Reklama
Reklama

Szybki, puszysty sernik z 3 składników. Z przepisu Ani Starmach uda się każdemu

Już teraz warto pomyśleć o potrawach i wypiekach na Boże Narodzenie. Na stole wigilijnym nie może zabraknąć m.in. sernika. Od teraz nie musisz spędzać wielu godzin przy jego przygotowaniu. Ania Starmach robi go w błyskawicznym tempie z 3 popularnych składników. Choć jest prosty, to wygląda jak z najlepszej cukierni. Z pewnością oczaruje twoich gości zarówno wyglądem, jak i smakiem.

Chcesz zaserwować na nadchodzące święta lekki, kremowy, puszysty sernik? W Internecie i książkach kucharskich znajdziemy mnóstwo przepisów, jednak czasem przygotowanie wypieku zajmuje dużo czasu. Z Anią Starmach zrobisz w mig to ciasto. Ten przepis jest tak prosty, że uda się nawet początkującemu cukiernikowi.  

Składniki na sernik z przepisu Ani Starmach

Do sernika z przepisu Ani Starmach używamy serka Philadelphia. Ten kremowy twarożek wykorzystuje się w sernikach nowojorskich. Dla niektórych może być zbyt drogi, dlatego z powodzeniem zastąpimy go serem tj. Twój Smak, Łaciaty czy Mój Ulubiony. 

Jakich składników potrzebujemy do zrobienia sernika z przepisu Ani Starmach? Oto dokładna lista:

  • 4 jajka;
  • 160 g serka Philadelphia;
  • 160 g białej czekolady;
  • opcjonalnie: cukier puder, polewa owocowa albo owoce do dekoracji.

Przepis Ani Starmach na sernik

Do tego sernika potrzebujemy formy o średnicy 18 cm. Polecamy wysmarować ją masłem, a do boków przykleić pasek papieru do pieczenia

Na początek łamiemy białą czekoladę na mniejsze kawałki, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po lekkim przestudzeniu mieszamy ją z serkiem

W kolejnym kroku oddzielamy żółtka od białek. Żółtka mieszamy z masą czekoladowo-serową, a białka ubijamy na puszystą pianę i dopiero w takiej postaci dodajemy je do całości. 

Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy i kładziemy ją na blachę, na którą wcześniej wylewamy jedną szklankę wody albo wrzucamy kilka kostek lodu. 

Sernik pieczemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 160 stopni i zostawiamy ciasto jeszcze na 20 minut. 

Po ostudzeniu wypieku możemy oprószyć go cukrem pudrem, oblać polewą owocową lub udekorować owocami

Zobacz też:

Te ryby na święta możesz zrobić już dzisiaj. W Wigilię będą doskonałe

Nazywają go polskim kawiorem. Jest zdrowy i tani, a mało kto go jada

​Pulpety zawsze będą miękkie i delikatne. Wymień mąkę na ten składnik

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta