Ten chleb zrobisz w airfryerze. Nie potrzebujesz drożdży ani zakwasu
Marzysz o ciepłym, chrupiącym, domowym pieczywie, ale przeraża cię wizja tego, że ciasto będzie wyrastać przez wiele godzin? Wypróbuj prosty przepis na chleb z airfryera. Nie potrzebujesz żadnych specjalnych umiejętności, drożdży ani zakwasu, aby go przygotować. Wystarczy ci 30 minut wolnego czasu i trochę dobrych chęci.
Airfryer jest niezwykle uniwersalnym urządzeniem, które w swoim działaniu przypomina trochę piekarnik z termoobiegiem. Tyle, że w miniaturowej wersji. W kuchni może przydać się nie tylko do podgrzewania, smażenia i pieczenia.
Poza obiadami możesz w nim przygotować również... pieczywo. Wypróbuj przepis na domowy chleb z airfryera, który zrobisz w pół godziny. Wychodzi chrupiący i aromatyczny jak z najlepszych piekarni.
Airfryer idealnie nadaje się do przygotowania małych bochenków chleba czy bułek. Pieczywo wyrasta w nim szybko i równomiernie i to nawet bez drożdży czy zakwasów. To zdrowa żywność, bo nie znajdziesz w nim konserwantów ani sztucznych dodatków.
Wystarczy tylko kupić podstawowe produkty (tj. mąka, proszek do pieczenia, maślanka czy mleko), wymieszać je w odpowiednich proporcjach, a następnie uformować z nich bochenek i umieścić go wewnątrz urządzenia. Po upływie 30 minut twoje pieczywo na śniadanie będzie gotowe.
Zanim zabierzesz się za przygotowywanie chleba w airfryerze, upewnij się, że masz w domu wszystkie niezbędne składniki. Bez nich twoje pieczywo na pewno się nie uda.
Składniki na chleb bez drożdży i zakwasu:
- mąka pszenna pełnoziarnista - 2 szklanki
- mąka pszenna (najlepiej typ 405) - 1,5 szklanki
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- płatki owsiane - 0,5 szklanki
- sól - 1 łyżeczka
- jajko - 1 sztuka
- mleko - 2/3 szklanki
- maślanka - 2/3 szklanki
- starty ser np. cheddar - 1 miseczka (do środka i posypania)
- oliwa z oliwek - 1 łyżeczka
- ulubione przyprawy - rozmaryn/ bazylia - wedle uznania
Przygotuj miskę i wymieszaj w niej mąkę (oba rodzaje), płatki owsiane, dorzuć proszek do pieczenia, sól i inne przyprawy tj. rozmaryn czy bazylia. Wyjmij z szafki drugie naczynie na mokre składniki i połącz w nim jajko z mlekiem i maślanką. Gdy to zrobisz dołóż je do "suchych" produktów z miski.
Dodaj także starty ser, a następnie zagnieć ciasto tak, aby bochenek miał około 3-3,5 cm grubości. Na wierzch wsyp trochę sera, płatków owsianych, lekko go natnij i włóż do środka airfryera na 30 minut. Po upływie pół godziny wyjmij chleb z ostudź go. Smacznego!
Zobacz też:
Babcia robiła to na niedzielne śniadanie. Dziś często wracam do tego przepisu
Dorzuć to do garnka z wodą. Ziemniaki ugotują się znacznie szybciej
Teściowa dodaje to do pomidorówki. Smakuje lepiej niż w niejednej restauracji