Naturalny antybiotyk, który możesz stosować przez całą zimę. Zrób go z przepisu siostry Anastazji
Wykorzystując plony zebrane latem, warto przygotowywać przetwory, które pozwolą nam zadbać nie tylko o urozmaicenie naszej kuchni, ale i o naszą odporność oraz zdrowie zimą. Warto więc skorzystać z przepisu siostry Anastazji i przygotować naturalny antybiotyk w słoiku. Wystarczy kilka prostych składników, aby cieszyć się zdrowiem nawet podczas sezonu na infekcje. Sprawdź, jak przygotować własny antybiotyk.
Przepisy siostry Anastazji są doskonale znane wielu miłośnikom gotowania. Warto i tym razem się zainspirować jej pomysłami i przygotować przetwory, które będą działały jak antybiotyk, chroniąc nas przed przeziębieniami. Podpowiadamy, jak zrobić marynowany czosnek, aby nie tylko świetnie wpływał na nasze zdrowie, ale i by cieszył smakiem oraz aromatem.
Czosnek jest niezwykle cenny dla naszego organizmu i warto go regularnie spożywać. W jednym małym ząbku tego warzywa zawiera się wiele substancji leczniczych, w tym między innymi saponiny, cukry, związki flawonoidowe, aminokwasy, związki śluzowe czy różnego rodzaju witaminy typu C, B1, B2 i PP. Oprócz tego czosnek obfituje w sole mineralne - potas, wapń, magnez oraz w mikroelementy, takie jak chrom, nikiel czy kobalt.
Czosnek nazywany jest również naturalnym antybiotykiem. Od lat znany jest jako sposób na odporność oraz walkę z przeziębieniem. Naukowcy udowodnili, że wspiera on leczenie infekcji wirusowych układu oddechowego, wykorzystując do tego lotne związki siarkowe oraz olejki eteryczne.
Właśnie z tego powodu powinien on na stałe zagościć w naszym jesienno-zimowym jadłospisie. Nie może go również zabraknąć podczas przeziębienia. Czosnek ułatwia odkrztuszanie wydzieliny, rozgrzewa, wzmacnia potliwość i dzięki temu pozwala także obniżyć gorączkę oraz udrożnić drogi oddechowe.
Czytaj również: W PRL-u jedli ją wszyscy. Tak wykorzystasz w kuchni zapomnianą bombę witaminową
Siostra Anastazja znana jest z wielu ciekawych przepisów. Jednym z nich jest właśnie receptura na marynowany czosnek. Wystarczy dodać do niego proste, ale równocześnie aromatyczne składniki, aby warzywo świetnie smakowało. Tych przetworów nie powinno zabraknąć w naszej spiżarni, dlatego tegoroczne zbiory warto wykorzystać właśnie do tego.
Składnikami niezbędnymi do przygotowania marynowanego czosnku są:
- 4 liście laurowe,
- 2 szklanki wody,
- kilka główek czosnku,
- ziele angielskie,
- 2 łyżki soli,
- 2 szklanki octu,
- 1 łyżeczka gorczycy,
- 4 łyżki cukru,
- ziarna pieprzu.
Samo przygotowanie marynowanego czosnku nie jest trudne. Na początek obieramy i dzielimy na ząbki warzywo. Do garnka wlewamy ocet oraz wodę, a następnie dodajemy sól, cukier, liście laurowe oraz gorczycę. Całość mieszamy oraz doprowadzamy do wrzenia.
Następnie do każdego słoika wrzucamy kilka ziaren ziela angielskiego oraz pieprzu. Kolejnym krokiem jest włożenie do nich czosnku i zalanie przygotowaną zalewą. Słoiki zakręcamy i przekładamy do większego garnka. Zalewamy je wrzątkiem do 3/4 wysokości i pasteryzujemy przez 10 minut. Kiedy wystygną, ustawiamy je w ciemnym i chłodnym miejscu.
Przetwory te mają bardzo uniwersalne zastosowanie, więc warto zawsze mieć je pod ręką. Często czosnek marynowany wykorzystywany jest jako dodatek do koreczków czy kanapek. Jest także smacznym uzupełnieniem różnego rodzaju sałatek.
Czosnek marynowany sprawdza się nawet jako składnik domowej pizzy. Warto go także dorzucić do zupy lub sosu, zastępując nim świeże warzywo.
Zobacz też:
Najlepsza zalewa do grzybków. Z tego przepisu robiła ją moja babcia
To sekret długowieczności Japonek. Zawdzięczają mu też szczupłą sylwetkę
Sałatka hokus-pokus mojej żony przejmuje każde imieniny. Kluczem jest dodatek żurawiny