Reklama
Reklama

To ciasto smakuje każdemu. Przepis na sernik na delicjach mam od przyjaciółki

Sernik to król polskich deserów. Większość z nas nie wyobraża sobie żadnych świąt bez tego ciasta. Ale co się stanie, gdy połączymy go z delicjami? Powstanie prawdziwa eksplozja smaku. Ten smakołyk przygotujesz zaledwie w pół godziny. Chcesz zaskoczyć znajomych i rodzinę podczas weekendowych spotkań? Wypróbuj sernik na delicjach, który uświetni każdą okazję swym niepowtarzalnym smakiem.

Sernik na delicjach – jak go przygotować?

W większości polskich domów na co dzień i od święta wśród deserów nie może zabraknąć sernika. Pojawia się na naszych stołach w różnych wydaniach - z rodzynkami i bez rodzynek, z czekoladą, migdałami i w wielu innych przeróżnych konfiguracjach. Można go również przygotować w połączeniu z jednymi z najpopularniejszych ciastek. 

Zobacz również: Zielony sernik matcha. Zachwyca wyglądem i smakiem, a do tego jest prosty w przygotowaniu

Sernik na delicjach sprawdzi się zarówno w trakcie świąt, jaki podczas zwykłych spotkań rodzinnych. Czego będziemy potrzebować?

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 1 kg twarogu sernikowego,
  • 1 lub 2 paczki delicji,
  • śmietana 18% (ok. 2 szklanki),
  • śmietanka 30%,
  • czekolada mleczna,
  • cukier waniliowy,
  • 1 szklanki cukru,
  • 2 szt. budyniu waniliowego,
  • masło.

Sernik na delicjach – przepis

Ciasto przygotujesz w około pół godziny. Jeśli chcesz, aby było mniej kaloryczne, wybierz budyń bez cukru. Do sernika na delicjach będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem lub margaryną.

Przygotowanie:

  1. Spód wykładamy ulubionymi delicjami.
  2. Twaróg wraz z cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Składniki muszą tworzyć jednolitą masę.
  3. Do masy stopniowo dodajemy jajka, które wcześniej należy roztrzepać widelcem lub trzepaczką.
  4. Do całości wsypujemy obydwa budynie i miksujemy przez ok. 3 minuty, aż wszystkie grudki znikną.
  5. Na wcześniej rozłożone w tortownicy delicje wylewamy gotową masę serową. Najlepiej zrobić to łyżką lub chochelką, aby ciastka nie wypłynęły na wierzch.
  6. Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. i 15 minut. Można umieścić je na nieco niższym poziomie, aby wierzch za mocno się nie przypiekł.
  7. Kiedy sernik będzie już gotowy, pozostawiamy go w piekarniku na 2-3 godziny, aby zbyt szybko nie opadł. Nie otwieramy drzwiczek.
  8. Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie wystygło.
  9. W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną z dodatkiem masła lub śmietanki 30% i mieszamy, aż się rozpuści.
  10. Oblewamy sernik przygotowaną polewą czekoladową i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.

Zobacz też:

Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu

​Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki

W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | ciasta | ciasta bez pieczenia