Reklama
Reklama

Ten zdrowy, proteinowy chleb zrobisz bez mąki. Jest chrupiący i smaczny

Chrupiące, świeże pieczywo to coś, co każdy lubi. Nie wszyscy jednak mogą lub chcą spożywać mąkę. Na szczęście nic straconego, ponieważ można z łatwością przygotować pyszny, zdrowy i proteinowy chleb, który w dodatku zrobimy nie tylko bez użycia mąki, ale i bez wyrabiania. Podpowiadamy, czego użyć oraz jak go upiec.

Chleb to jeden z podstawowych produktów spożywczych. Wiele osób unika jednak mąki i szuka alternatywy dla tradycyjnego wypieku. Z pomocą przychodzi łatwy przepis, który pozwoli nam zrobić chleb, który nie tylko nie będzie zawierał mąki, ale i będzie obfitował w proteiny i przygotujemy go w zaledwie chwilę.

Chcesz zrobić chleb bez mąki? O tym musisz pamiętać

Zazwyczaj tradycyjny chleb przygotowywany jest przy użyciu mąki pszennej lub czasem żytniej. Jednak może to generować problemy, dla osób, które źle znoszą gluten. Na szczęście okazuje się, że możemy przygotować smaczny i chrupiący chleb bez użycia mąki.

Pieczywo zrobimy z nasion, otrębów i orzechów. Do stworzenia masy użyjemy m.in. jajek i nasion chia, które będą stanowiły swoiste spoiwo dla całości i pozwolą nam połączyć składniki ze sobą. Wynika to z tego, że jajka spajają sypkie dodatki, a pozostałe składniki żelują się pod wpływem płynów, więc zadziałają wiążąco. Do masy warto także dodać tłuszcz, który wszystko jeszcze lepiej spoi. Dobrym wyborem będzie np. oliwa z oliwek.

Czytaj również: Rosół szybko się psuje? Następnym razem zrób to przed włożeniem go do lodówki

Chleb proteinowy bez mąki. Ten prosty przepis warto znać

Upieczenie chlebka proteinowego bez mąki nie jest skomplikowane. Wystarczy dobrać odpowiednie proporcje składników, aby powstało smaczne pieczywo. Oczywiście w przypadku tego wypieku, dominują białka, których najwięcej dostarczają jajka, ale także i inne produkty.

Co więcej, nie musimy wyrabiać chleba, ponieważ wystarczy wymieszać ze sobą wszystkie składniki. Cały proces nie zajmie nam więcej niż godzinę. Składniki, których należy użyć, to:

  • 50 g nasion chia,
  • 60 g posiekanych orzechów włoskich,
  • 3 jajka,
  • 100 g pestek słonecznika,
  • 50 g siemienia lnianego,
  • 100 g pestek dyni,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 1 łyżka babki płesznik,
  • ulubione zioła, np. oregano.

Pierwszym krokiem jest rozgrzanie piekarnika do 170 stopni Celsjusza. W tym celu należy wymieszać w misce wszystkie suche produkty, czyli orzechy, siemię lniane, sól, sodę oczyszczoną, nasiona chia oraz zioła. Następnie w osobnej misce roztrzepujemy jajka wraz z sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.

Kolejnym krokiem jest wsypanie suchych składników do mokrych i dokładne wymieszanie ich. Powstała masa powinna być gęsta i lepka. Przekładamy ją do podłużnej foremki, którą należy wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrównujemy wierzch i posypujemy go pestkami dyni oraz słonecznikiem. Chleb pieczemy przez około 50 minut, do momentu, aż będzie zarumieniony. Studzimy go na kratce.

Zobacz też:

Wszyscy się dziwią, gdy dodaję to do rosołu. Dzięki temu zawsze wychodzi klarowny

Te ogórki możesz jeść już na drugi dzień. Nie musisz ich pasteryzować i czekać, aż się ukiszą

Dbają o serce i jelita, a do tego wspierają odporność. Zrób z nich sok, póki trwa sezon

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowe żywienie | przepisy