Ta sezonowa zupa smakuje jak w restauracji. Zrób, póki główny składnik jest tani
Koniec wakacji jest równocześnie początkiem sezonu na paprykę. Choć to warzywo znajdziemy w sklepach przez cały rok, to właśnie koniec sierpnia i wrzesień jest najlepszym czasem na jej kupowanie, przede wszystkim ze względu na cenę. Poznaj przepis na zupę krem z papryki, która smakuje jak z najlepsze restauracji.
Ta potrawa nie ma zbyt dużo wspólnego z klasycznym rosołem, ale zawarte w niej smaki południowej Europy zachwycą każdego. Do przygotowania idealnej zupy krem z papryki potrzebujesz:
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
- 2 średnie cebule,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 6 czerwonych papryk,
- 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
- oliwa z oliwek,
- sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, ulubione zioła,
- do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.
Jeśli chcesz nadać zupie krem z papryki jeszcze więcej charakteru i smaku, wystarczy, że w pierwszej kolejności upieczesz paprykę w piekarniku.
Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia
Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na ćwiartki. Nasmaruj je delikatnie oliwą z oliwek i wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia blachę skórką do góry. Piecz do momentu, aż skórka stanie się mocno przyrumieniona, a miejscami nawet przypalona. Wyjmij papryki z piekarnika, delikatnie ostudź, usuń skórkę i pokrój miąższ w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając.
Sprawdź również: Jedz na śniadanie zamiast owsianki. Szybko zrzucisz zbędne kilogramy
Do garnka dodaj pokrojoną paprykę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz ulubione zioła. Smaż na małym ogniu przez kolejne 10 minut. W międzyczasie zagotuj bulion i zalej nim podsmażone warzywa. Dopraw zupę przyprawami i gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu zupę zblenduj, by miała konsystencję idealnego kremu. Podawaj na ciepło posypaną pokruszonym serem feta, z grzankami oraz ulubionymi nasionami lub pestkami. Możesz także zamienić fetę na hiszpańską cassoletę, która jest wytwarzana z surowego mleka owczego i koziego.
Zobacz też:
Więcej nie zalejesz grzybków octem. Ten dodatek jest o niebo lepszy
Kotlety z kani wychodzą gumowe? Ten banalny błąd popełnia wiele osób
Mówią, że to "zioło nieśmiertelności". W Polsce prawie nikt o nim nie słyszał