Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z niego te pyszne placki
Często po ugotowaniu rosołu zostaje nam sporo mięsa. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Kaczkę, kurczaka czy wołowinę możesz obrać, odrzucając kości i chrząstki, a potem wykorzystać do zrobienia placków. Zaserwuj je rodzinie jako drugie danie lub kolejnego dnia spakuj na lunch do pracy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Rosół to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, przyrządzana na warzywach i dobrej jakości mięsie. Po ugotowaniu są one tak pyszne, że często wykorzystujemy je do różnych dań czy przekąsek, a rzadko kiedy wyrzucamy. I prawidłowo, ponieważ z mięsa z rosołu przyrządzisz same smakołyki, w tym placki mięsno-warzywne — zgodnie z filozofią zero waste.
Oto sprawdzony przepis na placki z dodatkiem mięsa, warzyw, ziół oraz innych przypraw. Przetestowane i polecane przez wiele osób. Czas na ciebie!
Składniki na placki z mięsa z rosołu:
- 300 g mięsa z rosołu (może to być kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka — w zależności od tego, na czym gotowany był wywar),
- 1 średnia cebula, drobno posiekana,
- oliwa lub olej roślinny do smażenia.
- sól i pieprz do smaku,
- 1 jajko,
- 1/4 szklanki bułki tartej,
- 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
- 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,
Sposób przygotowania placków z mięsa z rosołu:
- Przygotowanie mięsa z rosołu — jeśli mięso z rosołu jest w większych kawałkach, drobno je posiekaj. Upewnij się, że nie ma w nim chrząstek ani innych twardych czy żylastych elementów. Mięso oddziel od kości, kiedy jest przestudzone, ale wciąż ciepłe. Wtedy będzie ci najłatwiej.
- Przygotowanie masy na placki — w dużej misce umieść rozdrobnione mięso z rosołu. Dodaj do niego posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wbij do miski jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego uznania.
- Formowanie placków — na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju roślinnego na średnim ogniu. Następnie formuj placuszki z przygotowanej masy mięsnej i układaj je na patelni. Spłaszcz je łopatką. Smaż je z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i dobrze przypieczone.
Placki z mięsa z rosołu podawaj z różnymi dodatkami do obiadu — kaszą, ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. Możesz też zrobić z nich zdrowe hamburgery, umieszczając placek w bułce z sosem i dodatkami (sałatą, pomidorem). W wersji obiadowej serwuj z surówką. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz też:
Dwa składniki, które odmienią surówkę z marchewki. Zapomnisz o klasyce
Tego nie jedź na pusty żołądek. Będziesz się źle czuć przez cały dzień
Potrząśnij sernikiem przed wyjęciem z piekarnika. Będzie idealnie upieczony i puszysty jak kołderka