Reklama
Reklama

​Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Smakuje jak u babci

Jednym z podstawowych przepisów w kuchni każdej gospodyni jest ten na ciasto drożdżowe. To świetna baza do przygotowywania wypieków z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami, a nawet z samą kruszonką. Poznaj ciasto drożdżowe z przepisu babci oraz trik, który sprawi, że zawsze wyjdzie idealnie wyrośnięte.

Składniki na ciasto drożdżowe z przepisu babci

Składniki na drożdżówkę to produktu, które znajdziemy w praktycznie każdym domu. Do przygotowania ciasta drożdżowego z przepisu babci będziesz potrzebować:

  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego,
  • 100 g cukru,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 250 ml mleka,
  • 500 g mąki pszennej,
  • szczypta soli.

Pamiętaj, że masło i jajka muszą być w pokojowej temperaturze, więc najlepiej wyjąć je odpowiednio wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzej, by było letnie. Możesz także zastąpić świeże drożdże około 7 g suchych.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Ciasto drożdżowe z przepisu babci — sposób przygotowania

Zacznij od przygotowania rozczynu. Do miseczki lub dzbanka wsyp pokruszone drożdże, dodaj łyżkę cukru, dwie łyżki mąki i połowę szklanki letniego mleka. Wymieszaj, przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier wanilinowy, cukier, rozpuszczone i przestudzone masło, jajka, rozczyn i szczyptę soli. Dokładnie wyrób ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na około 70 minut, by podwoiło swoją objętość. Blachę o wymiarach 23×28 cm wyłóż papierem do pieczenia, ponownie zagnieć wyrośnięte ciasto i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na około 40 minut.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Co zrobić, by ciasto drożdżowe zawsze wychodziło idealne? Pamiętaj o temperaturze

Kluczem do upieczenia idealnego ciasta drożdżowego jest temperatura. Chodzi o przede wszystkim o temperaturę w pomieszczeniu i brak przeciągów. Warto także pamiętać o odpowiedniej temperaturze płynów, a w szczególności mleka. Powinno być letnie, ale nie gorące, gdyż może zabić drożdże. Jednak największym trikiem w przygotowaniu idealnego ciasta drożdżowego jest... temperatura rąk. Mało kto o tym myśli, jednak jeśli zaczniemy wyrabiać ciasto zimnymi rękoma, nie będzie miało perfekcyjnych warunków do odpowiedniego wyrastania.

Zobacz też:

Wyjmowanie ości z tej ryby to pestka. Jest tania i smaczna, ale Polacy jej nie jedzą

Polacy wlewają go na patelnię litrami. Nie wiedzą, że nie nadaje się do smażenia

​Sałatka jarzynowa już nigdy nie podejdzie wodą. Wystarczy, że zrezygnujesz z tej przyprawy

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy