Reklama
Reklama

Teściowa dodaje to do pomidorówki. Smakuje lepiej niż w niejednej restauracji

Zastanawiasz się, jak podkręcić smak pomidorówki? W takim razie skorzystaj z porady mojej teściowej. Jej zupa pomidorowa ma delikatny, lekko słodkawy smak i kremową, gładką konsystencję. Wszystko dzięki jednemu dodatkowi. Wcale nie chodzi o śmietanę.

Moja teściowa zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej dania obiadowe są najlepsze pod słońcem. Ostatnio poczęstowała mnie przepyszną pomidorówką i uchyliła rąbka tajemnicy o dodatkach, które dorzuca do tej zupy. Jeden z nich zasługuje na szczególne uznanie. 

Co dodać do zupy pomidorowej, żeby podkręcić jej smak?

Podstawą pomidorówki jest bulion, który sprawia, że zupa ma głęboki, niewodnisty smak. Kolejnym, ważnym dodatkiem są oczywiście same pomidory. Latem możemy wykorzystać te zebrane w ogrodzie, natomiast zimą idealnie sprawdzą się pomidory z puszki lub dobry jakościowo przecier pomidorowy. 

Przyprawy również mają znaczenie. To dzięki nim pomidorówka nie wychodzi mdła. Mowa o soli, pieprzu oraz o włoskich przyprawach, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano. 

Moja teściowa dodatkowo wzbogaca tę zupę o...masło klarowane. To właśnie ono podkręca jej smak - staję się delikatniejsza, lekko słodkawa. Poza tym zmienia konsystencję pomidorówki na bardziej kremową, a to za sprawą tłuszczu łączącego w harmonijny sposób bulion, pomidory i przyprawy. Będzie więc świetnym zamiennikiem śmietany. 

PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić pierogi kebabowe? Ten przepis warto wypróbować

Przepis na pomidorówkę z masłem klarowanym

Składniki:

  • 1,5 l bulionu;
  • 500 g dojrzałych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki;
  • 3 marchewki;
  • 1 korzeń pietruszki;
  • kawałek selera;
  • 1 cebula;
  • 1 ząbek czosnku;
  • 2 łyżeczki masła klarowanego;
  • 1/2 łyżeczki majeranku;
  • 1/2 łyżeczki tymianku;
  • 1/2 łyżeczki bazylii;
  • 1/2 łyżeczki oregano;
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Żeby zrobić pomidorówkę, na początek wrzucam do garnka z bulionem obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i całość gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw, zazwyczaj około 30 minut. 

Po tym czasie dorzucam pokrojone pomidory i kontynuuję gotowanie przez 15 minut - do rozpadu tych warzyw. Następnie dodaję do wywaru przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. 

Na koniec zdejmuję zupę z ognia i gdy jeszcze jest gorąca, to dodaję do niej masło klarowane. Możesz ją zblendować, jeśli chcesz uzyskać krem. 

Nie tylko masło klarowane. Inne dodatki do zupy pomidorowej

Masło klarowane można zastąpić oliwą z oliwek. Wtedy pomidorówka wyjdzie jeszcze delikatniejsza z wytrawną nutą. Ten tłuszcz świetnie podkreśli smak pomidorów i włoskich przypraw. 

Zupę pomidorową warto robić z pieczonymi pomidorami. Dzięki nim będzie miała intensywniejszy, słodszy smak z głębszym aromatem. 

Polecam też dodanie do pomidorówki trochę soku z cytryny i cukru. Wówczas kwasowość pomidorów zostanie wyważona, a ich smak podkręcony. 

Zobacz też:

Dorzuć to do garnka z wodą. Ziemniaki ugotują się znacznie szybciej

Te bezy zrobisz nawet gdy nie masz jajek. Smakują lepiej niż tradycyjne

Za rzadko ląduje na talerzach seniorów. Działa na lepsze trawienie i pracę serca

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zupa | przepisy