Reklama
Reklama

Polacy jedzą go kilogramami. Ugotuj go w ten sposób, a nie straci właściwości

Na targowiskach zaczyna pojawiać się jedno z ulubionych warzyw Polaków. Mowa o bobie, którym można rozkoszować się od czerwca do sierpnia. Bób ma mnóstwo cennych właściwości zdrowotnych. W jaki sposób powinno się go gotować, by otrzymać pyszny i jednocześnie zdrowy posiłek? Wyjaśniamy.

Jak gotować bób, by nie stracił cennych wartości odżywczych?

Bób to jedno z ulubionych warzyw Polaków, które często gości na obiadowym talerzu. Istnieje wiele sposobów przygotowywania tego rodzaju posiłku. Najczęściej bób serwuje się z masłem, cebulką i koperkiem, aczkolwiek nic nie stoi na przeszkodzie, by dodawać do niego również inne warzywa. 

W jaki sposób powinno się przygotowywać bób, by nie stracił cennych wartości odżywczych? Najlepiej gotować warzywo przez około 7-8 minut w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki cukru. Przed umieszczeniem bobu w garnku, dobrze jest wypłukać warzywo pod bieżącą wodą. Starszy bób gotujemy nieco dłużej – około 10-12 minut. W jego przypadku najlepiej przeprowadzić również godzinne namaczanie – wówczas zredukujemy ryzyko wzdymania po spożyciu.

Przeczytaj też: Młoda kapusta z koperkiem z przepisu mojej mamy. Tak delikatna, że rozpływa się w ustach

Wiele osób decyduje się również na gotowanie bobu na parze. To doskonała metoda, chociaż może zająć nieco więcej czasu – około 20 minut. Ten sposób pozwala zatrzymać w bobie najwięcej cennych wartości odżywczych.

Właściwości zdrowotne bobu. Ma mnóstwo witamin

Bób to nie tylko smaczny, ale również zdrowy rarytas. Warzywo jest doskonałym źródłem witamin. Mowa tu między innymi o witaminach A, D i E czy witaminach z grupy B. Warzywo zawiera również foliany, taniny, wapń, miedź, magnez, potas czy żelazo. W składzie bobu znajdują się także znaczące ilości błonnika, który korzystnie wpływa na trawienie, a także zapewnia uczucie sytości. 

Warto jednak pamiętać, że zjedzenie zbyt dużych ilości bobu poskutkuje problemami z układem pokarmowym. Ważna jest również prawidłowa obróbka cieplna warzywa – w przypadku zaniedbania tego elementu zjedzenie źle przyrządzonego posiłku może skończyć się wzdęciami.

Zobacz też:

Takie gołąbki robiła moja babcia. Tego smaku nie da się zapomnieć

Te kopytka mają obłędny kolor i smak. Przygotujesz je z dwóch składników

Nie hot dogi i gotowe kanapki. Bosacka radzi, co zjeść na stacji benzynowej w czasie podróży

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: warzywa | zdrowe żywienie