Reklama
Reklama

​Ta sezonowa zupa smakuje jak w restauracji. Zrób, póki główny składnik jest tani

Koniec wakacji jest równocześnie początkiem sezonu na paprykę. Choć to warzywo znajdziemy w sklepach przez cały rok, to właśnie koniec sierpnia i wrzesień jest najlepszym czasem na jej kupowanie, przede wszystkim ze względu na cenę. Poznaj przepis na zupę krem z papryki, która smakuje jak z najlepsze restauracji.

Składniki na zupę krem z papryki

Ta potrawa nie ma zbyt dużo wspólnego z klasycznym rosołem, ale zawarte w niej smaki południowej Europy zachwycą każdego. Do przygotowania idealnej zupy krem z papryki potrzebujesz:

  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 6 czerwonych papryk,
  • 800 ml bulionu lub lekkiego rosołu,
  • oliwa z oliwek,
  • sól, pieprz, słodka papryka, szczypta chili, ulubione zioła,
  • do podania: grzanki, pokruszony ser typu feta, ulubione pestki lub nasiona.

Jeśli chcesz nadać zupie krem z papryki jeszcze więcej charakteru i smaku, wystarczy, że w pierwszej kolejności upieczesz paprykę w piekarniku.

Sprawdź również: Są jeszcze lepsze niż jagodzianki. Z tego przepisu robiła je moja babcia

Zupa krem z papryki — sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. Paprykę dokładnie umyj i osusz, a następnie pokrój na ćwiartki. Nasmaruj je delikatnie oliwą z oliwek i wyłóż na pokrytą papierem do pieczenia blachę skórką do góry. Piecz do momentu, aż skórka stanie się mocno przyrumieniona, a miejscami nawet przypalona. Wyjmij papryki z piekarnika, delikatnie ostudź, usuń skórkę i pokrój miąższ w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlej trzy łyżki oliwy z oliwek. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklij ją. Wrzuć przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 2 minuty, cały czas mieszając.

Sprawdź również: Jedz na śniadanie zamiast owsianki. Szybko zrzucisz zbędne kilogramy

Do garnka dodaj pokrojoną paprykę, 2 łyżki koncentratu pomidorowego oraz ulubione zioła. Smaż na małym ogniu przez kolejne 10 minut. W międzyczasie zagotuj bulion i zalej nim podsmażone warzywa. Dopraw zupę przyprawami i gotuj przez około 10 minut. Po ugotowaniu zupę zblenduj, by miała konsystencję idealnego kremu. Podawaj na ciepło posypaną pokruszonym serem feta, z grzankami oraz ulubionymi nasionami lub pestkami. Możesz także zamienić fetę na hiszpańską cassoletę, która jest wytwarzana z surowego mleka owczego i koziego.

Zobacz też:

Bezglutenowy chleb z serka i masła orzechowego. Nie uwierzysz, jakie to proste!

Pianki do deseru czy gorącej czekolady? Tak zrobisz je w domu i to bez grama cukru

Do zupy buraczkowej dodaję tę przyprawę. Wspaniale smakuje i spala tłuszcz z boczków

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa