Superowoc rośnie w Polsce i dojrzewa we wrześniu. Zrób z niego konfiturę
Dereń jadalny, bo o nim mowa, rośnie naturalnie w całej Europie południowo-wschodniej, w tym także w Polsce. Jest uznawany za najzdrowszy owoc na świecie, a wrzesień to okres dojrzewania jego kwiatów. Poznaj przepis na cudowną konfiturę z derenia jadalnego i zamknij moc tego superowocu w słoiczku na całą zimę.
Owoce derenia mają najczęściej czerwony kolor i elipsoidalny kształt. Po dojrzeniu są jadalne, ale mają cierpki i kwaśny smak, więc najlepiej nadają się do przetworów. Pamiętaj o tym, że w ich środkach znajdują się pestki, więc przed przystąpieniem do ich przetworzenia, należy je dokładnie wydrylować. Do przygotowania konfitury z derenia jadalnego potrzebujesz:
- 1 kg owoców derenia jadalnego,
- 2 kg cukru.
Podobnie do żurawiny, przetwory z derenia idealnie pasują do mięs np. dziczyzny. Co więcej, przed ich przygotowaniem nie musimy mrozić owoców.
Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń
Owoce derenia jadalnego przebierz, oczyść, umyj, osusz i wydryluj. Do garnka z grubym wlej pół litra wody i dodaj cały cukier. Ugotuj syrop z tej mieszanki, a następnie wsyp do niego wszystkie owoce i odstaw na całą dobę. Po tym czasie garnek postaw na dużym ogniu i doprowadź syrop z owocami do wrzenia. Zmniejsz ogień i smaż, aż owoce staną się przezroczyste. Konfiturę z derenia jadalnego przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu np. spiżarni lub piwnicy.
Sprawdź również: Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Smakuje jak u babci
Ze względu na to, że dereń uznawany jest za najzdrowszy owoc na świecie, również konfitura z tego owocu ma wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii, co może pomóc np. podczas problemów żołądkowych. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i będzie sprzyjała budowaniu odporności w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dereń jadalny działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz antyoksydacyjne, a także reguluje poziom cukru i wspomaga układ moczowy.
Zobacz też:
Każda szklanka to bomba witaminowa. Zrób z tego przepisu, a zima minie bez chorób
Te drożdżówki są jeszcze lepsze, niż cynamonki. Robię je co weekend
W PRL-u wszyscy zajadali się tymi słodyczami. Zrobisz je z 3 składników