Reklama
Reklama

Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Wiele osób uwielbia popularną szarlotkę. Jeszcze inni zachwycają się plackiem ze śliwkami. Nie brakuje też fanów różnych tart. Zauważ, że te wszystkie wypieki łączy spód w postaci kruchego ciasta. Co zrobić, żeby wyszedł idealny? Już teraz sprawdź przepis, który jest w mojej rodzinie od pokoleń i zachował się aż do dziś.

Kruche ciasto stanowi bazę nie tylko do słodkich, ale też do słonych wypieków. Warto zatem poznać przepis, z którego zawsze się uda. Znaczenie mają zarówno użyte składniki, jak i ich odpowiednie proporcje. Przedstawiamy niezawodną regułę 1:2:3

Na te rzeczy zwróć uwagę podczas robienia kruchego ciasta

Do zrobienia kruchego ciasta potrzebujemy mąki, cukru i tłuszczu. Jakie produkty są najlepsze do tego wypieku?

Do kruchego ciasta nadają się różne rodzaje mąki np. migdałowa, owsiana, tortowa czy klasyczna. Polecamy jednak użycie krupczatki wpływającej na kruchość. Wybór odpowiedniego tłuszczu również ma znaczenie. Wiele osób używa oleju kokosowego albo margaryny. Najlepszy smak uzyskamy natomiast po maśle

Czasem trzeba dolać do masy odrobinę lodowatej wody, żeby łatwiej się wyrabiała i nie była aż tak ciężka. Zwróć też uwagę na czas wyrabiania ciasta. Nie powinien być krótszy niż 8 minut. Wszystkie grudki muszą zniknąć.

Kruche ciasto - najlepszy przepis

Już wiesz, jakie są najlepsze składniki do zrobienia kruchego ciasta. Znaczenie ma również ilość, zgodna z regułą 1:2:3.

Jakich zatem składników potrzebujemy do zrobienia kruchego ciasta? Oto dokładna lista:

  • 100 g cukru pudru;
  • 200 g masła;
  • 900 g mąki krupczatki.

Jak widać, na jedną część cukru przypadają dwie części tłuszczu i trzy części mąki. Właśnie wtedy mamy do czynienia z regułą 1:2:3. Jak zrobić idealne, kruche ciasto?

Na początek umieść w dużej misce pokrojone w małe kawałki masło. Następnie dosyp mąkę i cukier puder. 

W kolejnym kroku zacznij wyrabiać ciasto: musisz je mieszać i zagniatać do momentu powstania gładkiej masy.

Po wyrobieniu włóż ciasto do zamrażarki na 10-20 minut. Po tym czasie wyciągnij je i rozwałkuj tak, aby miało 2-3 cm grubości. 

Na koniec umieść przygotowane, kruche ciasto w tortownicy, nakłuj je widelcem i piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni Celsjusza przez 15 minut. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta