Reklama
Reklama

Tak zrobisz najlepsze kruche ciasto. Zastosuj metodę 1:2:3

Kruche ciasto stanowi bazę dla wielu różnych wypieków. Przygotowanie go nie jest trudne, jednak warto znać kilka prostych zasad, które pozwolą nam uzyskać idealne ciasto, które będzie świetnie smakowało. Do tego przyda się reguła 1:2:3. Wyjaśniamy, na czym ona polega i jak ją stosować w praktyce.

Przygotowanie kruchego ciasta to jedno z łatwiejszych wyzwań kulinarnych. Zwłaszcza gdy znamy kilka podstawowych zasad, które ułatwią nam zrobienie go oraz pozytywnie wpłyną na smak. Jedną z przydatnych metod jest reguła 1:2:3. Podpowiadamy, na czym ona polega, a także wyjaśniamy jak krok po kroku przygotować kruche ciasto.

Podstawy kruchego ciasta - zasada 1:2:3

Przygotowanie idealnego kruchego ciasta wymaga od nas poznania kilku ważnych zasad, dzięki którym wyjdzie ono perfekcyjne zarówno w swojej strukturze, jak i smaku. Do przygotowania kruchego ciasta potrzebujemy jedynie trzech składników - mąki, masła oraz cukru. Pozwoli nam to stworzyć idealną podstawę do wszelkiego rodzaju deserów, w tym różnorakich ciast czy tart oraz innych przysmaków.

Jednak, aby mieć pewność, że nasze ciasto wyjdzie, powinniśmy zastosować zasadę 1:2:3. Dotyczy ona stosunku cukru do masła i mąki. Wobec tego na jedną część cukru przypadają dwie części masła i trzy części mąki. Przykładowo, jeżeli użyjemy 300 g cukru, to należy je połączyć z 600 g masła oraz 900 g mąki. Dzięki temu ciasto będzie doskonałe.

Czytaj również: Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji

O czym jeszcze pamiętać podczas robienia kruchego ciasta?

Oprócz tego warto zwrócić również uwagę na kilka innych kwestii, które wpływają na smak i konsystencję ciasta. Do przygotowywania go najlepiej używać mąki krupczatki lub klasycznej mąki pszennej.

Dodatkowo masło, które wykorzystujemy do przepisu, powinno mieć wysoką zawartość tłuszczu, najlepiej 82 proc. Często nasze babcie zastępowały masło smalcem, więc warto wypróbować także ten sposób.

Natomiast jeśli chodzi o cukier, to zamiast tradycyjnego produktu, lepiej postawić na cukier puder. Dzięki temu nie skarmelizuje się on w trakcie pieczenia i szybko połączy się z pozostałymi składnikami. Pamiętajmy również, aby do ciasta nie dodawać całego jajka, a jedynie żółtko z odrobiną wody. Ważne jest także to, aby wszystkie używane przez nas składniki były schłodzone. Sprawi to, że nasze kruche ciasto wyjdzie idealnie.

Jak zrobić kruche ciasto?

Warto także wiedzieć, jak prawidłowo przygotować kruche ciasto. Wystarczy kilka prostych kroków, aby przyrządzić tę smaczną bazę do deserów. Pierwsze co musimy zrobić, to zagnieść wszystkie składniki razem. Następnie siekamy masło z mąką za pomocą noża i łączymy je z resztą produktów.

Po połączeniu składników owijamy ciasto folią spożywczą i wkładamy je do lodówki na około godzinę. Po upływie tego czasu oprószamy stolnicę mąką i rozwałkowujemy ciasto. Wkładamy je do foremki i ponownie wstawiamy do lodówki.

Pamiętajmy także o tym, aby zanim przełożymy ciasto do piekarnika, ponakłuwać je widelcem. Tak przygotowane kruche ciasto należy piec przez około 25 minut, nastawiając piekarnik na 170-200 stopni.

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta