Reklama
Reklama

W PRL-u wszyscy robili z niej przetwory. Dziś jest zapomniana, choć smaczna i zdrowa

Kalina koralowa wyglądem przypomina czerwoną porzeczkę. W smaku bliżej jej do aronii. Jednak oba owoce przewyższa pod względem właściwości zdrowotnych. Dawniej przygotowywano z niej wiele przetworów na zimę, dziś jest zapomniana, a to błąd! Sprawdź, jak wykorzystać kalinę koralową w swojej kuchni.

Niegdyś ten dorodny krzew można było zobaczyć na działkach i w przydomowych ogrodach. Stanowił nie tylko piękną ozdobę, ale także źródło cennych owoców. Dziś kalina koralowa porasta nieużytki i pola, gdzie nikt nie zwraca na nią uwagi. Przechodzimy obojętnie obok owoców zdrowszych od aronii czy czarnej porzeczki. Co skrywa kalina koralowa i jak przywrócić jej obecność w naszych kuchniach? 

Kalina koralowa - przypomina porzeczkę, jest zdrowsza od aronii

Kalina koralowa (Viburnum opulus) jest krzewem z rodziny piżmaczkowatych. Dorasta nawet do 4 m wysokości i 2 metrów szerokości. Rośnie naturalnie w Polsce. Niegdyś była często uprawiana w ogrodach dla cennych owoców. Dziś jest zapomniana i wykorzystuje się ją głównie jako krzew ozdobny.  

Kalina koralowa na wiosnę obsypuje się białymi kwiatami podobnymi do hortensji. Z końcem lata i początkiem jesieni wytwarza małe, czerwone owoce o cennych dla zdrowia właściwościach. W czasach PRL były surowcem dla wielu przetworów. Dziś stają się przede wszystkim pokarmem dla ptaków na zimę.  

Przeczytaj także: Ma 2 razy więcej witaminy C niż cytryna i chroni przed miażdżycą. Polacy jedzą rzadko

Warto odwrócić tę tendencję i przywrócić popularność kaliny koralowej, szczególnie że jej uprawa nie jest wymagająca. Krzew dobrze przyjmuje się niemal na każdej glebie. Najlepiej kwitnie i owocuje na stanowisku słonecznym, osłoniętym od wiatru. Nie wymaga także specjalnego nawożenia, choć dla zwiększenia plonów warto wzmocnić go naturalnymi nawozami.  

Zdrowotne właściwości kaliny koralowej

W owocach kaliny koralowej znajduje się wiele substancji czynnych o pozytywnym wpływie na organizm człowieka. Znajdziemy w nich: 

  • flawonoidy: kwercetynę, astragalinę, amantaflavon, kemferol, 
  • garbniki,  
  • triterpeny,  
  • kumaryny - skopoletynę, eskuletynę,  
  • substancje gorzkie, 
  • olejek eteryczny, 
  • kwasy organiczne, 
  • witaminę C i E. 

Dzięki tym składnikom owoce kaliny koralowej mają działanie rozkurczające mięśnie gładkie. Ekstrakty z nich pomagają łagodzić bóle miesiączkowe. Ponadto wykazują działanie przeciwkrwotoczne, przeciwzapalne, moczopędne. Jako surowiec leczniczy stosuje się je między innymi do

  • łagodzenia objawów menopauzy, 
  • łagodzenia bólu różnego rodzaju, 
  • leczenia zakażeń dróg moczowych, 
  • niwelowania problemów z zasypianiem, 
  • obniżania ciśnienia krwi. 

Ponadto owoce kaliny uelastyczniają żyły, chroniąc przed obrzękami, hemoroidami czy żylakami, a także innymi chorobami układu krwionośnego. Świetnie sprawdzą się w okresie jesienno-zimowym do łagodzenia objawów przeziębienia. Kalina koralowa wspomaga także trawienie i działa uspokajająco.  

Przetwory z kaliny koralowej. Jak ją wykorzystać w kuchni?

Owoce kaliny koralowej mają intensywny słodko-cierpki smak. Zebrane pod koniec lata mogą być gorzkie, dlatego lepszym terminem zbiorów jest początek jesieni po pierwszych przymrozkach. Jeśli nie możesz się doczekać ich smaku - włóż je na jeden dzień do zamrażarki. Podobnie jak aronia czy brukselka zgubią swoją gorycz.  

Przeczytaj także: Superowoc rośnie w Polsce i dojrzewa we wrześniu. Zrób z niego konfiturę

Niegdyś z kaliny koralowej wykonywało się konfitury, które później doskonale smakowały na kanapkach, w ciastach czy wytrawnych daniach mięsnych. Te małe czerwone kuleczki stanowiły bazę dla kompotu, soku czy nalewki. Ciepłe napoje z dodatkiem kaliny koralowej doskonale rozgrzewały i wzmacniały odporność w okresie zimowym. Świeże owoce równoważyły smak słodkich wypieków i nadawał im dekoracyjności. Warto także dziś wypróbować przepisów z tych zapomnianych, lecz cennych owoców

Jak przygotować kompot z kaliny koralowej? Potrzebujesz do tego: 

  • 200 g kaliny koralowej, 
  • 3 jabłka. 

Owoce kaliny dobrze opłucz w zimnej wodzie. Jabłka umyj i pokrój. Owoce przełóż do garnka i zalej wodą. Gotuj przez 15 min.  

Tak przygotowany napój doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Gasi pragnienie znacznie lepiej niż woda. Z owoców kaliny koralowej możesz przygotować również konfiturę. Potrzebujesz: 

  • ok. 1 kg owoców kaliny koralowej, 
  • 400 g cukru, 
  • wody, 
  • żel-fix. 

Owoce zasyp cukrem, aby puściły sok. Dodaj do nich trochę wody, aby nie przywarły do dna garnka. Gotuj mieszankę, aż owoce zmiękną, a sok zacznie się redukować. Na koniec zagęść konfiturę żel fixem. Na koniec przelej ją do wyparzonych słoików i pasteryzuj.  

Tak przygotowana konfitura spokojnie przetrzyma do zimy. Stanie się apetycznym dodatkiem do kanapek, ciast, naleśników czy nawet dań wytrawnych.  

Zobacz też:

​Te rogale świętomarcińskie smakują lepiej niż w cukierni. Kluczowy jest 1 składnik

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | owoce