Reklama
Reklama

Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień

Przygotowanie pożywnego śniadania pozwala na dostarczenie organizmowi odpowiedniej dawki energii z rana. Jednak kilku produktów lepiej nie uwzględniać w porannych daniach, aby nie czuć się później źle przez cały dzień. Niektóre artykuły spożywcze, jedzone na pusty żołądek, mogą powodować uczucie ciężkości, wzdęcia i inne problemy żołądkowe. Czego nie jeść na śniadanie?

Przygotowując śniadanie, czasami możemy wybrać produkty, których nie powinno się jeść na pusty żołądek. Wiele z nich z pozoru wydaje się być dobrą opcją jednak lepiej zostawić je na obiad lub kolację. O jakich produktach mowa?  

Polecamy także: Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Czego nie powinno się pić na pusty żołądek?  

Większość z nas sięga rano po filiżankę z kawą. To spory błąd. Wypicie jej na pusty żołądek może prowadzić do nadkwasoty bądź niestrawności. Największe problemy powoduje czarna mocna kawa. Dodatek mleka nie sprawia, że powinno się ją pić na czczo. Jednak można przygotować sobie ten napój rano i go wypić, jeśli uprzednio zjemy śniadanie np. jajecznicę. Mimo to bezpieczniejszym wyborem będzie kawa zbożowa.   

Kolejnym napojem jest herbata — ją również nie powinniśmy pić na pusty żołądek. Dlaczego? Ponieważ zawiera w sobie dużo kofeiny. Lepszą opcją będą mieszkanki herbaciane bezkofeinowe. Warto unikać również gazowanych napojów. Rankiem w pustym żołądku znajduje się sporo kwasu żołądkowego, który połączony z napojem gazowanym może wywołać silny ból brzucha i skurcze.  

Ponadto wybrane napoje np. soki powinny być ciepłe lub w temperaturze pokojowej. Zimne, orzeźwiające napoje, nawet latem nie są najlepszym wyborem. Mocno schłodzone propozycje mogą uszkodzić błonę śluzową żołądka i tym samym spowolnić procesy trawienie, czyli metabolizm.  

Przeczytaj również: Stulatkowie z niebieskich stref zajadają się tą zupą. To sekret ich długowieczności

Czego nie powinno się jeść na pusty żołądek?  

Przede wszystkim smażonych na głębokim tłuszczu potraw. Tego typu dania są ciężkostrawne, przez co mogą powodować problemy żołądkowe, szczególnie jeśli zjemy je na czczo. Lepiej unikać również ostrego, mocno przyprawianego śniadania. Duża ilość przepraw może sprawić, że błona żołądkowa zostanie podrażniona.   

Co istotne również surowe warzywa i owoce cytrusowe nie są najlepszym wyborem. Są to zdrowe propozycje, jednak zjedzone na pusty żołądek mogą zwiększać wydzielanie soków żołądkowych, powodując refluks i ból. Niekoniecznie dobrym wyborem będą wszelkie mocno przetworzone słodkości np. pączki. Duża ilość węglowodanów może powodować szybki wzrost poziomu glukozy we krwi, co jest niezdrowe dla organizmu. Ponadto, jeśli źle reagujemy na kwas mlekowy to lepiej unikać jogurtów z samego rana.  

Śniadania powinny być przede wszystkim lekkostrawne oraz sycące, bogate w błonnik i kwasy omega-3. Może to być np. jajecznica (niesmażona na dużej ilości tłuszczu), kanapki z pełnoziarnistego pieczywa czy też płatki owsiane.  

Zobacz też:

​Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce

Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka

Mrożone pierogi rozpadają się podczas gotowania? Winny jest ten powszechny błąd

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | śniadanie | zdrowe żywienie