To ciasto smakuje każdemu. Przepis na sernik na delicjach mam od przyjaciółki
Sernik to król polskich deserów. Większość z nas nie wyobraża sobie żadnych świąt bez tego ciasta. Ale co się stanie, gdy połączymy go z delicjami? Powstanie prawdziwa eksplozja smaku. Ten smakołyk przygotujesz zaledwie w pół godziny. Chcesz zaskoczyć znajomych i rodzinę podczas weekendowych spotkań? Wypróbuj sernik na delicjach, który uświetni każdą okazję swym niepowtarzalnym smakiem.
W większości polskich domów na co dzień i od święta wśród deserów nie może zabraknąć sernika. Pojawia się na naszych stołach w różnych wydaniach - z rodzynkami i bez rodzynek, z czekoladą, migdałami i w wielu innych przeróżnych konfiguracjach. Można go również przygotować w połączeniu z jednymi z najpopularniejszych ciastek.
Zobacz również: Zielony sernik matcha. Zachwyca wyglądem i smakiem, a do tego jest prosty w przygotowaniu
Sernik na delicjach sprawdzi się zarówno w trakcie świąt, jaki podczas zwykłych spotkań rodzinnych. Czego będziemy potrzebować?
Składniki:
- 6 jajek,
- 1 kg twarogu sernikowego,
- 1 lub 2 paczki delicji,
- śmietana 18% (ok. 2 szklanki),
- śmietanka 30%,
- czekolada mleczna,
- cukier waniliowy,
- 1 szklanki cukru,
- 2 szt. budyniu waniliowego,
- masło.
Ciasto przygotujesz w około pół godziny. Jeśli chcesz, aby było mniej kaloryczne, wybierz budyń bez cukru. Do sernika na delicjach będziesz potrzebować tortownicy o średnicy 28 cm. Wyłóż ją papierem do pieczenia, a boki wysmaruj masłem lub margaryną.
Przygotowanie:
- Spód wykładamy ulubionymi delicjami.
- Twaróg wraz z cukrem, śmietaną i cukrem waniliowym mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Składniki muszą tworzyć jednolitą masę.
- Do masy stopniowo dodajemy jajka, które wcześniej należy roztrzepać widelcem lub trzepaczką.
- Do całości wsypujemy obydwa budynie i miksujemy przez ok. 3 minuty, aż wszystkie grudki znikną.
- Na wcześniej rozłożone w tortownicy delicje wylewamy gotową masę serową. Najlepiej zrobić to łyżką lub chochelką, aby ciastka nie wypłynęły na wierzch.
- Ciasto pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 1 godz. i 15 minut. Można umieścić je na nieco niższym poziomie, aby wierzch za mocno się nie przypiekł.
- Kiedy sernik będzie już gotowy, pozostawiamy go w piekarniku na 2-3 godziny, aby zbyt szybko nie opadł. Nie otwieramy drzwiczek.
- Następnie wyjmujemy ciasto z piekarnika i wstawiamy je na kilka godzin do lodówki, aby całkowicie wystygło.
- W małym rondelku rozpuszczamy czekoladę mleczną z dodatkiem masła lub śmietanki 30% i mieszamy, aż się rozpuści.
- Oblewamy sernik przygotowaną polewą czekoladową i odstawiamy w chłodne miejsce do zastygnięcia.
Zobacz też:
Andrzejkowe ciastka z wróżbą, które zawsze się udają. Bez problemu upieczesz je w domu
Zamiast drożdżówki wybierz ten deser. Doskonale smakuje i wygładza zmarszczki
W PRL-u nie mogło zabraknąć na stole tego ciasta. Jest pyszne i banalnie proste do zrobienia