Dodaj łyżkę tego produktu do wody, a buraki ugotują się w błyskawicznym tempie
Buraki są cenione nie tylko ze względu na swój smak, ale też liczne właściwości zdrowotne. Zyskały miano superfood. Niestety nie goszczą w każdej kuchni ze względu na długi czas gotowania. Okazuje się, że można jednak ugotować je w mniej niż godzinę, zachowując przy tym wszystkie wartości odżywcze. Wystarczy dosypać do nich jeden produkt, który na pewno masz w szafce kuchennej.
Gotowane buraki stanowią wspaniały dodatek do wielu dań. Ich intensywny smak pasuje do kotletów, pieczonej kaczki czy zrazów. Można zrobić z nich ćwikłę z chrzanem, którą podaje się do kiełbasy, schabu czy jajek na twardo. Możliwości jest naprawdę wiele. Niestety przygotowanie tych dań to nie lada wyzwanie ze względu na długi czas gotowania buraków. Przedstawiamy skuteczne metody na przyspieszenie tego procesu.
Gotowanie buraków trwa nawet półtorej godziny. Czas obróbki termicznej jest długi, jeśli kupujemy starsze i duże warzywa. Chcąc skrócić ten proces, w pierwszej kolejności powinniśmy wybierać młode i mniejsze sztuki.
Buraki możemy ugotować znacznie szybciej, jeśli wykorzystamy trik z cukrem. Wystarczy zatem dodać do wody jedną łyżkę tego produktu. Dzięki tej metodzie warzywa zmiękną w rekordowym tempie i nabiorą intensywnego koloru.
Buraki możemy ugotować szybciej dzięki tzw. szokowi termicznemu. Najpierw gotujemy warzywa we wrzącej wodzie przez 30 minut, a po tym czasie przekładamy je do drugiego garnka, wypełnionego zimną wodą i kostkami lodu.
Szok termiczny spowoduje zmiękczenie buraków - nie będziemy musieli dalej ich gotować. Dodatkowo ta metoda ułatwia też obieranie ze skórki, co również potrafi być problematyczne.
Większość osób gotuje te warzywa, choć tak naprawdę można je upiec. Wystarczy zawinąć buraki w folię aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 45 minut.
Taki sposób na szybkie przyrządzenie buraków gwarantuje uzyskanie intensywniejszego smaku. Podobnie jak w przypadku gotowania, tak i przy pieczeniu zachowujemy ich wszystkie wartości odżywcze.
Pamiętajmy, aby podczas obróbki termicznej tych warzyw, nie obierać ich ze skórki. Tylko wtedy zachowają swój naturalny kolor i wszystkie składniki odżywcze.
Zobacz też:
Gdzie przechowujesz cytryny? Ten błąd sprawia, że szybko się psują
Pomidory ze sklepu nie mają smaku i zapachu? Zdziwisz się, jak łatwo możesz to zmienić
Ta substancja jest zakazana w USA. W Polsce jemy ją bez granic