Zapomnij o nijakiej pomidorówce. Wystarczy 1 dodatek, by smakowała lepiej, niż u babci
Pomidorówka jest ulubioną zupą wielu osób. Okazuje się, że może smakować jeszcze lepiej, niż u babci dzięki jednemu, zaskakującemu dodatkowi. W końcu nie będzie mdła poza sezonem - wyjdzie lekko pikantna i w mig postawi nas na nogi.
Musimy jeszcze trochę poczekać, zanim zacznie się sezon na soczyste, słodkie pomidory. Obecnie pozostaje nam zadowolić się pomidorówką z passaty pomidorowej. Wiele osób narzeka, że wychodzi mdła. Możemy nieco podkręcić jej ostrość dzięki konkretnej przyprawie. Wcale nie chodzi o chili.
Niektórzy dosypują do pomidorówki chili, żeby nadać zupie ostrości. Okazuje się, że można użyć innych przypraw, aby uzyskać zupełnie nowy smak i aromat.
Przykładowo kilka kropel tabasco sprawi, że zupa będzie lekko octowa. Dla lubiących maksymalną ostrość idealnie sprawdzi się papryczka habanero - zawiera nutę owoców tropikalnych i ma bardzo intensywny zapach. Wystarczy użyć jej połówki na cały garnek.
Składnikiem wartym uwagi jest także kimchi, idealnie pasujące do zupy krem, nadające jej azjatyckiego akcentu. Tę przyprawę dodajemy po zmiksowaniu zupy, tuż przed podaniem.
Pomidorówka nie wyjdzie ani za mdła, ani zbyt ostra, jeśli dodamy do niej chrzan. Możemy użyć zarówno tego ze słoika, jak i świeżego korzenia. W tym drugim przypadku dajemy go dwa razy mniej, ponieważ jest ostrzejszy. Tym razem przedstawimy przepis na zupę pomidorową z tym dodatkiem.
Składniki:
- 1 kg mięsa na rosół;
- 2,5 l zimnej wody;
- 500 ml passaty pomidorowej;
- 3 marchewki;
- 1 korzeń pietruszki;
- 1 por;
- kawałek selera;
- 3 ząbki czosnku;
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego;
- 2 łyżeczki tartego chrzanu;
- 3 ziarna ziela angielskiego;
- 3 liście laurowe;
- przyprawy: sól i pieprz do smaku;
- opcjonalnie: 4 łyżki kwaśnej śmietany do zabielenia.
Przygotowanie:
Żeby zrobić lekko pikantną pomidorówkę, na początek przekładamy mięso do garnka i zalewamy je zimną wodą. Całość zagotowujemy i zbieramy szumowiny.
W kolejnym kroku dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki warzywa, a także przeciśnięty przez praskę czosnek.
Wszystko gotujemy do momentu, aż mięso będzie miękkie. Potem dodajemy passatę, koncentrat oraz drobno starty chrzan. Całość zagotowujemy i doprawiamy wedle uznania solą oraz pieprzem.
Na koniec możemy zabielić zupę pomidorową. W tym celu odlewamy odrobinę wywaru i mieszamy go z kwaśną śmietaną. Następnie śmietanową mieszankę przelewamy do garnka.
Pomidorówkę podajemy z makaronem albo ryżem. Możemy też wyjąć mięso i zmiksować ją na zupę krem. Wtedy będzie smakowała najlepiej z chrupiącymi grzankami.
Zobacz też:
Koniecznie zrób, póki trwa sezon na truskawki. Wystarczą 3 składniki
Deser z PRL-u pomaga zachować młodość. Zrobisz go z zaledwie 2 składników
Tak zrobisz najlepszą kruszonkę. Do drożdżówek z rabarbarem jak znalazł