Reklama
Reklama

Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków

Sernik jest ulubionym ciastem wielu osób, dlatego gości na niejednym stole, nie tylko podczas świąt. Ten popularny wypiek powinien wyjść mokry, miękki, kremowy i puszysty. Niestety czasem bywa tak, że zaczyna opadać po wyjęciu z piekarnika. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić, żeby sernik wyszedł idealny? Cukiernik ma na to radę.

Nie ma nic lepszego niż sernik do niedzielnej kawy. Idealny wypiek powinien rozpływać się w ustach. Do jego przygotowania należy zastosować kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie puszysty jak chmurka i nie opadnie. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości podczas robienia tego ciasta. 

Zastosuj te zasady, a sernik wyjdzie mokry, kremowy i smaczny

Sekretem pysznego sernika jest oczywiście wybór odpowiedniego sera. To właśnie od niego zależy kremowość ciasta. Warto zatem kupić twaróg sernikowy, który jest zmielony, gładki i nie zawiera zbyt dużej ilości wody. 

Zamiennie używamy twarogu tłustego bądź półtłustego, jednak wówczas musimy odcisnąć go z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie za pomocą maszynki do mięsa albo praski do ziemniaków. 

Nie możemy natomiast użyć twarogu chudego, ponieważ jest on zbyt kruchy. W tym przypadku wypiek nie wyjdzie odpowiednio mokry. 

Polecamy dodanie do masy serowej 2 łyżek mąki pszennej albo skrobi ziemniaczanej. Alternatywą dla tych produktów jest proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym. Dzięki niemu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat ciasta. 

Co zrobić, żeby sernik nie opadł? Dzięki temu wyjdzie puszysty

Cukiernik radzi, aby wszystkie produkty używane do sernika, miały temperaturę pokojową. Poleca ich wyjęcie z lodówki nawet 3 godziny przed przygotowywaniem wypieku. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko jego opadnięcia. 

Najczęściej popełnianym błędem podczas robienia tego ciasta jest zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika. W tym przypadku gwałtowna zmiana temperatur spowoduje opadnięcie wypieku.

Po upieczeniu zostawmy więc sernik w piekarniku na 30 minut, uchylając drzwiczki urządzenia. W ten sposób temperatura będzie powoli się zmniejszać i wypiek nie opadnie. 

Pamiętajmy również, aby piec to ciasto dłużej, ale w niższej temperaturze. Najlepiej ustawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu. 

Zobacz też:

Wlej to do gotujących się ziemniaków. Nie będą się rozpadać i wyjdą idealne

Ta surówka bije na głowę wszystkie inne. Przepis od siostry Anastazji

​Takie risotto jesienią przygotowuje Ewa Wachowicz. Sekretnym składnikiem są kasztany

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ciasta