Gdzie wyrzucasz spleśniały chleb? Niby proste, a wielu z nas wciąż się myli
Nieprawidłowo przechowywany chleb może spleśnieć już po dwóch dniach — co z nim zrobić? Wiele osób wciąż wyrzuca tego typu produkty do nieprawidłowego pojemnika, co utrudnia recykling i może mieć negatywne oddziaływanie na środowisko. Gdzie powinno wyrzucać się stary chleb? Jak go przechowywać, aby się nie zmarnował i nie spleśniał?
Spleśniały bochenek, czy zapomniana wyschnięta kromka czasami pojawi się w domu. Takie produkty lądują w koszu, ale warto wiedzieć, do jakiego je pojemnika wyrzucać. Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ ułatwi recykling, a dobrze przetworzone odpady mają mniejszy wpływ na środowisko. Ponadto podpowiadamy jak przechowywać chleb, aby marnować go jak najmniej.
Chleb najczęściej jest pakowany w folię lub papier — często wiele osób przechowuje go w tych opakowaniach. Przed wyrzuceniem spleśniałego czy starego pieczywa należy wyjąć je z opakowania i wyrzucić do odpowiedniego kontenera. Papier umieszamy w niebieskich pojemnikach, a folię w żółtych. Pieczywa wbrew pozorom nie wyrzucamy do odpadów zmieszanych, powinno się je umieścić w workach lub koszach na bioodpady — dotyczy to zarówno zeschniętych kromek, jak i spleśniałego bochenka.
Chleb wraz z innymi resztkami zostanie przetworzony na kompost i ponownie wykorzystany m.in. do użyźnienia gleby. Co ważne spleśniałego chleba nie powinno podawać się również zwierzętom np. kaczkom, sarnom czy też innym zwierzętom, zarówno domowym, jak i dzikim. Może on tylko im zaszkodzić, powodując spore problemy ze strony układu pokarmowego. Na szczęście idealnie nadaje się do recyklingu na kompost, dlatego też jeśli chleb się zepsuje, warto zadać o odpowiednią utylizację.
Sprawdź także: Pij tę herbatę wieczorem. Pozbędziesz się wzdęć, a jelita ci podziękują
Wiele osób nie lubi robić zakupów często i chętnie kupuje na zapas, w tym również pieczywo. Jeśli mamy taką możliwość to chleb lepiej kupować na bieżąco bądź zastosować kilka trików, które pozwolą przedłużyć jego świeżość. Przede wszystkim pieczywo powinno się wyciągnąć z folii i przełożyć do chlebaka — dzięki temu zachowa swoją świeżość przez kilka dni. Ponadto pieczywo można również mrozić. Później wystarczy je tylko odmrozić.
Z suchego chleba można również zrobić domową bułkę tartą i wykorzystać ją do panierowania np. mięsa. Lekko czerstwy chleb można nieznacznie zamoczyć w wodzie i wstawić do piekarnika na kilka minut, dzięki temu odzyska świeżość.
Zobacz też:
Pralka śmierdzi jak kompostownik? Włóż do niej to, a problem zniknie
Od lat smaruję tym krany. Są stare, a lśnią jak nowe bez kamienia i zacieków
Weź na cmentarz 1 listopada. Temu, kto wymyślił ten trik, należy się nagroda