Reklama
Reklama

Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z niego te pyszne placki

Często po ugotowaniu rosołu zostaje nam sporo mięsa. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Kaczkę, kurczaka czy wołowinę możesz obrać, odrzucając kości i chrząstki, a potem wykorzystać do zrobienia placków. Zaserwuj je rodzinie jako drugie danie lub kolejnego dnia spakuj na lunch do pracy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zero waste w kuchni, czyli mięso z rosołu na placki

Rosół to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, przyrządzana na warzywach i dobrej jakości mięsie. Po ugotowaniu są one tak pyszne, że często wykorzystujemy je do różnych dań czy przekąsek, a rzadko kiedy wyrzucamy. I prawidłowo, ponieważ z mięsa z rosołu przyrządzisz same smakołyki, w tym placki mięsno-warzywne — zgodnie z filozofią zero waste.

Oto sprawdzony przepis na placki z dodatkiem mięsa, warzyw, ziół oraz innych przypraw. Przetestowane i polecane przez wiele osób. Czas na ciebie!

Przepis na placki z mięsa z rosołu

Składniki na placki z mięsa z rosołu:

  • 300 g mięsa z rosołu (może to być kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka — w zależności od tego, na czym gotowany był wywar),
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,

Sposób przygotowania placków z mięsa z rosołu:

  1. Przygotowanie mięsa z rosołu — jeśli mięso z rosołu jest w większych kawałkach, drobno je posiekaj. Upewnij się, że nie ma w nim chrząstek ani innych twardych czy żylastych elementów. Mięso oddziel od kości, kiedy jest przestudzone, ale wciąż ciepłe. Wtedy będzie ci najłatwiej.
  2. Przygotowanie masy na placki — w dużej misce umieść rozdrobnione mięso z rosołu. Dodaj do niego posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wbij do miski jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego uznania.
  3. Formowanie placków — na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju roślinnego na średnim ogniu. Następnie formuj placuszki z przygotowanej masy mięsnej i układaj je na patelni. Spłaszcz je łopatką. Smaż je z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i dobrze przypieczone.

Placki z mięsa z rosołu podawaj z różnymi dodatkami do obiadu — kaszą, ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. Możesz też zrobić z nich zdrowe hamburgery, umieszczając placek w bułce z sosem i dodatkami (sałatą, pomidorem). W wersji obiadowej serwuj z surówką. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też:

Została ci kasza z obiadu? Zamiast wyrzucać, zrób z niej pyszne danie

To warzywo działa na skórę, jak botoks. Niestety Polacy za nim nie przepadają

Zwykła kawa się do niej nie umywa. Napój przodków działa jak miotełka na jelita

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | szybkie dania