Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem
Ketchup jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków. Świetnie sprawdzi się do burgerów, hot dogów czy parówek. Latem można przygotować zupełnie inną wersję tego produktu, w które nie używamy ani grama pomidorów. Poznaj szybki i prosty przepis na ketchup z cukinii bez pomidorów, który zachwyci całą rodzinę.
Do przygotowania około czterech słoiczków ketchupu bez pomidorów będą ci potrzebne:
- 2 większe cebule,
- 200 ml octu jabłkowego,
- 4-5 ząbków czosnku,
- 5 średnich cukinii,
- 500 g koncentratu pomidorowego,
- pół szklanki cukru,
- mielona słodka papryka,
- sól, pieprz
Najlepiej przygotowywać ketchup bez pomidorów w okolicach sierpnia, gdy polska cukinia pojawia się na ryneczkach. Jest ona najzdrowsza i najsmaczniejsza, a także najtańsza.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Cukinię dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Możesz także usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzyj na tarce i posól, by puściła wodę. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę. Cukinię zagotuj na małym ogniu i odparuj z niej wodę. Dodaj cebulę i czosnek i całość dalej duś.
Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz
Do warzyw dodaj ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz mieloną słodką paprykę, sól i pieprz. Ketchup dokładnie wymieszaj i dalej gotuj, mieszając co jakiś czas. Na koniec zblenduj zawartość garnka w taki sposób, by jak najbardziej przypominała konsystencją ketchup. Gotowy, jeszcze ciepły ketchup, przelej do małych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 7-10 minut. Słoiczki z gotowym ketchupem bez pomidorów przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.
Zobacz też:
Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!
Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru
Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków