Teściowa dodaje to do pomidorówki. Smakuje lepiej niż w niejednej restauracji
Zastanawiasz się, jak podkręcić smak pomidorówki? W takim razie skorzystaj z porady mojej teściowej. Jej zupa pomidorowa ma delikatny, lekko słodkawy smak i kremową, gładką konsystencję. Wszystko dzięki jednemu dodatkowi. Wcale nie chodzi o śmietanę.
Moja teściowa zna się na gotowaniu jak mało kto. Jej dania obiadowe są najlepsze pod słońcem. Ostatnio poczęstowała mnie przepyszną pomidorówką i uchyliła rąbka tajemnicy o dodatkach, które dorzuca do tej zupy. Jeden z nich zasługuje na szczególne uznanie.
Podstawą pomidorówki jest bulion, który sprawia, że zupa ma głęboki, niewodnisty smak. Kolejnym, ważnym dodatkiem są oczywiście same pomidory. Latem możemy wykorzystać te zebrane w ogrodzie, natomiast zimą idealnie sprawdzą się pomidory z puszki lub dobry jakościowo przecier pomidorowy.
Przyprawy również mają znaczenie. To dzięki nim pomidorówka nie wychodzi mdła. Mowa o soli, pieprzu oraz o włoskich przyprawach, tj. majeranek, tymianek, bazylia, oregano.
Moja teściowa dodatkowo wzbogaca tę zupę o...masło klarowane. To właśnie ono podkręca jej smak - staję się delikatniejsza, lekko słodkawa. Poza tym zmienia konsystencję pomidorówki na bardziej kremową, a to za sprawą tłuszczu łączącego w harmonijny sposób bulion, pomidory i przyprawy. Będzie więc świetnym zamiennikiem śmietany.
PRZECZYTAJ RÓWNIEŻ: Jak zrobić pierogi kebabowe? Ten przepis warto wypróbować
Składniki:
- 1,5 l bulionu;
- 500 g dojrzałych pomidorów lub 400 g pomidorów z puszki;
- 3 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- kawałek selera;
- 1 cebula;
- 1 ząbek czosnku;
- 2 łyżeczki masła klarowanego;
- 1/2 łyżeczki majeranku;
- 1/2 łyżeczki tymianku;
- 1/2 łyżeczki bazylii;
- 1/2 łyżeczki oregano;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
Żeby zrobić pomidorówkę, na początek wrzucam do garnka z bulionem obrane i pokrojone na mniejsze kawałki marchewki, pietruszkę, seler, cebulę i całość gotuję na małym ogniu do miękkości warzyw, zazwyczaj około 30 minut.
Po tym czasie dorzucam pokrojone pomidory i kontynuuję gotowanie przez 15 minut - do rozpadu tych warzyw. Następnie dodaję do wywaru przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy.
Na koniec zdejmuję zupę z ognia i gdy jeszcze jest gorąca, to dodaję do niej masło klarowane. Możesz ją zblendować, jeśli chcesz uzyskać krem.
Masło klarowane można zastąpić oliwą z oliwek. Wtedy pomidorówka wyjdzie jeszcze delikatniejsza z wytrawną nutą. Ten tłuszcz świetnie podkreśli smak pomidorów i włoskich przypraw.
Zupę pomidorową warto robić z pieczonymi pomidorami. Dzięki nim będzie miała intensywniejszy, słodszy smak z głębszym aromatem.
Polecam też dodanie do pomidorówki trochę soku z cytryny i cukru. Wówczas kwasowość pomidorów zostanie wyważona, a ich smak podkręcony.
Zobacz też:
Dorzuć to do garnka z wodą. Ziemniaki ugotują się znacznie szybciej
Te bezy zrobisz nawet gdy nie masz jajek. Smakują lepiej niż tradycyjne
Za rzadko ląduje na talerzach seniorów. Działa na lepsze trawienie i pracę serca