Reklama
Reklama

Taką zupę grzybową robi Makłowicz. Spróbowałam i nie ma sobie równych

Trudno wyobrazić sobie kolację wigilijną bez aromatycznej zupy grzybowej. Pełna głębi smaku, delikatnie otula podniebienie i zachwyca swoją wyjątkowością. W tym roku warto spróbować wersji autorstwa samego Roberta Makłowicza, który z pomocą jednego składnika wnosi tę klasyczną zupę na zupełnie nowy poziom smaków. Odkąd poznałam ten przepis, wszystkie inne receptury odeszły w kąt.

Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu, to pewniak na wigilijnym stole. Tradycja jej przygotowywania, przekazywana z pokolenia na pokolenie, sprawia, że każda gospodyni ma swoją sprawdzoną recepturę. Warto jednak dać szansę zupie grzybowej według przepisu znanego i cenionego Roberta Makłowicza. Klasyczna zupa zyskuje głębie za pomocą jednego składnika, który subtelnie podkreśla smak grzybów, a cała potrawa nabiera wyjątkowego charakteru.  

Grzybowa — klasyka wśród wigilijnych potraw  

Zupa grzybowa, zazwyczaj przygotowywana na bazie leśnych grzybów, oczarowuje swoim bogatym aromatem i intensywnym smakiem. W zależności od przepisu może różnić się proporcjami składników czy dodatkami. Niektóre wersje opierają się na suszonych grzybach, inne natomiast wykorzystują świeże. W każdym domu smak tej potrawy jest nieco inny, co sprawia, że każda zupa grzybowa ma swój unikalny charakter. 

W tym roku warto jednak pokusić się na nowe inspiracje i przyrządzić grzybową według przepisu zaproponowanego przez Roberta Makłowicza. W wersji słynnego kucharza kluczowe są dobrej jakości grzyby — suszone lub świeże, aromatyczny wywar, odpowiedni dobór przypraw, a także jeden dodatek, który w sprytny sposób podkręca smak.  

Klasyczną zupę grzybową warto wzbogacić o odrobinę porto, które dodane w odpowiednim momencie nada potrawie przyjemnej nuty i wyrazistości, dzięki czemu smak i aromat grzybów staną się pełniejsze i jeszcze bardziej zachwycające. Grzybowa według Makłowicza doskonale sprawdzi się na wigilijną kolację, a jej smak zachwyci domowników, gości i każdego, kto zechce ją spróbować. 

Zobacz także: Wigilijna zupa z Kresów zachwyca smakiem od pierwszej łyżki. Prosta, a robi furorę na stole

Zupa grzybowa na święta. Przepis Roberta Makłowicza  

Przepis Roberta Makłowicza na zupę grzybową skupia się na tym, by podkreślić leśny aromat grzybów, nadać zupie aksamitności, a także wprowadzić jeszcze bardziej świąteczny charakter do tej potrawy. W prosty sposób można uzyskać grzybową niczym z najlepszych restauracji. Do jej ugotowania potrzebujesz:  

  • 1 l dobrej jakości bulionu warzywnego  
  • 500 g świeżych grzybów (mogą być ewentualnie suszone)  
  • 1 cebula  
  • 1 łyżka masła  
  • 1 łyżka mąki pszennej  
  • 100 ml porto  
  • 2 żółtka 
  • ½ szklanki śmietanki krówki  
  • Sól i pieprz do smaku 
  • Dodatkowo: natka pietruszki do dekoracji  

Sposób przygotowania:  

Zacznij od przygotowania grzybów, czyli oczyszczenia i pokrojenia na mniejsze kawałki. Obierz również cebulę i drobno posiekaną zeszklij na rozgrzanym maśle. Następnie dodaj grzyby. Dopraw je solą oraz pieprzem. Smaż przez chwilę, aż zaczną intensywnie pachnieć. Dodaj mąkę, by powstała delikatna zasmażka — idealna do zagęszczenia zupy.  

Do garnka z gotowym bulionem stopniowo dodawaj podsmażone grzyby, pamiętając o ciągłym mieszaniu, by nie powstały grudki. Całość gotuj na małym ogniu przez około 30-40 minut. Ważne, by grzyby zmiękły. Wtedy sięgnij po sekrety składnik, a mianowicie porto. Wlej i pozostaw zupę na palniku, by mogła delikatnie “pyrkać".  

W między czasie w misce połącz żółtka i śmietankę. Zahartuj tę mieszankę, wlewając do niej kilka łyżek gorącej zupy, po czym całość wlej do garnka i mieszaj. Całość nie doprowadzaj do mocnego wrzenia. Gotową zupę podawaj na talerzach przyozdobioną natką pietruszki — w sam raz na wigilijny stół.  

Zobacz też:

​Kruche ciasto i mnóstwo kremu. Ten deser zrobisz w 15 minut i zachwycisz gości

Ta ryba jest o niebo lepsza od karpia. Nie ma ości, a za to więcej witamin

Śledzie pod pierzynką to hit Wigilii. W moim domu znikają ze stołu w minutę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: grzyby | zupa | przepisy | święta