Reklama
Reklama

Takie ciasto z sezonowych owoców robiła moja mama. Idealne na niedzielę

Maj to idealny moment na przygotowanie pysznego ciasta z sezonowych produktów. Połączenie ich z kruszonką, sprawi, że ten deser pokocha cała rodzina. Łączy on w sobie nieco kwaskowaty smak ze słodyczą soczystych truskawek. Podpowiadamy, jak przygotować to ciasto oraz o czym pamiętać, by wyszło idealne i szybko znikało z talerzy.

Są desery, które od lat dobrze znamy, a ich smak kojarzy nam się z ciepłymi popołudniami na balkonie czy w ogródku. Przygotowanie jednego z takich ciast nie zajmie nam wiele czasu, ani nie jest skomplikowane. Wystarczą dwa pyszne sezonowe produkty oraz kruchy spód i kruszonka. Sprawdź, jak szybko zrobić pyszny deser dla całej rodziny.

Idealne sezonowe ciasto - w czym tkwi sekret?

Szukając idealnego przepisu na deser, który świetnie sprawdzi się do wiosennej kawy na balkonie, warto wykorzystać sezon na owoce. W maju polskie truskawki są już z dnia na dzień coraz tańsze, a przy tym coraz słodsze. Dodatkowo na straganach pojawia się także rabarbar, który zazwyczaj potocznie nazywamy owocem, choć technicznie rzecz biorąc, jest warzywem.  

Z racji tego warto wykorzystać moment, gdy te produkty są najsmaczniejsze i przygotować z nich pyszne ciasto pod kruszonką na kruchym spodzie. Taka kompozycja łącząca te dwa składniki, pozwala idealnie uzupełnić się obu smakom, ponieważ mamy do czynienia z lekką kwaskowatością rabarbaru oraz przyjemną słodkością truskawek.

Tak przygotowane ciasto najlepiej będzie smakowało na zimno. Chociaż możemy je również podawać od razu po upieczeniu, kładąc obok niego gałkę waniliowych lodów.

Czytaj również: Nie ma lepszej sałatki do grilla. Wszyscy goście proszą o dokładkę

Jak przygotować pyszne ciasto? Ten przepis jest niezawodny

Wybierając rabarbar do naszego ciasta, warto sprawdzić, czy nie jest on łykowaty i czy nie należy go obrać. Dodatkowo zwróćmy uwagę na to, jak słodkie są truskawki, aby później wiedzieć ile cukru użyć w naszym przepisie.

Samo kruche ciasto jest niezwykle proste do zrobienia, a masę wykonamy w zaledwie chwilę. Dzięki temu będziemy mogli cieszyć się idealnym połączeniem kruszonki i sezonowych produktów. Do przygotowania tego deseru, będziemy potrzebowali:

  • 300 g łodyg rabarbaru,
  • 380 g mąki pszennej,
  • 250 g truskawek,
  • 250 g masła,
  • 170 g cukru pudru,
  • 2 jajka,
  • cukier do owoców - ilość zależna od słodkości truskawek, może to być 1-3 łyżeczki.

Pierwszym krokiem jest przygotowanie spodu z kruchego ciasta. W tym celu 280 g mąki, 2 jajka, 70 g cukru pudru i 150 g masła mieszamy ze sobą i wyrabiamy na gładką masę, którą wkładamy na pół godziny do lodówki.

Po upływie tego czasu wyciągamy ciasto i wyklejamy nim formę do tarty oraz nakłuwamy je widelcem. Następnie przygotowujemy kruszonkę, mieszając ze sobą 100 g cukru pudru, 100 g mąki oraz 100 g masła. Całość wyrabiamy rękami i odkładamy do lodówki.

Kolejnym krokiem jest pokrojenie rabarbaru w niezbyt grube, kilkumilimetrowe plasterki. Układamy je na kruchym spodzie i posypujemy cukrem. Następnie na wierzchu układamy pokrojone w plasterki truskawki. Jeśli nie są jeszcze wystarczająco słodkie, również możemy dodać do nich trochę cukru.

Tak przygotowane ciasto posypujemy wyjętą z lodówki kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza. Deser musi piec się przez około godzinę.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta