Te racuchy zrobisz bez drożdży, a będą puszyste i mięciutkie. Przepis mam od sąsiadki
Racuchy to pyszna przekąska, po którą chętnie sięgamy. Czasem jednak nie mamy w domu drożdży lub brakuje nam czasu, by czekać, aż ciasto wyrośnie. Wtedy to warto wypróbować przepis, który pozwala przygotować puszyste i pyszne racuchy bez użycia drożdży. Sprawdź, jak je zrobić.
Racuchy to przekąska znana od pokoleń. Mało kto jednak wie, że możemy je przygotować bez drożdży. Dzięki temu zrobimy to znacznie szybciej, a racuchy wciąż będą tak samo puszyste i smaczne. Wystarczy, że użyjemy substytutów drożdży. Podpowiadamy, jak zrobić szybkie i równocześnie pyszne racuchy.
W przypadku, gdy nie mamy drożdży w domu lub nie chcemy czekać, aż nasza masa na racuchy wyrośnie, warto sięgnąć po zamienniki, dzięki którym będziemy mogli przygotować tę smaczną przekąskę bez użycia tego produktu.
Okazuje się bowiem, że wystarczy użyć maślanki lub kefiru. Są to świetne zamienniki, które w połączeniu z sodą oczyszczoną zadziałają jak środek spulchniający, sprawiając, że nasze racuchy będą delikatne, puszyste i lekkie, a ciasto będzie rosło już podczas smażenia.
Nie musimy więc tracić czasu na wyrastanie, co skraca moment przygotowania i ułatwia spontaniczne zrobienie tej przekąski, nie odejmując jej równocześnie smaku i sprężystości oraz chrupkiej skórki.
Czytaj również: Wszyscy uważają je za zdrowe, a prawda jest zupełnie inna. Lepiej je ograniczyć
Przepis na racuchy bez drożdży nie jest trudny i dzięki temu, że nie czekamy na wyrastanie ciasta, nie zajmie nam wiele czasu. Wobec tego to idealny pomysł na szybką i smaczną przekąskę. Do zrobienia racuchów, będziemy potrzebowali:
- 1 łyżeczkę sody oczyszczonej,
- pół łyżeczki cynamonu,
- 300 g jabłek,
- 250 g mąki pszennej,
- 250 ml maślanki lub kefiru,
- 2 łyżki cukru,
- 1 jajko,
- olej do smażenia,
- szczyptę soli.
Przygotowanie racuchów zaczynamy od wymieszania w misce jajka, cukru i maślanki lub kefiru. Mieszamy do momentu, aż uzyskamy jednolitą masę, pozbawioną grudek. Do tego wsypujemy sodę oczyszczoną, sól, cynamon i mąkę pszenną oraz ponownie mieszamy całość.
Następnie obieramy jabłka, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy je w cienkie plastry. Dodajemy je do masy i mieszamy. Kolejnym krokiem jest rozgrzanie na patelni niewielkiej ilości oleju. Nakładamy na nią porcje ciasta, używając do tego łyżki i lekko spłaszczając masę, by racuchy mogły się równomiernie usmażyć. Pozostawiamy je na patelni, aż będą złociste i zarumienione, a gdy będą gotowe, przekładamy na ręcznik papierowy, by pozbyć się z nich nadmiaru tłuszczu. Racuchy możemy podawać np. z cukrem pudrem lub z ulubionymi owocami czy innymi dodatkami.
Zobacz też:
Rosół szybko się psuje? Następnym razem zrób to przed włożeniem go do lodówki
Mama zawsze dodaje to do smażonych kurek. Mają doskonały smak i konsystencję
Takie ciasto na pierogi robi Magda Gessler. Twierdzi, że nie ma sobie równych