Reklama
Reklama

Robisz wafle z dżemem lub słodką masą? Tym razem spróbuj ich z mięsem mielonym

Wafle tortowe często wykorzystujemy do przygotowywania szybkich i smacznych deserów. Jednak warto wyjść poza ten schemat i przyrządzić je w wersji wytrawnej, którą pokochają wszyscy domownicy. Sprawdź, jak przygotować wafle tortowe z mięsem mielonym, które będą idealnym pomysłem na obiad.

Jeżeli brakuje nam pomysłów na obiady, warto skorzystać z nietypowego i zaskakującego przepisu na wafle tortowe z mięsem mielonym. Ich całkowicie nowy sposób podania, może wydawać się irracjonalny, jednak smak przemawia sam za siebie i wafle szybko staną się jednym z ulubionych posiłków wszystkich domowników. Sprawdź, jak je przygotować.

Nietypowy pomysł na wykorzystanie wafli? Ten przepis warto poznać

Wafle tortowe postrzegane są jako produkt zbliżony do gofrów. Najczęściej są one wykorzystywane do przygotowania deserów, ponieważ są lekko słodkie w smaku i nadają daniom chrupkości. Zazwyczaj przekłada się je kremową lub mleczną masą i spożywa w formie torcików, inspirowanych pischingerem.

Jednak biorąc pod uwagę, że gofry coraz częściej przygotowywane są w wersji wytrawnej, nie stoi nic na przeszkodzie, by również poeksperymentować z waflami. Dzięki temu będą stanowiły smaczną bazę do obiadów.

Czytaj również: Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

Jak zrobić wafle tortowe z mięsem mielonym? To prostsze niż myślisz

Samo przygotowanie wafli tortowych z mięsem mielonym jest szybsze i prostsze niż nam się wydaje. Dzięki temu przepisowi w zaledwie chwilę zrobimy smaczny obiad lub kolację, którą pokochają wszyscy domownicy, a danie szybko zniknie z ich talerzy.

Do przygotowania tej nietypowej potrawy, będziemy potrzebowali następujących składników:

  • 4 wafle tortowe,
  • 0,5 kg mięsa mielonego,
  • 1 cebulę,
  • 3 jajka,
  • olej do smażenia,
  • sól,
  • pieprz,
  • 30 ml śmietanki.

Po naszykowaniu wszystkich produktów możemy przejść do przygotowania wafli tortowych z mięsem mielonym. W tym celu mięso przekładamy do miski, mieszamy z jednym jajkiem oraz drobno posiekaną cebulą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy, by była jednolita i dzielimy ją na cztery równe części.

Następnie każdą z tych porcji dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy tak, by powstała z nich "kanapka". Całość dzielimy na części np. na kwadraty lub jeśli wafle są okrągłe, to tworzymy z nich torcik.

W drugiej miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką i doprawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a kawałki faszerowanych wafli namaczamy w jajku i smażymy, aż będą one złociste z obu stron.

Z patelni przekładamy wafle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu podajemy z wybranym sosem.

Zobacz też:

Większość osób myśli, że są niedojrzałe. Smakują obłędnie i są pełne witamin

Nie przepłacaj. Gofry z tego przepisu wyjdą smaczniejsze i tańsze niż nad morzem

Lepszych kotletów mielonych nie jadłeś. Sekretem jest ten owoc

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | obiady domowe