Reklama
Reklama

Gdzie wyrzucasz spleśniały chleb? Niby proste, a wielu z nas wciąż się myli

Nieprawidłowo przechowywany chleb może spleśnieć już po dwóch dniach — co z nim zrobić? Wiele osób wciąż wyrzuca tego typu produkty do nieprawidłowego pojemnika, co utrudnia recykling i może mieć negatywne oddziaływanie na środowisko. Gdzie powinno wyrzucać się stary chleb? Jak go przechowywać, aby się nie zmarnował i nie spleśniał?

Spleśniały bochenek, czy zapomniana wyschnięta kromka czasami pojawi się w domu. Takie produkty lądują w koszu, ale warto wiedzieć, do jakiego je pojemnika wyrzucać. Dlaczego jest to tak ważne? Ponieważ ułatwi recykling, a dobrze przetworzone odpady mają mniejszy wpływ na środowisko. Ponadto podpowiadamy jak przechowywać chleb, aby marnować go jak najmniej. 

Gdzie powinno wyrzucać się spleśniały chleb? 

Chleb najczęściej jest pakowany w folię lub papier — często wiele osób przechowuje go w tych opakowaniach. Przed wyrzuceniem spleśniałego czy starego pieczywa należy wyjąć je z opakowania i wyrzucić do odpowiedniego kontenera. Papier umieszamy w niebieskich pojemnikach, a folię w żółtych. Pieczywa wbrew pozorom nie wyrzucamy do odpadów zmieszanych, powinno się je umieścić w workach lub koszach na bioodpady — dotyczy to zarówno zeschniętych kromek, jak i spleśniałego bochenka. 

Chleb wraz z innymi resztkami zostanie przetworzony na kompost i ponownie wykorzystany m.in. do użyźnienia gleby. Co ważne spleśniałego chleba nie powinno podawać się również zwierzętom np. kaczkom, sarnom czy też innym zwierzętom, zarówno domowym, jak i dzikim. Może on tylko im zaszkodzić, powodując spore problemy ze strony układu pokarmowego. Na szczęście idealnie nadaje się do recyklingu na kompost, dlatego też jeśli chleb się zepsuje, warto zadać o odpowiednią utylizację. 

Sprawdź także: Pij tę herbatę wieczorem. Pozbędziesz się wzdęć, a jelita ci podziękują

Jak powinno przechowywać się chleb, aby na długo pozostał świeży? 

Wiele osób nie lubi robić zakupów często i chętnie kupuje na zapas, w tym również pieczywo. Jeśli mamy taką możliwość to chleb lepiej kupować na bieżąco bądź zastosować kilka trików, które pozwolą przedłużyć jego świeżość. Przede wszystkim pieczywo powinno się wyciągnąć z folii i przełożyć do chlebaka — dzięki temu zachowa swoją świeżość przez kilka dni. Ponadto pieczywo można również mrozić. Później wystarczy je tylko odmrozić. 

Z suchego chleba można również zrobić domową bułkę tartą i wykorzystać ją do panierowania np. mięsa. Lekko czerstwy chleb można nieznacznie zamoczyć w wodzie i wstawić do piekarnika na kilka minut, dzięki temu odzyska świeżość. 

Zobacz też:

Wyjmij z kuchennej szafki i zanieś do samochodu. Pożegnasz uciążliwy problem

Nie masz zawieszek do bombek choinkowych? Zamiast szukać nitki, zrób to

Jak wietrzyć mieszkanie zimą? Ekspert wskazuje najlepszą godzinę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: sprzątanie | recykling