Te owoce zawsze zbierała moja babcia. Dzisiaj sama robię z nich obłędny dżem
Te owoce niegdyś znajdowały się w niemal każdym przydomowym ogrodzie, zachwycając nie tylko wyglądem, ale i smakiem. Dzisiaj mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że są jadalne, a do tego bardzo zdrowe. Mnie powiedziała o tym moja babcia, zdradzając przy okazji przepis na obłędny dżem. To prawdziwy rarytas, który warto mieć w swojej spiżarni.
Po latach popularności odeszła w zapomnienie, by ponownie coraz częściej sadzić ją w swoich ogródkach i wykorzystywać w kuchni. Pełna zdrowia i wyjątkowych właściwości sprawdzi się do przygotowania aromatycznego dżemu w sam raz na jesienno-zimowy czas. Właśnie zaczyna się na nią sezon, dlatego dobrze poznać przepis na domowe przetwory z nieszpułki i wykorzystać owoce tak bardzo cenione przez nasze babcie.
Nieszpułka zwyczajna to niewielki owoc, który swoim kształtem przypomina małe jabłuszko z „dziurką” na końcu czy też małego pomidora z otwartym czubkiem. Jest owocem rośliny długowiecznej należącej do rodziny różowatych, która niegdyś porastała ogrody królewskie, a także przydomowe sady.
Dla wielu osób jest wyłącznie ozdobą, lecz w rzeczywistości to pełen zdrowia owoc, który odnajduje liczne zastosowania w kuchni. Smakiem przypomina nieco połączenie jabłka, gruszki i daktyla, ale jednocześnie zachwyca swoją niepowtarzalną karmelowo-korzenną nutą. Właśnie startuje sezon na nieszpułkę, której owoce nabierają pełni smaku dopiero po pierwszych przymrozkach.
Wraz z ciekawym smakiem podążają liczne właściwości zdrowotne nieszpułki. To bogactwo witaminy C, a także witaminy A i witamin z grupy B. Ponadto to źródło wielu minerałów, błonnika oraz cennych antyoksydantów. Nieszpułką powinny zainteresować się osoby ze schorzeniem serca czy też problemami ze strony układu pokarmowego. Poprzez dużą zawartość witamin to idealny owoc na jesień i zimę, kiedy to troska o odporność jest szczególnie ważna.
Zobacz także: Mało kto przerabia te owoce na dżem. Smakuje lepiej niż malinowy
Dojrzałe owoce nieszpułki są soczyste, słodkie i idealne do domowym przetworów. Sprawdzają się do przygotowania dżemów i konfitur, które zachwycają swoim karmelowo-korzennym smakiem i sprawdzają się między innymi do naleśników i gofrów, ale także w połączeniu z daniami mięsnymi.
Dżem z nieszpułki niegdyś cieszył się ogromną popularnością, by później popaść w zupełne zapomnienie. Na szczęście ponownie wraca do łask i coraz chętniej przygotowywany jest jako jeden z jesiennych przetworów. Sama robię go co roku, odkąd babcia zdradziła mi przepis na aksamitny dżem o doskonale balansującym słodko-kwaskowatym smaku. Do jego zrobienia potrzebujesz:
- 1 kg dojrzałych owoców nieszpułki
- 500 g cukru trzcinowego (nadaje karmelowy posmak)
- Sok z 1 cytryny
- 100 ml wody
- Opcjonalnie: cynamon i goździki
Sposób przygotowania:
Owoce nieszpułki dokładnie umyj i osusz. Przekrój na pół i wydrąż pestki. Otrzymany miąższ włóż do garnka, dodaj wodę i duś na małym ogniu, aż owoce zmiękną i zaczną się rozpadać. Gdy otrzymasz konsystencję musu, dodaj cukier, sok z cytryny i jeśli chcesz, cynamon. Całość dalej gotuj na małym ogniu, aż masa zgęstnieje i przybierze złocisto-brunatną barwę.
Gotowy, gorący dżem przełóż do wyparzonych i osuszonych słoików. Szczelnie zakręć i pasteryzuj przez około 10 minut. Przygotowane przetwory przechowuj w suchym i ciemnym miejscu. Po otwarciu trzymaj dżem w lodówce i chętnie wykorzystuj jako dodatek do pieczywa, naleśników, serników czy też serów.
Sprawdź też: To najlepszy domowy antybiotyk. Zrób już dziś, jeśli nie chcesz chorować jesienią
Zobacz też:
Pij jesienią, by wzmocnić odporność. Przeziębienia będą cię omijać z daleka
Ziemniaki rozpadają się podczas gotowania? Wlej do nich to i zapomnij o problemie
Moja mama smaży kanie tylko w ten sposób. Są obłędnie chrupiące