżce.

Zobacz też:

Dodaj to do jajecznicy. Wyjdzie puszysta i smaczna, jak nigdy wcześniej

Ryż nigdy więcej się nie poskleja. Wystarczy, że ugotujesz go "po japońsku"

O niebo zdrowsza od owsianki. Seniorzy powinny jeść regularnie

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie