Reklama
Reklama

Te warzywa jedz jesienią i zimą. Detoksykują i wzmacniają odporność

Chcesz wzmocnić swoją odporność jesienią i zimą? Zadbaj więc o to, co ląduje na twoim talerzu. W okresie jesienno-zimowym zaleca się spożywanie konkretnych warzyw. Wykorzystaj w pełni ich moc - sprawdź, jak można przemycić je w posiłkach.

W okresie jesienno-zimowym powinniśmy szczególnie dbać o swoje zdrowie, ponieważ jesteśmy bardziej narażeni na przeziębienie. Warto dołączyć do codziennego jadłospisu warzywa, które pomagają w usuwaniu nagromadzonych w organizmie toksyn, wspomagają układ immunologiczny i dostarczają sporej dawki energii. O jakich mowa? Sprawdź już teraz. 

Jakie warzywa warto jeść jesienią i zimą?

Jesienią i zimą polecamy skorzystanie z sezonowych darów natury nie tylko po to, aby wspomóc lokalną gospodarkę, ale przede wszystkim dostarczać organizmowi ważnych składników odżywczych. Dzięki nim oczyścimy organizm i przygotujemy go do nadchodzącej zimy. Jakie zatem warzywa warto spożywać, gdy na dworze robi się chłodno?

  • Buraki - uznawane za superfood, wspierające pracę jelit, detoksykujące wątrobę. Warto spożywać je w trakcie każdej kuracji oczyszczającej.
  • Marchew - zawarty w niej beta-karoten ma pozytywny wpływ na widzenie i odporność. Wykazuje właściwości przeciwutleniające. Zapobiega więc wielu chorobom, w tym nowotworom. 
  • Czerwona kapusta - wspiera system immunologiczny, poprawia funkcjonowanie serca i wspomaga trawienie.
  • Kalarepa - wykazuje właściwości diuretyczne, dlatego wspiera funkcjonowanie nerek, a to właśnie one odgrywają dużą rolę w procesach oczyszczających.
  • Brukiew - zawiera błonnik, poprawiający trawienie i pomagający w utrzymaniu odpowiedniej wagi. Oprócz tego wspiera układ odpornościowy i zdrowie kości. 

Różne sposoby przygotowania posiłków z warzywami

Powyższe, sezonowe warzywa możemy jeść samodzielnie, choć lepiej będzie, jeśli przemycimy je w konkretnych posiłkach. O jakich mowa?

  • Smoothie

Z kawałka buraka, marchewki i jabłka możemy zrobić energetyzujące smoothie. Wystarczy, że zalejemy je wodą albo jogurtem naturalnym i zblendujemy na gładką masę. W ten sposób dostarczymy organizmowi dużą dawkę warzyw na dobry start. 

  • Sałatka

W ciągu dnia możemy zjeść sałatkę z sezonowych warzyw. Jesienią i zimą warto przygotować ją z czerwonej kapusty, startej marchewki i posiekanej kalarepy. Całość możemy skropić oliwą z oliwek i odrobiną soku z cytryny, co doda jej świeżości. Jeśli chcemy, aby danie było bardziej sycące, to warto wzbogacić je o kasze albo ziemniaki. Wspaniale smakuje też z pieczywem, posmarowanym twarogiem bądź awokado. 

  • Dodatek obiadowy

Brukiew czy kalarepę można ugotować na parze i podawać do obiadu. Inną opcją jest grillowanie tych warzyw z dodatkiem oliwy i przypraw. W ten sposób uzyskamy smaczny i zdrowy dodatek obiadowy. 

  • Przekąska

Plastry marchwi czy kalarepy można podjadać między posiłkami, maczając je w hummusie. Pasuje do nich też zdrowy dip np. taki zrobiony z awokado, jogurtu naturalnego i przypraw. Możliwości jest naprawdę wiele. 

Zobacz też:

To ciasto bez pieczenia zrobisz w kwadrans. Potrzebujesz tylko 5 składników

​Najlepsze ciasto na Andrzejki. Goście będą prosić o dokładkę

Klasyczne danie z PRL-u, które dziś mało kto robi. Jest tanie, smaczne i zdrowe

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie | warzywa