Kalafior nie musi być nudny. Ta przekąska znika ze stołu jako pierwsza
Kalafior to niezwykle zdrowe warzywo, które w łatwy sposób można dodać do swojego codziennego jadłospisu. Najczęściej podawany jest z masłem oraz bułką tartą. A jakby tak zrobić z niego przekąskę? Przygotowany według tego przepisu z pewnością szybko zniknie ze stołu. Domownicy poproszą o kolejną porcję, a goście o przepis. Podpowiadamy więc sposób na obłędnie smaczne wydanie kalafiora.
O właściwościach zdrowotnych kalafiora wiadomo od dawna. Niestety często jako warzywo jest niedoceniany. A szkoda, ponieważ można go w prosty sposób włączyć co swojego codziennego menu i tym samym wykorzystać jego potencjał. Przedstawiamy więc jedną z możliwości, dzięki której kalafior zamieni się w ultrasmaczną przekąskę. Z pewnością wszyscy będą nią zachwyceni.
Dla wielu osób smakiem dzieciństwa jest gotowany kalafior podawany z masłem oraz bułką tartą. Coraz większą popularnością cieszy się także pieczenie kalafiora w piekarniku. Idealnie sprawdzi się również wykorzystany do sałatek oraz zup. Co ciekawe może być samodzielną przekąską. I to niezwykle smaczną.
Wystarczy, że różyczki kalafiora obtoczy się w panierce. W takim wydaniu posmakuje zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Może stanowić oddzielną przekąskę lub być smakowitym dodatkiem do obiadu. Zachwyci podany w towarzystwie ziemniaków i kotleta, ale także w kompozycji z sosem koperkowym bądź czosnkowym.
Najlepsze jest to, że przygotowanie nie jest czasochłonne, a efekty są obłędnie smaczne. Takiego kalafiora w panierce zazwyczaj poddaje się procesowi smażenia, ale można go również upiec w piekarniku lub w Air Frayerze. Takie wydanie to świetny sposób na włączenie warzyw do codziennej diety.
Zobacz także: Ta zupa może zastąpić cały obiad. Jest smaczna i sycąca
Z przygotowaniem kalafiora w panierce poradzi sobie nawet osoba rozpoczynająca swoją przygodę w kuchni. Nie zajmuje to dużo czasu i jest niezwykle proste. Będą do tego potrzebne następujące składniki:
- Kalafior
- 2 jajka
- 150 ml mleczka
- 150 g bułki tartej
- Sól i pieprz
- Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
W pierwszej kolejności przygotuj różyczki kalafiora. Wsadź je do garnka, a następnie zalej mlekiem oraz wodą, dosypując łyżeczkę soli dla miękkości. Gotuj tak jak zawsze, aż zmięknie. Po ugotowaniu pozostaw do wystygnięcia i w tym czasie przygotuj produkty potrzebne do panierki.
Do miseczki wbij jajka i roztrzep, dodając mleko, a także sól i pieprz. Na talerzyku obok przygotuj bułkę tartą. Następnie każdą z różyczek ugotowanego kalafiora zanurz w przygotowanym jajku, a następnie obtocz dokładnie w bułce tartej. Tak przygotowane różyczki kalafiora smaż na dobrze rozgrzanym oleju, aż uzyskają złocisty kolor.
Po usmażeniu odłóż je na talerz z papierowym ręcznikiem, który pomoże odsączyć nadmiar tłuszczu. Przygotowany kalafior w panierce może być smacznym dodatkiem do obiadu lub przekąską, która świetnie sprawdzi się w towarzystwie sosu. Z pewnością szybko zniknie z talerza i na stałe wpisze się w domowe menu.
Zobacz też:
Tego dania nie zostawiaj na ostatnią chwilę. Przygotuj na kilka dni przed Wigilią
100 lat temu był na każdym wigilijnym stole. Teraz mało kto pamięta o tym daniu
Świąteczny bigos nigdy nie był lepszy. Odkąd go tym podlewam, znika ze stołu w 5 minut