Reklama
Reklama

​Surówka z jesiennego superfood. Spodnie od razu zrobią się luźne w pasie

To warzywo powraca do łask, a dietetycy nie mają wątpliwości: warto jeść je częściej, zwłaszcza jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, lepszym trawieniu i mocniejszym sercu. Szybkie danie z jesiennego superfood może stać się twoim nowym ulubionym dodatkiem do obiadu. Poznaj przepis na surówkę z topinamburu.

Topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, był popularny w Polsce jeszcze zanim przywędrowały do nas ziemniaki. Dziś wraca na stoły jako zdrowsza, lżejsza i bardziej wartościowa alternatywa.

Surówka z topinamburu — składniki

To szybkie danie świetnie sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i jako samodzielna przekąska. Wystarczą tylko podstawowe produkty, które bez trudu kupisz w większości sklepów. Składniki:

  • 2-3 bulwy topinamburu,
  • 1 marchewka,
  • 1 jabłko,
  • sok z połowy cytryny,
  • 1 łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.

Ta mieszanka nie tylko świetnie smakuje, ale też syci na długo dzięki błonnikowi oraz wspiera jelita dzięki naturalnej inulinie zawartej w topinamburze.

Sprawdź również: Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie

Jak przygotować surówkę z topinamburu?

Umyj dokładnie topinambur, obierz go i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie zetrzyj jabłko i marchewkę, po czym wszystko od razu skrop sokiem z cytryny, aby zachować jasny kolor składników. Wymieszaj warzywa i owoce w misce, polej oliwą, a jeśli chcesz uzyskać delikatną słodycz — dodaj miód. Na koniec dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj całą surówkę.

Zobacz też:

Nie jest tak znana jak dorsz, choć tak samo dobra i bez ości. Tanio kupisz w markecie

Mało kto je na co dzień. Obniża cholesterol i chroni układ pokarmowy

Zrób tę sałatkę na andrzejki. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: dieta | przepisy | warzywa | zdrowe żywienie