Reklama
Reklama

Zostało ci mięso z rosołu? Zrób z niego te pyszne placki

Często po ugotowaniu rosołu zostaje nam sporo mięsa. Co z nim zrobić? Na pewno nie wyrzucać! Kaczkę, kurczaka czy wołowinę możesz obrać, odrzucając kości i chrząstki, a potem wykorzystać do zrobienia placków. Zaserwuj je rodzinie jako drugie danie lub kolejnego dnia spakuj na lunch do pracy. Świetnie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zero waste w kuchni, czyli mięso z rosołu na placki

Rosół to tradycyjna potrawa kuchni polskiej, przyrządzana na warzywach i dobrej jakości mięsie. Po ugotowaniu są one tak pyszne, że często wykorzystujemy je do różnych dań czy przekąsek, a rzadko kiedy wyrzucamy. I prawidłowo, ponieważ z mięsa z rosołu przyrządzisz same smakołyki, w tym placki mięsno-warzywne — zgodnie z filozofią zero waste.

Oto sprawdzony przepis na placki z dodatkiem mięsa, warzyw, ziół oraz innych przypraw. Przetestowane i polecane przez wiele osób. Czas na ciebie!

Przepis na placki z mięsa z rosołu

Składniki na placki z mięsa z rosołu:

  • 300 g mięsa z rosołu (może to być kurczak, wołowina, wieprzowina, kaczka — w zależności od tego, na czym gotowany był wywar),
  • 1 średnia cebula, drobno posiekana,
  • oliwa lub olej roślinny do smażenia.
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szklanki bułki tartej,
  • 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę,

Sposób przygotowania placków z mięsa z rosołu:

  1. Przygotowanie mięsa z rosołu — jeśli mięso z rosołu jest w większych kawałkach, drobno je posiekaj. Upewnij się, że nie ma w nim chrząstek ani innych twardych czy żylastych elementów. Mięso oddziel od kości, kiedy jest przestudzone, ale wciąż ciepłe. Wtedy będzie ci najłatwiej.
  2. Przygotowanie masy na placki — w dużej misce umieść rozdrobnione mięso z rosołu. Dodaj do niego posiekaną cebulę, czosnek, natkę pietruszki oraz bułkę tartą. Wbij do miski jajka i dokładnie wszystko wymieszaj. Dopraw masę solą i pieprzem według własnego uznania.
  3. Formowanie placków — na patelni rozgrzej odrobinę oliwy lub oleju roślinnego na średnim ogniu. Następnie formuj placuszki z przygotowanej masy mięsnej i układaj je na patelni. Spłaszcz je łopatką. Smaż je z obu stron na złoty kolor, aż staną się chrupiące i dobrze przypieczone.

Placki z mięsa z rosołu podawaj z różnymi dodatkami do obiadu — kaszą, ryżem lub ugotowanymi ziemniakami. Możesz też zrobić z nich zdrowe hamburgery, umieszczając placek w bułce z sosem i dodatkami (sałatą, pomidorem). W wersji obiadowej serwuj z surówką. Są smaczne zarówno na ciepło, jak i na zimno.

Zobacz też:

Ryż po ugotowaniu za bardzo się klei? Winny jest popularny błąd

To polskie ciasto uznano za najsmaczniejsze na świecie. Co niedzielę gości w wielu domach

Przez ten błąd ogórki kiszone wychodzą gorzkie i brzydko pachną. Wystrzegaj się go

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: przepisy | zupa | szybkie dania