Reklama
Reklama

​Superowoc rośnie w Polsce i dojrzewa we wrześniu. Zrób z niego konfiturę

Dereń jadalny, bo o nim mowa, rośnie naturalnie w całej Europie południowo-wschodniej, w tym także w Polsce. Jest uznawany za najzdrowszy owoc na świecie, a wrzesień to okres dojrzewania jego kwiatów. Poznaj przepis na cudowną konfiturę z derenia jadalnego i zamknij moc tego superowocu w słoiczku na całą zimę.

Konfitura z derenia jadalnego — składniki

Owoce derenia mają najczęściej czerwony kolor i elipsoidalny kształt. Po dojrzeniu są jadalne, ale mają cierpki i kwaśny smak, więc najlepiej nadają się do przetworów. Pamiętaj o tym, że w ich środkach znajdują się pestki, więc przed przystąpieniem do ich przetworzenia, należy je dokładnie wydrylować. Do przygotowania konfitury z derenia jadalnego potrzebujesz:

  • 1 kg owoców derenia jadalnego,
  • 2 kg cukru.

Podobnie do żurawiny, przetwory z derenia idealnie pasują do mięs np. dziczyzny. Co więcej, przed ich przygotowaniem nie musimy mrozić owoców.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Jak przygotować konfiturę z derenia jadalnego?

Owoce derenia jadalnego przebierz, oczyść, umyj, osusz i wydryluj. Do garnka z grubym wlej pół litra wody i dodaj cały cukier. Ugotuj syrop z tej mieszanki, a następnie wsyp do niego wszystkie owoce i odstaw na całą dobę. Po tym czasie garnek postaw na dużym ogniu i doprowadź syrop z owocami do wrzenia. Zmniejsz ogień i smaż, aż owoce staną się przezroczyste. Konfiturę z derenia jadalnego przełóż do wyparzonych słoiczków i szczelnie zamknij. Przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu np. spiżarni lub piwnicy.

Sprawdź również: Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Smakuje jak u babci

Konfitura z derenia jadalnego — właściwości

Ze względu na to, że dereń uznawany jest za najzdrowszy owoc na świecie, również konfitura z tego owocu ma wiele zdrowotnych właściwości. Przede wszystkim przyspiesza przemianę materii, co może pomóc np. podczas problemów żołądkowych. Poza tym jest bogatym źródłem witaminy C, która wzmacnia układ odpornościowy i będzie sprzyjała budowaniu odporności w sezonie jesienno-zimowym. Dodatkowo dereń jadalny działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie oraz antyoksydacyjne, a także reguluje poziom cukru i wspomaga układ moczowy.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: owoce | przepisy | przetwory