Reklama
Reklama

W PRL-u to ciasto było na każdych imieninach. Dziś uwielbiają je nie tylko dzieci

Niektóre dania z czasów PRL-u nadal cieszą się dużą popularnością i wciąż mimo upływu lat są chętnie przygotowywane. Nie inaczej jest z pewnym ciastem, które zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale i nietypowym wyglądem. Chodzi oczywiście o ciasto kryształek, które jest niezwykle kolorowe i przy tym pyszne. Sprawdź, jak je zrobić.

Kryształek to popularne ciasto biszkoptowe, które w PRL-u cieszyło się ogromną sławą. Do dziś wiele osób chętnie je przyrządza i podaje do kawy. Nic w tym dziwnego, ponieważ nie tylko oryginalnie ono wygląda, ale i jest bardzo smaczne za sprawą puszystego biszkoptu oraz pysznej masy z galaretkami. Sprawdź, jak przygotować ciasto kryształek.

Popularne ciasto z PRL-u. Co cechuje ciasto kryształek?

Ciasto kryształek bazuje na jasnym lub kakaowym biszkopcie, w zależności od tego, jaki smak najbardziej preferujemy. Jeśli wolimy czekoladowe nuty, to wystarczy, że do mąki dodamy dwie płaskie łyżki kakao.

Ciasto wymaga przygotowania również masy śmietanowej. Możemy zrobić ją ze śmietanki słodkiej 30 proc. zmieszanej z kwaśną śmietaną 18 proc. Pozwoli nam to uzyskać wyjątkowy smak. Oczywiście główną rolę w tym przepisie grają nadające nietypowego wyglądu deserowi - różnokolorowe galaretki.

Zanim jednak przystąpimy do robienia ciasta, musimy skompletować niezbędne produkty. Oto składniki potrzebne na biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 szczypta soli.

Do nasączenia biszkoptu będziemy potrzebowali:

  • 1 łyżkę soku z cytryny,
  • pół szklanki wody,
  • 1 łyżkę cukru pudru.

Czytaj również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał

Natomiast do przygotowania masy, musimy wyposażyć się w:

  • 3 galaretki o różnych kolorach,
  • 500 ml śmietanki 30 proc. ,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • pół szklanki gorącej wody,
  • 200 ml śmietany 18 proc.,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Polewę przyrządzimy, używając 100 g gorzkiej czekolady, 4 łyżek śmietanki 30 proc. oraz kolorowej posypki. Po naszykowaniu wszystkich powyższych składników możemy przejść do przygotowywania ciasta.

Jak przygotować kryształek z PRL-u? Ten przepis warto znać

Samo zrobienie znanego z czasów PRL-u ciasta kryształek nie jest trudne, jednak musimy wziąć pod uwagę, że jest dość czasochłonne. Jednak efekt jest warty spędzenia tego czasu w kuchni. Ciasto wykonamy, śledząc poniższe kroki:

  1. Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Każdą z galaretek rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody i mieszamy, aż się rozpuszczą. Następnie pozostawiamy je do wystudzenia i wkładamy do lodówki, by stężały.
  3. W tym czasie przesiewamy mąki do miski, a białka oddzielamy od żółtek i miksujemy je ze szczyptą soli, aż powstanie sztywna piana. Dodajemy do tego cukier i ponownie miksujemy.
  4. Zmniejszamy obroty miksera i następnie dorzucamy po jednym żółtku. Dodajemy suche składniki, dzieląc je na nieduże porcje oraz delikatnie łącząc z całością.
  5. Ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 40 minut, sprawdzając gotowość ciasta metodą tzw. suchego patyczka.
  6. Ciasto pozostawiamy do wystudzenia, a następnie kroimy upieczony biszkopt na dwie części, a jedną z nich nasączamy.
  7. Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w gorącej wodzie i pozostawienie jej do wystudzenia.
  8. Następnie śmietankę 30 proc. ubijamy razem z cukrem pudrem za pomocą miksera. Dodajemy do tego śmietanę 18 proc. i miksujemy do momentu połączenia się składników.
  9. Do rozpuszczonej wcześniej i ostudzonej żelatyny dodajemy kilka łyżek masy śmietanowej i mieszamy. Następnie całość z powrotem wlewamy do miski ze śmietanami i miksujemy.
  10. Przygotowane galaretki kroimy na kawałki, wrzucamy do kremówki i mieszamy.
  11. Tak zrobioną masę śmietanową wykładamy na biszkopt i przykrywamy to drugą częścią ciasta oraz lekko nasączamy.
  12. Na koniec owijamy formę z ciastem folią i wkładamy na kilka godzin do lodówki. Po wyjęciu dekorujemy polewą oraz kolorową posypką.

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta | przepisy