To najbardziej warszawskie ciastko. Z tego przepisu wyjdzie smaczne jak w cukierni
Jeśli zastanawiasz się, jakie ciastko najbardziej pasuje do określenia “warszawskie", to zaraz poznasz odpowiedź. Zygmuntówka, bo o niej mowa, składa się z kilku warstw, które tworzą idealne połączenie smakowe. Co więcej, można je przygotować samemu w domu. Poznaj przepis na idealne ciastko warszawskie, czyli zygmuntówkę.
Do przygotowania około 19 ciastek warszawskich, czyli tzw. zygmuntówek, będzie ci potrzebne:
- ½ słoiczka konfitury żurawinowej,
- ½ do ¾ szklanki płatków migdałowych,
- 100 g cukru,
- 150 g gorzkiej czekolady,
- 220 g drobnego cukru do wypieków,
- 4 łyżki cukru pudru,
- 450 ml śmietanki kremówki 30%,
- 60 g masła,
- 60 g mąki pszennej,
- 600 ml śmietanki kremówki 36%,
- 9 białek,
- szczypta soli.
Do musu czekoladowego możesz wykorzystać śmietankę 30%, ale również 36%. W tym drugim przypadku może być stabilniejszy.
Sprawdź również: Takie faworki robi Magda Gessler. Lepsze niż u babci?
Zacznij od przygotowania kruchych migdałowych koszyczków. Do miski (lub kielicha blendera) włóż cukier, roztopione i przestudzone masło, mąkę pszenną oraz 4 białka. Wszystko zmiksuj razem, by powstało ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i narysuj na niej okręgi o średnicy 9 cm. Na każdy okręg nałóż 1 i ¼ łyżki ciasta, a następnie posyp płatkami migdałowymi. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika i piecz przez 6-7 minut. Wyjmij blachę z piekarnika, delikatnie podważ każde ciastko, ułóż na obróconej szklance i zagnij krawędzie, tworząc koszyczek. Musisz to zrobić na jeszcze ciepłym, wręcz gorącym, cieście. Możesz piec po 2-3 koszyczki na raz. Odstaw do wystudzenia.
Sprawdź również: To ciasto było hitem PRL-u. Teraz udoskonalony przepis jest jeszcze lepszy
Po upieczeniu koszyczków przygotuj mus czekoladowy. 450 ml śmietanki przelej do garnuszka, zagotuj, dodaj posiekaną gorzką czekoladę i 2 łyżki cukru pudru. Odstaw na 2 minuty. Po tym czasie wymieszaj, aż powstanie gładka konsystencja i przełóż do lodówki na całą noc. W misce ubij 5 białek ze szczyptą soli, dodawaj stopniowo drobny cukier. Bezę przełóż do rękawa cukierniczego i zrób z niej “korony" na obrysowanych wcześniej okręgach. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 140 stopni Celsjusza przez 50-60 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki i pozostaw bezy do wystygnięcia najlepiej przez całą noc.
Sprawdź również: Tak chrupiących placków ziemniaczanych jeszcze nie jadłeś. Wystarczy, że dodasz do nich ten składnik
Przed składaniem zygmuntówek przygotuj bitą śmietanę. W czystej, metalowej misce umieść 600 ml schłodzonej śmietanki 36%, wsyp 2 łyżki cukru pudru i zmiksuj. Schłodzony krem czekoladowy również ubij na mus i przełóż do rękawa cukierniczego. Pora na złożenie ciastek warszawskich. Migdałowe koszyczki wypełnij musem czekoladowym do ⅔ ich wysokości. Na każdą porcję wyłóż dwie łyżeczki konfitury. Następnie udekoruj bitą śmietaną i wyłóż na nią koronę z bezy. Smacznego! Pamiętaj, że złożone zygmuntówki szybko tracą swoją kruchość.
Zobacz też:
Od lat robię te gołąbki w Wielki Piątek. Tak dobre, że wszyscy oblizują talerze
Rosa na serniku nigdy ci nie wychodzi? Widocznie nie znasz tej banalnej metody
Magda Gessler robi majonez, zamiast go kupować. Wypróbuj ten przepis, bo lepszego nie znajdziesz