Reklama
Reklama

Taką sałatkę z ogórków robi moja babcia. W słoiku można ją trzymać wiele miesięcy

Lato to czas, gdy przygotowujemy przetwory, aby zimą móc cieszyć się bogactwem witamin i smakiem ulubionych warzyw i owoców. Często decydujemy się na zrobienie ogórków kiszonych lub konserwowych, lecz warto również poznać alternatywę dla nich i przyrządzić pyszną sałatkę z ogórków. Sprawdź, jak ją zrobić.

Sałatka z ogórków na zimę to prawdziwy hit wśród przetworów. Podążając za przepisami naszych babć, możemy przygotować idealną przekąskę, do której użyjemy zaledwie kilku prostych składników. Podpowiadamy, jak zrobić pyszną sałatkę z ogórków, która będzie zachwycała aromatem czosnku i pietruszki.

Dlaczego warto przygotować sałatkę z ogórków na zimę?

Latem warto przygotować się na najbliższe miesiące, gdy nie będziemy mieć już pod ręką świeżych warzyw. W tym celu możemy zrobić przetwory, które nie tylko dostarczą nam witamin o każdej porze roku, ale i przypomną smak oraz aromat lata.

Jednym z najsmaczniejszych przetworów jest sałatka z ogórków na zimę, która pozwoli nam zatrzymać ich urok na dłużej i dzięki temu przez wiele miesięcy będziemy mieli gotową przekąskę. To świetna alternatywa dla tradycyjnych ogórków kiszonych i konserwowych.

W dodatku, jeżeli lubujemy się w ostrzejszych smakach, to do naszej sałatki z ogórków, możemy dodać odrobinę płatków chili. Ciekawego aromatu doda także połączenie ogórków z octem estragonowym, który doda większej wyrazistości przetworowi. Jeśli więc lubimy takie smaki, to możemy zamienić w przepisie zwykły ocet na właśnie ten zawierający estragon.

Czytaj również: Ta ryba jest smaczna i ma mało ości. W Chorwacji jest hitem, a Polsce mało kto o niej słyszał

Jak zrobić sałatkę z ogórków? Oto najlepszy przepis

Przygotowanie tej pysznej sałatki z ogórków na zimę nie jest trudne, a pozwoli nam się cieszyć ich smakiem przez długi czas. Chcąc wykonać tę sałatkę, musimy wyposażyć się w następujące składniki:

  • 1 kg ogórków gruntowych,
  • pół szklanki octu,
  • 1 główka czosnku,
  • 1 łyżeczka soli,
  • pół szklanki oleju,
  • 1 łyżeczka pieprzu,
  • 2 łyżeczki gorczycy,
  • pół szklanki cukru,
  • natka pietruszki.

Robienie sałatki rozpoczynamy od przygotowania ogórków. Na początek zalewamy je zimną wodą oraz odstawiamy do namoczenia na 2 godziny. Po upływie tego czasu dokładnie je szorujemy.

Czyste oraz osuszone ogórki kroimy w cienkie plastry. W przypadku, gdy wolimy ogórki bez skórki, możemy wcześniej je obrać. Następnie przekładamy je do dużej miski i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, a także sól i pieprz, cukier, gorczycę oraz posiekaną natkę pietruszki.

Wszystkie składniki zalewamy olejem oraz octem i dokładnie je mieszamy. Miskę przykrywamy cienką, bawełnianą ściereczką lub gazą i odstawiamy ją na 3 godziny. Po tym czasie przekładamy naszą sałatkę wraz z sokiem do wyparzonych wcześniej słoików.

Dokładnie je zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut od momentu zagotowania wody. Słoiki studzimy odwrócone do góry dnem w cieple, np. owijając je kocem. Tak przygotowaną sałatkę z ogórków przechowujemy ciemnym i chłodnym miejscu.

Zobacz też:

​Kulki mocy lepsze niż Lewandowskiej. Zrobisz je w domu z kilku tanich składników

Koniecznie zrób na weekend. Ciasto zatopiony skarb zachwyci całą rodzinę

To danie zrobisz ze wczorajszych ziemniaków. Na Podhalu się nim zajadają

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przetwory | warzywa | przepisy