Te owoce otulają jelita jak kołderka. Są ultrazdrowe, ale mało znane
Uwielbiasz egzotyczne owoce, ale znudziły cię już pomarańcza, grejpfrut czy ananas? Jeśli marzysz o spróbowaniu mało znanego egzotycznego przysmaku, który zaskoczy twoje kubki smakowe, ale będzie również pożywny i ultrazdrowy, sięgnij po salak, czyli owoc wężowy. To spożywcza perełka z Azji, która wspiera odporność i otula jelita jak kołderka.
Salaka jadalna znana również jako salak, oszpilna jadalna czy po prostu owoc wężowy w 2025 roku wciąż jest słabo znana w Polsce, mimo swoich licznych prozdrowotnych właściwości. To egzotyczny owoc o słodko-kwaśnym smaku i unikalnym wyglądzie, który pochodzi z Południowo-Wschodniej Azji.
Naturalnie porasta rejon Indonezji (przede wszystkim Jawę i Sumatrę) oraz Malezję, ale można go zamówić przez internet. Czasami pojawia się też w sklepach stacjonarnych, głównie w większych supermarketach, choć nie często, a to błąd, bo może być ciekawym urozmaiceniem diety.
Może cię zainteresować: Najzdrowsze warzywo świata nie tylko wzmacnia odporność. Świetnie wygładza zmarszczki
Salak ma charakterystyczny wygląd. Naprawdę trudno byłoby pomylić go z innym gatunkiem, ponieważ jego łuskowata skórka od razu kojarzy się z popularnym gadem (stąd nazwa owoc wężowy). Prezentuje się groźnie, lecz to tylko pozory.
W środku oszpilny jadalnej znajduje się bowiem soczysty, słodko-kwaskowy miąższ, który jest bardzo smaczny. Owoc łączy w sobie nuty: ananasa, jabłka i banana, więc idealnie nadaje się do słodkich sałatek, deserów i może być traktowany jako samodzielna przekąska - lekka, a zarazem pożywna.
Czytaj również: Mało kto wie, że są jadalne, choć rosną w wielu ogrodach. Idealne na przetwory
Salaka jadalna może poprawić odporność organizmu z uwagi na to, że jest bogatym źródłem witaminy C i przeciwutleniaczy (te drugie chronią też organizm przed stresem oksydacyjnym i spowalniają procesy starzenia).
Wspiera także trawienie, ponieważ jest bogata w błonnik, który poprawia perystaltykę jelit i pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu. Oprócz tego wszystkiego wężowy owoc zawiera beta-karoten wspomagający zdrowie oczu oraz skóry.
W związku z tym, że zawiera wiele węglowodanów, może być dobrym źródłem energii. Jest w niej też wapń i fosfor (cenne dla kości) czy potas wspierający serce i prawidłowe ciśnienie krwi.
Zobacz też:
Dodajesz to do serka wiejskiego? Możesz sobie poważnie zaszkodzić
Grzyby gotuj tylko w ten sposób. Inaczej stracą smak i jędrność
Najzdrowsze warzywo świata nie tylko wzmacnia odporność. Świetnie wygładza zmarszczki