Reklama
Reklama

​Ten ketchup zrobisz bez pomidorów. Zastąpisz je innym warzywem

Ketchup jest jednym z najczęściej wybieranych dodatków. Świetnie sprawdzi się do burgerów, hot dogów czy parówek. Latem można przygotować zupełnie inną wersję tego produktu, w które nie używamy ani grama pomidorów. Poznaj szybki i prosty przepis na ketchup z cukinii bez pomidorów, który zachwyci całą rodzinę.

Składniki na ketchup bez pomidorów

Do przygotowania około czterech słoiczków ketchupu bez pomidorów będą ci potrzebne:

  • 2 większe cebule,
  • 200 ml octu jabłkowego,
  • 4-5 ząbków czosnku,
  • 5 średnich cukinii,
  • 500 g koncentratu pomidorowego,
  • pół szklanki cukru,
  • mielona słodka papryka,
  • sól, pieprz

Najlepiej przygotowywać ketchup bez pomidorów w okolicach sierpnia, gdy polska cukinia pojawia się na ryneczkach. Jest ona najzdrowsza i najsmaczniejsza, a także najtańsza.

Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie

Ketchup bez pomidorów — sposób przygotowania

Cukinię dokładnie umyj, osusz i obierz ze skórki. Możesz także usunąć gniazda nasienne. Następnie zetrzyj na tarce i posól, by puściła wodę. Obierz cebulę i czosnek. Cebulę pokrój w małą kostkę, a czosnek posiekaj lub przepuść przez praskę. Cukinię zagotuj na małym ogniu i odparuj z niej wodę. Dodaj cebulę i czosnek i całość dalej duś.

Sprawdź również: Zapomnij o wyrabianiu ciasta drożdżowego. Szybki przepis od Ewy Wachowicz

Do warzyw dodaj ocet jabłkowy, koncentrat pomidorowy, cukier oraz mieloną słodką paprykę, sól i pieprz. Ketchup dokładnie wymieszaj i dalej gotuj, mieszając co jakiś czas. Na koniec zblenduj zawartość garnka w taki sposób, by jak najbardziej przypominała konsystencją ketchup. Gotowy, jeszcze ciepły ketchup, przelej do małych słoiczków, szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 7-10 minut. Słoiczki z gotowym ketchupem bez pomidorów przechowuj w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu.

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | przetwory