Reklama
Reklama

Zamiast przecieru, zrób te przetwory z pomidorów. Będziesz jeść przez całą zimę

Pomidory chętnie hodowane są w przydomowych ogródkach. W tym roku jest na nie szczególny urodzaj, przez co wiele osób zastanawia się, co można z nimi zrobić. Przepisów na przetwory z pomidorów jest cała masa, tyle że wiele z nich dotyczy przygotowania przecierów czy passat. W tym sezonie postaw jednak na coś zupełnie innego. Dowiedz się, jak zrobić piklowane pomidory.  

Pomidory w słoikach cieszą się dużą popularnością w postaci passat, koncentratów czy soku pomidorowego. Wciąż mało osób stawia na pomidory w wersji, która idealnie sprawdzi się jako przekąska na niejedną imprezę lub smakowity dodatek do obiadu. Pikle z pomidorów, bo to właśnie o nich mowa, raz przygotowane, z pewnością na stałe zagoszczą w twojej spiżarni. 

Przetwory z pomidorów — w tym sezonie postaw na pikle 

Piklowane pomidory to doskonały sposób na zagospodarowanie dużej ilości pomidorów o niewielkim rozmiarze. Dzięki temu można się nimi cieszyć przez cały rok. Ich wyborny smak, a także forma pozwala wykorzystywać je na różne sposoby. Sprawdzą się do sałatek, kanapek czy jako samodzielna przekąska.  

Za pomocą piklowania pomidorki zyskują wyjątkowy, kwaśno-słodki smak, który doskonale komponuje się z licznymi daniami. Warto więc w tym sezonie postawić właśnie na takie przetwory z pomidorów, zwłaszcza że ich przygotowanie nie jest skomplikowane. Co jest potrzebne do zrobienia piklowanych pomidorów?  

Składniki: 

  • 1 kg małych pomidorów (sprawdzą się również koktajlowe)  
  • Ząbki czosnku  
  • Liście laurowe  
  • Ziele angielskie  
  • Ziarna pieprzu 

Składniki na zalewę:  

  • 1 litr wody  
  • 1 szklanka octu  
  • 2/3 szklanki cukru  
  • 2 łyżki soli  

Zobacz także: Nigdy nie dodawaj tego do kiszenia ogórków. Będą do wyrzucenia

Jak się pikluje pomidory? Przygotuj je w ten sposób 

Tak jak już zostało wspomniane, przygotowanie piklowanych pomidorów nie należy do skomplikowanych i nie wymaga posiadania wysokich zdolności kulinarnych. Robienie tych przetworów z pomidorów należy zacząć od przygotowania słoików.  

Zadbaj, aby były czyste i wyparzone, a na ich dnie umieść po trzy ząbki czosnku, dwa liście laurowe, trzy ziela angielskie oraz pięć ziaren pieprzu. W następnej kolejności dokładnie umyj pomidory i od każdego oderwij ogonek. Kiedy będą gotowe, włóż je do słoików. Co ważne, nie muszą być ułożone ciasno.  

Kiedy umieścisz pomidory w słoikach, zajmij się zalewą. W tym celu do garnka z wodą dodaj ocet, cukier i sól, a następnie całość wymieszaj i zagotuj. Gotową i gorącą zalewą ostrożnie zalej pomidory w słoikach, szczelnie je zakręć i pozostaw do ostygnięcia.  

Ostatnim krokiem będzie pasteryzacja, do której przygotuj garnek dużych rozmiarów. Na jego dnie umieść ściereczkę. Następnie włóż do niego przygotowane słoiki i zalej je wodą na około ¾ wysokości garnka. Całość zagotuj na wolnym ogniu i gotuj przez 10 minut. Słoiki pozostaw do całkowitego ostygnięcia i tym sposobem piklowane pomidory są gotowe. 

Zobacz też:

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

​Na stołach w PRL był częściej niż schabowy. Dziś nikt o nim nie pamięta

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | przetwory | przepisy