Reklama
Reklama

Co roku na święta robię rybę z przepisu Makłowicza. Goście proszą o dokładkę

Ryba króluje na świątecznych stołach. Podawana jest w różnych wersjach. Chcąc jednak przyrządzić jedną z tradycyjnych potraw, warto zainspirować się recepturą Roberta Makłowicza, w której zdradza swoje sekrety, dzięki którym ryba wychodzi idealna. Sprawdź, jak ją przyrządzić.

Ta potrawa pojawia się bardzo często podczas Bożego Narodzenia. Bazą do jej przygotowania jest ryba. Chcąc jednak, aby danie to wyszło aromatyczne i miało przyjemną konsystencję, warto przyrządzić je zgodnie z przepisem Roberta Makłowicza.

Robert Makłowicz tak przyrządza rybę na święta. Dzięki temu smakuje obłędnie

Ryba po grecku to danie, które pojawia się na wielu świątecznych stołach. Chcąc jednak, aby wyszła idealna, warto zainspirować się przepisem znanego kucharza - Roberta Makłowicza. Dzięki temu nasza potrawa wyjdzie smaczna jak nigdy wcześniej. Wystarczy, że zastosujemy kilka sprytnych trików.

Pierwszym sekretem udanej ryby po grecku jest pieczenie papryki. Pozwoli nam to w łatwy sposób pozbyć się jej skórki i sprawi, że będzie ona miała delikatniejszy smak oraz zyska lekko wędzony aromat. Kolejnym trikiem jest podsmażanie osobno czosnku oraz cebuli, a dopiero potem dodawanie do nich warzyw korzeniowych. W rezultacie danie będzie miało lepszy smak, a sos bardziej wyrównaną konsystencję.

Nie zapominajmy także o bardzo ważnym aspekcie, jakim jest odsączenie oraz osuszenie ryby przed smażeniem. Ten prosty krok sprawi, że będzie ona chrupiąca i nie rozpadnie się podczas obróbki termicznej. Zadbajmy również oto, aby dusząc warzywa z pomidorami, robić to bez pokrywki, by otrzymać mocniejszy smak i lepszą konsystencję. Jednym z sekretów idealnego dania Makłowicza jest także to, że dodaje do niego nieco soku z cytryny.

Czytaj również: Jajka smaż tylko na tym tłuszczu. Jest zdrowszy i mniej kaloryczny

Jak zrobić rybę po grecku? Ten przepis jest niezawodny

Sam przepis Roberta Makłowicza na najlepszą rybę po grecku nie jest trudny. Na początek, musimy upewnić się, że mamy wszystkie niezbędne składniki. Oto pełna lista produktów, które będą nam potrzebne:

  • 1 kg filetów ze świeżego dorsza lub innej ryby,
  • 1 puszka pomidorów bez skórki,
  • 2 czerwone papryki,
  • 4 cebule,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler
  • 6-10 ząbków czosnku,
  • oliwa lub olej,
  • 1 cytryna
  • sól i pieprz.

Zaczynamy od opłukania ryby pod bieżącą wodą oraz osuszenia jej ręcznikiem papierowym. Następnie doprawiamy ją solą i pieprzem, wkładamy do miski i skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy ją do lodówki. W tym czasie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 stopni Celsjusza papryki w całości, piekąc je do lekkiego przypalenia przez około 20 minut. Po wyjęciu owijamy je gazetą. 

Gdy ostygną, obieramy je, a skórka sama odejdzie wraz z gazetą. Oczyszczamy papryki z pestek i kroimy w paseczki. Następnie podsmażamy cebulę, zdejmujemy z patelni i podsmażamy czosnek. Także zdejmujemy go z kuchenki i smażymy obrane oraz starte na tarce z dużymi oczkami seler i pietruszkę.

Następnie wszystko razem mieszamy na patelni, dodajemy pomidory i dusimy całość bez pokrywki, aż pomidory odparują i się rozpadną. Doprawiamy całość i dodajemy do tego paprykę. Na koniec rybę osuszamy znów ręcznikiem papierowym, kroimy na niewielkie kawałki i obsmażamy. Układamy w misce na przemian warstwę jarzyn i ryby, tak by warzywa były na spodzie oraz na wierzchu.

Zobacz też:

Zrób to z karpiem przed smażeniem. Będzie sprężysty i smaczny

"Śledzie proboszcza" to co roku świąteczny hit w moim domu. Każdy prosi o dokładkę

Ten piernik ma idealną wilgotność. Wszyscy proszą o przepis, a jest banalnie prosty

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | święta