Reklama
Reklama

​Rozgrzewający przepis na rosół od Katarzyny Bosackiej. Idealny na nadchodzącą jesień

Gdy za oknem kończy lać się żar z nieba, w naszej kuchni coraz częściej będą pojawiały się treściwe zupy. A wśród nich niekwestionowanym królem jest bulion mięsny, na który każda gospodyni ma swój sposób, by wyszedł idealny. Poznaj przepis na pyszny i rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej z lekką nutą orientu.

Katarzyna Bosacka to polska dziennikarka, publicystka oraz prezenterka, a także youtuberka i osobowość medialna. Od lat zajmuje się kwestią zdrowego żywienia, a także dzieli się w sieci swoimi przepisami.

Składniki na rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej

Podstawowy przepis na rosół jest wszystkim znany, jednak w tym przypadku kilka dodatkowych składników zmienia całkowicie jego smak. Do przygotowania rozgrzewającego rosołu Katarzyny Bosackiej będzie ci potrzebna:

  • 1 cebula,
  • 1 kg mięsa,
  • 1 liść laurowy,
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy,
  • 1 pietruszka,
  • 1 por,
  • 1 seler,
  • 2 marchewki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 5 cm korzenia imbiru,
  • 5 ziarenek ziela angielskiego,
  • natka pietruszki,
  • sól, pieprzu.

Bulion możesz przygotować zarówno na bazie mięsa drobiowego (najlepiej skrzydełka lub udka), jak i wołowego (pręga bądź szponder). Można również przygotować rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej, dodając po połowie mięsa drobiowego oraz wołowego.

Sprawdź również: Najlepszy przepis na kruche ciasto. Jest w mojej rodzinie od pokoleń

Jak przygotować rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej?

Marchew, pietruszkę i seler umyj, osusz i obierz, a następnie pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę przekrój na pół i opal obie części nad palnikiem lub na suchej patelni. Imbir obierz i pokrój w plasterki. Do dużego garnka włóż cebulę, mięso, pietruszkę, por (tylko zieloną część), seler, marchew, ząbki czosnku (delikatnie zgniecione, z łupinkami) oraz imbir. Dodaj liść laurowy, kurkumę oraz ziele angielskie i całość zalej zimną wodą, by całkowicie przykryła składniki rosołu. Rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej gotuj na małym ogniu przez około 2-3 godziny — musi jedynie delikatnie bulgotać.

Sprawdź również: Ciasto drożdżowe z tego przepisu zawsze wychodzi. Smakuje jak u babci

W trakcie gotowania kontroluj pojawiające się na powierzchni bulionu szumowiny i zbieraj je. Pod koniec gotowania przypraw wywar do smaku solą i pieprzem, a jeśli według ciebie jest za mało intensywny, możesz dodać więcej czosnku lub imbiru. Klarowny i pełen smaku bulion przecedź przez sitko. Rozgrzewający rosół Katarzyny Bosackiej podawaj gorący z kluseczkami, makaronem lub ryżem. Możesz także dodać do niego kawałki ugotowanej marchewki oraz posypać wszystko posiekaną świeżą natką pietruszki.

Zobacz też:

Jak kupić najlepszą dynię? Tę odmianę wybierz na zupę

​Jesienne tagliatelle z bakłażanem. Przepis prosto od sycylijskiej babci

Ten owoc to skarbnica zdrowia. Smakuje obłędnie, a Polacy traktują go jak ozdobę

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: obiady domowe | przepisy | zupa