Reklama
Reklama

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

Kuchnia okresu Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie była wykwintna i bazowała na produktach, które były dostępne w sklepach. Jednym z jej sztandarowych przedstawicieli był krupnik, który na peerelowskich stołach lądował kilka razy w tygodniu, a dziś jest nieco zapomniany. Poznaj przepis na tradycyjny krupnik.

Składniki na tradycyjny krupnik

Podane składniki pozwolą na przygotowanie zupy z dwóch litrów wody. Do ugotowania tradycyjnego krupniku będziesz potrzebować:

  • 1 liść laurowy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 800-1000 g mięsa z kurczaka (np. dwie duże nogi).
  • kurkuma,
  • sól, pieprz.

Tradycyjny krupnik możesz przygotować zarówno na wywarze jarzynowym, drobiowym, jak i wieprzowym (np. z żeberek). W niektórych przepisach można również spotkać dodatek suszonych grzybów. Możesz także zastąpić kaszę jęczmienną wiejską kaszą jęczmienną perłową.

Sprawdź również: Nie hot dogi i gotowe kanapki. Bosacka radzi, co zjeść na stacji benzynowej w czasie podróży

Tradycyjny krupnik — sposób przygotowania

W dużym garnku umieść mięso z liściem laurowym, cebulą oraz zielem angielskim i zalej całość dwoma litrami wody. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po zagotowaniu zmniejsz moc, by bulion jedynie mrugał i gotuj jeszcze przez godzinę. W przypadku mięsa wieprzowego wywar musi się gotować trochę dłużej, około 90 minut. W trakcie gotowania bulionu obierz marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę — ziemniaki możesz pokroić w trochę większe kawałki, niż marchew i pietruszkę.

Sprawdź również: Polacy jedzą go kilogramami. Ugotuj go w ten sposób, a nie straci właściwości

Z wywaru wyłów mięso, cebulę oraz przyprawy, mięso po ostudzeniu obierz i włóż ponownie do garnka. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, a także kaszę jęczmienną wiejską i przypraw solą i pieprzem. Zamieszaj bulion i gotuj pod przykryciem przez pół godziny, tak, by tylko lekko mrugał. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie, dodaj szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Po około 5 minutach sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw jeszcze solą. Tradycyjny krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Robisz jak kanapki, smakują jak najlepszy deser. Zrób, póki trwa sezon

Ciasto leniwej synowej zachwyci każdą teściową. Idealne na weekend

Gotuj fasolkę szparagową dokładnie tyle minut. Wyjdzie tak dobra, że zaniemówisz

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | zupa