Najzdrowsze warzywo świata nie tylko wzmacnia odporność. Świetnie wygładza zmarszczki
Niektóre warzywa w Polsce są dodawane do większości przepisów — cebula, papryka czy czosnek goszczą w wielu daniach. Jednak warto sięgnąć również po produkty nieco mniej znane, które zawierają mnóstwo dobroczynnych dla organizmu mikroelementów. Jednym z nich jest rukiew wodna. To jedno z najzdrowszych warzyw na świecie, które można kupić w większości sklepów spożywczych. Dlaczego warto ją jeść? Co w niej znajdziemy?
Rukiew wodna nieco przypomina roszponkę i szpinak. Jest to warzywo występujące na całym świecie, w naszym kraju czasami możemy ją spotkać dziko rosnącą na terenach podmokłych. W wielu sklepach znajdziemy pakowaną rukiew wodną, czasami dostępne są także sadzonki. Osoby mające własne ogródki mogą również zakupić nasiona i uprawiać to warzywo samodzielnie.
Warzywa i owoce — zgodnie z piramidą zdrowego żywienia — powinny najczęściej pojawiać się w diecie. Rukiew wodna to dobra opcja na dostarczenie organizmowi niezbędnych składników odżywczych, które zapewniają prawidłowe funkcjonowanie różnych układów, a do tego dobrze wpływają na wygląd skóry, m.in. mogą przyczyniać się do spłycania zmarszczek. Co dokładnie znajdziemy w tym warzywie? Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) wskazuje, że w 100 g rukwi wodnej jest: 11 kcal, 2,3 g białka, 0,5 g błonnika, 120 mg wapnia, 330 mg potasu, 21 mg magnezu oraz 0,2 mg żelaza. Ponadto w 100 g znajdziemy witaminę A w dawce odpowiadającej 66 proc. dziennego zapotrzebowania, witaminę C (72 proc. dziennego zapotrzebowania) oraz witaminę K (306 proc. dziennego zapotrzebowania). Jednak to nie wszystko w nieco mniejszych ilościach w rukwi wodnej jest także selen, cynk, fosfor, miedź oraz witaminę C.
Rukiew wodna była znana od starożytności, już w medycynie ludowej doceniano jej właściwości. W ostatnich latach przypuszczenia przodków potwierdziły badania. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji (CDC) uznało rukiew wodną za najzdrowsze warzywo na świecie.
Sprawdź także: Zerwij w ogrodzie i zaparz jak herbatę. Opóźnisz procesy starzenia i zadbasz o skórę
Jak wskazuje healthline.com włączenie do diety kubka rukwi wodnej (34 g) pomaga zapewnić prawidłowe funkcjonowanie układu krwionośnego. Dzięki zawartości witaminy K wspomaga odpowiednią krzepliwość krwi oraz wpływa na zdrowie kości. Ponadto witamina A i witamina C dbają o zdrowie oczu oraz wspierają odporność i układ nerwowy. Dodatkowo mogą zmniejszać ryzyko zachorowanie na takie choroby jak np. raka jelita grubego oraz raka skóry.
Dzięki sporej zawartości mikroelementów takich jak potas i żelazo, rukiew wodna wspomaga pracę układu sercowo-naczyniowego oraz układu mięśniowego. Co więcej, składniki te wpływają także na zmniejszenie ryzyka anemii. Z kolei liczne przeciwutleniacze i antyoksydanty chronią przed wolnymi rodnikami, które negatywnie mogą wpływać na stan skóry oraz układ odpornościowy. Dlatego też spożywanie rukwi wodnej, może pomóc w walce z oznakami starzenia. Ponadto wspomagają one trawienie, przez co pozytywnie działają na metabolizm. Z kolei ich naturalne działanie moczopędne pozwala na usuwanie z organizmu toksyn, które również wpływają na stan skóry.
Przeczytaj też: To najzdrowszy sok dla seniorów. Zrób na zapas, póki trwa sezon
Najprostszym sposobem jest wykorzystanie jej w rozmaitych sałatkach. Z rukwi wodnej można również przyrządzić pesto, do jego przygotowania potrzebne są:
- 70 g rukwi woda (dwa kubki)
- garść ziaren słonecznika
- 120 ml oliwy z oliwek
- sól oraz pieprz do smaku
Ziarna należy uprażyć na patelni, a następnie wszystkie składniki zblendować — oliwę można dodawać w partiach, aby kontrolować konsystencję pesto.
Rukiew można wykorzystać także do koktajli. Smaczny i zdrowy napój można przygotować z garści rukwi wodnej, banana, połówki awokado, połówki jabłka, garść natki pietruszki oraz 3 łyżki soku z cytryny. Całość wystarczy zblendować na gładką masę. Owoce można zmieniać wedle uznania.
Źródła: healthline.com, medicalnewstoday.com, usda.gov
Zobacz też:
Mam pełną spiżarnię takiej papryki w słoikach. Rodzina chce jeść ją na okrągło
Żadna mąka czy śmietana. Makłowicz zagęszcza sosy tylko w ten sposób
W PRL-u wszyscy robili z niej przetwory. Dziś jest zapomniana, choć smaczna i zdrowa