Surówka z jesiennego superfood. Spodnie od razu zrobią się luźne w pasie
To warzywo powraca do łask, a dietetycy nie mają wątpliwości: warto jeść je częściej, zwłaszcza jeśli zależy nam na szczupłej sylwetce, lepszym trawieniu i mocniejszym sercu. Szybkie danie z jesiennego superfood może stać się twoim nowym ulubionym dodatkiem do obiadu. Poznaj przepis na surówkę z topinamburu.
Topinambur, nazywany także słonecznikiem bulwiastym, był popularny w Polsce jeszcze zanim przywędrowały do nas ziemniaki. Dziś wraca na stoły jako zdrowsza, lżejsza i bardziej wartościowa alternatywa.
To szybkie danie świetnie sprawdzi się zarówno do obiadu, jak i jako samodzielna przekąska. Wystarczą tylko podstawowe produkty, które bez trudu kupisz w większości sklepów. Składniki:
- 2-3 bulwy topinamburu,
- 1 marchewka,
- 1 jabłko,
- sok z połowy cytryny,
- 1 łyżka oliwy z oliwek,
- sól i pieprz do smaku,
- opcjonalnie: 1 łyżeczka miodu.
Ta mieszanka nie tylko świetnie smakuje, ale też syci na długo dzięki błonnikowi oraz wspiera jelita dzięki naturalnej inulinie zawartej w topinamburze.
Sprawdź również: Seniorzy powinni pić kilka razy w tygodniu. Wspiera serce i obniża ciśnienie
Umyj dokładnie topinambur, obierz go i zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Następnie zetrzyj jabłko i marchewkę, po czym wszystko od razu skrop sokiem z cytryny, aby zachować jasny kolor składników. Wymieszaj warzywa i owoce w misce, polej oliwą, a jeśli chcesz uzyskać delikatną słodycz — dodaj miód. Na koniec dopraw solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszaj całą surówkę.
Zobacz też:
Nie jest tak znana jak dorsz, choć tak samo dobra i bez ości. Tanio kupisz w markecie
Mało kto je na co dzień. Obniża cholesterol i chroni układ pokarmowy
Zrób tę sałatkę na andrzejki. Goście będą się ustawiać w kolejce po dokładkę