Robisz wafle z dżemem lub słodką masą? Tym razem spróbuj ich z mięsem mielonym
Wafle tortowe często wykorzystujemy do przygotowywania szybkich i smacznych deserów. Jednak warto wyjść poza ten schemat i przyrządzić je w wersji wytrawnej, którą pokochają wszyscy domownicy. Sprawdź, jak przygotować wafle tortowe z mięsem mielonym, które będą idealnym pomysłem na obiad.
Jeżeli brakuje nam pomysłów na obiady, warto skorzystać z nietypowego i zaskakującego przepisu na wafle tortowe z mięsem mielonym. Ich całkowicie nowy sposób podania, może wydawać się irracjonalny, jednak smak przemawia sam za siebie i wafle szybko staną się jednym z ulubionych posiłków wszystkich domowników. Sprawdź, jak je przygotować.
Wafle tortowe postrzegane są jako produkt zbliżony do gofrów. Najczęściej są one wykorzystywane do przygotowania deserów, ponieważ są lekko słodkie w smaku i nadają daniom chrupkości. Zazwyczaj przekłada się je kremową lub mleczną masą i spożywa w formie torcików, inspirowanych pischingerem.
Jednak biorąc pod uwagę, że gofry coraz częściej przygotowywane są w wersji wytrawnej, nie stoi nic na przeszkodzie, by również poeksperymentować z waflami. Dzięki temu będą stanowiły smaczną bazę do obiadów.
Czytaj również: Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd
Samo przygotowanie wafli tortowych z mięsem mielonym jest szybsze i prostsze niż nam się wydaje. Dzięki temu przepisowi w zaledwie chwilę zrobimy smaczny obiad lub kolację, którą pokochają wszyscy domownicy, a danie szybko zniknie z ich talerzy.
Do przygotowania tej nietypowej potrawy, będziemy potrzebowali następujących składników:
- 4 wafle tortowe,
- 0,5 kg mięsa mielonego,
- 1 cebulę,
- 3 jajka,
- olej do smażenia,
- sól,
- pieprz,
- 30 ml śmietanki.
Po naszykowaniu wszystkich produktów możemy przejść do przygotowania wafli tortowych z mięsem mielonym. W tym celu mięso przekładamy do miski, mieszamy z jednym jajkiem oraz drobno posiekaną cebulą. Całość przyprawiamy solą i pieprzem. Masę wyrabiamy, by była jednolita i dzielimy ją na cztery równe części.
Następnie każdą z tych porcji dokładnie rozsmarowujemy na waflach. Arkusze waflowe składamy tak, by powstała z nich "kanapka". Całość dzielimy na części np. na kwadraty lub jeśli wafle są okrągłe, to tworzymy z nich torcik.
W drugiej miseczce rozbijamy pozostałe jajka ze śmietanką i doprawiamy. W tym czasie na patelni rozgrzewamy tłuszcz, a kawałki faszerowanych wafli namaczamy w jajku i smażymy, aż będą one złociste z obu stron.
Z patelni przekładamy wafle na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy je na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po wyjęciu podajemy z wybranym sosem.
Zobacz też:
Goście wpadną za kwadrans? Tyle wystarczy, by przygotować to pyszne ciasto bez pieczenia
U mnie w domu je się je przez cały karnawał. Wszyscy proszą o więcej
Ciasto drożdżowe wyrośnie jak nigdy. Wystarczy łyżka tego produktu