Reklama
Reklama

​W PRL-u jadło się go kilka razy w tygodniu. Dziś rzadko gości na stołach

Kuchnia okresu Polskiej Rzeczpospolitej Ludowej nie była wykwintna i bazowała na produktach, które były dostępne w sklepach. Jednym z jej sztandarowych przedstawicieli był krupnik, który na peerelowskich stołach lądował kilka razy w tygodniu, a dziś jest nieco zapomniany. Poznaj przepis na tradycyjny krupnik.

Składniki na tradycyjny krupnik

Podane składniki pozwolą na przygotowanie zupy z dwóch litrów wody. Do ugotowania tradycyjnego krupniku będziesz potrzebować:

  • 1 liść laurowy,
  • 1 mała cebula,
  • 1 średnia marchew,
  • 1 średnia pietruszka,
  • 2 łyżki koperku,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 500 g ziemniaków,
  • 80 g kaszy jęczmiennej wiejskiej,
  • 800-1000 g mięsa z kurczaka (np. dwie duże nogi).
  • kurkuma,
  • sól, pieprz.

Tradycyjny krupnik możesz przygotować zarówno na wywarze jarzynowym, drobiowym, jak i wieprzowym (np. z żeberek). W niektórych przepisach można również spotkać dodatek suszonych grzybów. Możesz także zastąpić kaszę jęczmienną wiejską kaszą jęczmienną perłową.

Sprawdź również: Nie hot dogi i gotowe kanapki. Bosacka radzi, co zjeść na stacji benzynowej w czasie podróży

Tradycyjny krupnik — sposób przygotowania

W dużym garnku umieść mięso z liściem laurowym, cebulą oraz zielem angielskim i zalej całość dwoma litrami wody. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wywar. Po zagotowaniu zmniejsz moc, by bulion jedynie mrugał i gotuj jeszcze przez godzinę. W przypadku mięsa wieprzowego wywar musi się gotować trochę dłużej, około 90 minut. W trakcie gotowania bulionu obierz marchew, pietruszkę oraz ziemniaki, a następnie pokrój w kostkę — ziemniaki możesz pokroić w trochę większe kawałki, niż marchew i pietruszkę.

Sprawdź również: Polacy jedzą go kilogramami. Ugotuj go w ten sposób, a nie straci właściwości

Z wywaru wyłów mięso, cebulę oraz przyprawy, mięso po ostudzeniu obierz i włóż ponownie do garnka. Dodaj pokrojoną marchewkę, pietruszkę oraz ziemniaki, a także kaszę jęczmienną wiejską i przypraw solą i pieprzem. Zamieszaj bulion i gotuj pod przykryciem przez pół godziny, tak, by tylko lekko mrugał. Pod koniec gotowania, gdy warzywa są już miękkie, dodaj szczyptę kurkumy oraz posiekany koperek. Po około 5 minutach sprawdź smak zupy i ewentualnie dopraw jeszcze solą. Tradycyjny krupnik podawaj z posiekaną natką pietruszki.

Zobacz też:

Chłodzi i dostarcza mnóstwa witamin. Zaserwuj gościom w czasie upałów

Te ogórki są najlepsze do kiszenia. Szukaj ich na targu

Niedługo zacznie się czas zbiorów. Taki syrop z owoców czarnego bzu robiła moja babcia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | zupa