Ten eliksir młodości przygotujesz w domu. Wygładzi skórę i wzmocni odporność i stawy
W okresie jesienno-zimowym w szczególności powinniśmy zadbać o swoją odporność. Chcąc uchronić się przed infekcjami, warto regularnie pić rosół kolagenowy. Nazywany jest przez wielu eliksirem młodości, ponieważ wpływa pozytywnie na cerę, włosy, paznokcie i stawy. Sprawdź wszystkie właściwości zdrowotne tej zupy oraz przepis na nią.
Rosół kolagenowy jest wywarem robionym z kości oraz mięsa drobiowego i wołowego. Gotujemy go na małym ogniu przez długi czas, dlatego staje się źródłem kolagenu, witamin i minerałów. Przedstawiamy najważniejsze informacje o tym eliksirze młodości.
Rosół kolagenowy ma w swoim składzie glutaminę, która zwiększa syntezę białek, naturalną odporność i produkcję glutanionu, czyli ważnego przeciwutleniacza.
Z kolei glukozamina, prolina i siarczan chondroityny przyczyniają się do usprawniania pracy stawów. Ten ostatni związek jest wykorzystywany podczas leczenia ich zwyrodnień.
Rosół kolagenowy zawiera też glicynę, która wspomaga działanie układu trawiennego i immunologicznego. Właśnie dlatego warto pić go, gdy chcemy usprawnić metabolizm i pozbyć się zbędnych kilogramów.
Kwas hialuronowy zawarty w tej zupie ma właściwości silnie nawilżające. Spowalnia zatem proces pojawiania się zmarszczek. Oprócz tego wzmacnia włosy i paznokcie.
Warto pić ten napój przed treningiem, ponieważ aktywuje mięśnie. Poleca się go również osobom cierpiącym na bezsenność.
Czytaj również: To najlepsza zupa na odchudzanie. Możesz jeść do woli, a kilogramy polecą w dół
Rosół kolagenowy nie jest trudny do zrobienia. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość, ponieważ gotujemy go aż sześć godzin.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia rosołu kolagenowego? Oto lista:
- 3 kg kości z mięsem drobiowym i wołowym;
- 5 marchewek;
- 4 pietruszki;
- 1 seler;
- 1 cebula;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe;
- Sól himalajska.
Żeby zrobić rosół kolagenowy, na początek płuczemy mięso. Następnie kładziemy je do garnka i zalewamy 3 l wody.
Z kolei warzywa myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki i w takiej postaci wrzucamy je do naczynia. Wsypujemy też ziarna ziela angielskiego i liście laurowe.
Taki wywar gotujemy na małym ogniu do momentu, aż rozpadną się kości. Zajmuje to zazwyczaj około sześciu godzin. W międzyczasie wybieramy z niego toksyczne szumowiny.
Na koniec doprawiamy rosół kolagenowy solą himalajską. Możemy przelać ten eliksir młodości do małych słoików. Wówczas jego konsystencja zmieni się z płynnej na galaretowatą.
Zobacz też:
Rosół ciągle wychodzi mętny? Babcia ma na to złoty środek
Dodaj to do surówki z marchewki zamiast jabłka i ananasa. Poczujesz niebo w gębie
Te placuszki zrobisz dosłownie w kilka minut. Są o niebo lepsze od racuchów