Szybki, tani i rozgrzewający obiad? Ewa Wachowicz zdradza recepturę na idealną zimową zupę
Zimowe dni to idealny moment na przygotowywanie rozgrzewających potraw, które nie tylko świetnie smakują, ale i przynoszą naszemu organizmowi wiele cennych składników odżywczych i wzmacniają naszą odporność. Jeden z takich przepisów zdradziła Ewa Wachowicz. Sprawdź, jak przygotować szybką i tanią zupę.
Zupy można przygotować na wiele różnych sposobów. Jednak w mroźne dni warto sięgnąć po takie, które skutecznie nas rozgrzeją i ochronią przed przeziębieniami. Pomysłem na takie danie podzieliła się Ewa Wachowicz, zdradzając swój sekret na idealną zupę ziemniaczaną z czosnkiem. Podpowiadamy, jak ją przyrządzić.
Zupato często pomijane danie w naszym jadłospisie. Jednak niesłusznie, ponieważ dobrze przygotowana zupa może nam nie tylko dostarczyć wielu cennych składników odżywczych, ale i nasycić na długi czas.
W przypadku, gdy zrobimy zupę, w której dominują warzywa, możemy zapewnić naszemu organizmowi pełnowartościowy błonnik pokarmowy, który pobudza jelita do działania. Dzięki temu czujemy się lżej oraz nie mamy problemów z układem pokarmowym. Dodatkowo jesteśmy nasyceni po posiłku na dłużej. Równocześnie zupa to świetny sposób na dostarczenie naszemu organizmowi płynów, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania.
Zalet jedzenia zup jest naprawdę wiele. Jednak jednym z aspektów, który szczególnie przykuwa naszą uwagę teraz w chłodne dni, jest to, że zupy świetnie rozgrzewają. Dzięki nim możemy szybko dostarczyć ciepło naszemu organizmowi po zimowym spacerze lub kontakcie z deszczem czy śniegiem.
Czytaj również: Zrób to przed schowaniem rosołu do lodówki. Będzie świeży o wiele dłużej
Ewa Wachowicz znana jest ze swoich znakomitych przepisów i pasji do gotowania. Tym razem proponuje nam ona wyjątkową zupę ziemniaczaną z czosnkiem, która jest idealną opcją na zimowe dni, ponieważ świetnie rozgrzewa i dostarcza organizmowi wiele cennych składników odżywczych. Sprawia to również, że wspiera ona naszą odporność.
Co więcej, zupa jest prostym i tanim daniem, dzięki któremu cała rodzina będzie miała pyszny obiad. Do przygotowania jej potrzebne są:
- 4 ziemniaki,
- 1 cebula,
- 600 ml bulionu drobiowego,
- 2 główki czosnku polskiego,
- natka pietruszki,
- oliwa z oliwek.
Przygotowanie tego posiłku również nie zajmie nam wiele czasu i nie jest skomplikowane. Wystarczy kilka prostych kroków, aby cieszyć się pyszną rozgrzewającą zupą:
- Rozgrzewamy piekarnik, ustawiając go na 200 stopni Celsjusza.
- Odcinamy ogonki z obu główek czosnku i nalewamy do środka po 1 łyżce oliwy. Zawijamy go w folię aluminiową i pieczemy przez około 40 minut.
- Na rozgrzaną patelnię wlewamy 1 łyżeczkę oliwy i dodajemy pokrojoną cebulę i szklimy ją na małym ogniu.
- Do cebuli wyciskamy upieczony czosnek.
- Następnie obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę. Wrzucamy je na patelnię z czosnkiem i cebulą, smażąc całość pod przykryciem i dolewając co jakiś czas bulion, aż wlejemy go 400 ml.
- Po upływie 25 minut mieszankę doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem.
- Zupę zdejmujemy z kuchenki i trzymamy jeszcze przez 5 minut pod przykryciem, dzięki czemu składniki lepiej się połączą, a danie zyska mocniejszy aromat.
- Całość miksujemy, dolewając pozostałe 200 ml bulionu.
- W momencie, gdy zupa ma już konsystencję kremu, przelewamy ją na talerz i podajemy posypaną siekaną natką pietruszki. Danie warto serwować także z grzankami i posypać je usmażonym na oliwie posiekanym czosnkiem.
Zobacz też:
Wiele osób myli go ze szpinakiem. Ma masę witamin i jest szybki do przyrządzenia
Ten dżem to skarbnica witamin. Zrobisz go w 10 minut bez gotowania
Błyskawiczna sałatka z porów Roberta Makłowicza. Nie oprze się jej żaden gość