Sernik nigdy więcej nie opadnie. Cukiernik zdradza sekret puszystych wypieków
Sernik jest ulubionym ciastem wielu osób, dlatego gości na niejednym stole, nie tylko podczas świąt. Ten popularny wypiek powinien wyjść mokry, miękki, kremowy i puszysty. Niestety czasem bywa tak, że zaczyna opadać po wyjęciu z piekarnika. Dlaczego tak się dzieje? Co zrobić, żeby sernik wyszedł idealny? Cukiernik ma na to radę.
Nie ma nic lepszego niż sernik do niedzielnej kawy. Idealny wypiek powinien rozpływać się w ustach. Do jego przygotowania należy zastosować kilka wskazówek, dzięki którym wyjdzie puszysty jak chmurka i nie opadnie. Czas rozwiać wszelkie wątpliwości podczas robienia tego ciasta.
Sekretem pysznego sernika jest oczywiście wybór odpowiedniego sera. To właśnie od niego zależy kremowość ciasta. Warto zatem kupić twaróg sernikowy, który jest zmielony, gładki i nie zawiera zbyt dużej ilości wody.
Zamiennie używamy twarogu tłustego bądź półtłustego, jednak wówczas musimy odcisnąć go z nadmiaru wody i zmielić dwukrotnie za pomocą maszynki do mięsa albo praski do ziemniaków.
Nie możemy natomiast użyć twarogu chudego, ponieważ jest on zbyt kruchy. W tym przypadku wypiek nie wyjdzie odpowiednio mokry.
Polecamy dodanie do masy serowej 2 łyżek mąki pszennej albo skrobi ziemniaczanej. Alternatywą dla tych produktów jest proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym. Dzięki niemu uzyskamy wyjątkowy smak i aromat ciasta.
Cukiernik radzi, aby wszystkie produkty używane do sernika, miały temperaturę pokojową. Poleca ich wyjęcie z lodówki nawet 3 godziny przed przygotowywaniem wypieku. Dzięki temu zmniejszymy ryzyko jego opadnięcia.
Najczęściej popełnianym błędem podczas robienia tego ciasta jest zbyt szybkie wyjęcie z piekarnika. W tym przypadku gwałtowna zmiana temperatur spowoduje opadnięcie wypieku.
Po upieczeniu zostawmy więc sernik w piekarniku na 30 minut, uchylając drzwiczki urządzenia. W ten sposób temperatura będzie powoli się zmniejszać i wypiek nie opadnie.
Pamiętajmy również, aby piec to ciasto dłużej, ale w niższej temperaturze. Najlepiej ustawić piekarnik na 180 stopni Celsjusza bez termoobiegu.
Zobacz też:
Jeszcze zdrowszy niż skyr czy kefir, ale w Polsce mało znany. Warto go jeść na śniadanie
Przepis Ewy Wachowicz na ciasto porzeczkowe. Zdobi je wierzch delikatny jak chmurka
Ogórki w tej wersji mogą zaskakiwać, ale lepszych nie jadłeś. Przepis mam od sąsiadki