Rano wrzucaj 1 plasterek do kawy. Jelita zaczną pracować jak szwajcarski zegarek
Nie wyobrażasz sobie zaczynać dnia inaczej niż od filiżanki kawy? Dla wielu osób to ważny rytuał, lecz jeśli znudziła ci się już zwykła "mała czarna", możesz spróbować odrobinę ją zmodyfikować. Wrzuć do środka jeden nietypowy dodatek z lodówki. Dzięki niemu smak napoju wejdzie w inny wymiar, a twoje jelita będą chodzić jak w szwajcarskim zegarku.
Twoja poranna kawa może być jeszcze lepsza. Wystarczy drobna zmiana w postaci jednego, nietypowego dodatku do napoju. Chodzi o cytrynę, która zazwyczaj nie kojarzy się z "małą czarną", a to całkiem niezłe połączenie.
Kawa z cytryną nie tylko dodaje energii od pierwszych chwil po przebudzeniu, lecz także pomaga rozkręcić metabolizm i pobudza jelita do pracy. No i nie można zapomnieć o najważniejszym - ma wyjątkowy smak. Jest lekko orzeźwiająca, co może stanowić miłą odmianę od ciężkiego, surowego espresso, oklepanego caffe latte czy cappuccino.
Picie kawy z cytryną może mieć wiele zalet. Przede wszystkim ma ona świeży, cytrusowy posmak, witaminę C, pektyny, (które są naturalnym prebiotykiem). Najlepiej wypij ją przed śniadaniem albo wraz z lekkim posiłkiem, o ile nie zmagasz się z refluksem, ani nie masz bardzo wrażliwego żołądka.
Pamiętaj jednak, że wysoka temperatura może częściowo obniżać zawartość składników odżywczych, dlatego plasterek cytryny najlepiej wrzucić już do lekko przestudzonej kawy. Kawa z cytryną może pobudzić jelita do działania.
Jej skład pozytywnie oddziałuje na układ pokarmowy, poprawia perystaltykę jelit, pomaga się wypróżnić, a dzięki samej kofeinie może zwiększać tempo metabolizmu. Może więc ona przyczyniać się także do utrzymania prawidłowej masy ciała.
Przepisy na kawę z cytryną są różne, jednak najlepszą od zawsze przygotowuje się w Italii. W tamtejszych kawiarniach dbają o jakość składników i staranne przygotowanie napoju w taki sposób, aby jego picie było czystą przyjemnością.
Przepis na Espresso Romano - składniki:
- dobrej jakości kawa
- cytryna
- syrop smakowy/ cukier/ inny słodzik (opcjonalnie)
Espresso Romano najlepiej smakuje w filiżance, podawane wraz z łyżeczką. Wówczas picie napoju jest najprzyjemniejszym rytuałem. Przygotowanie kawy z cytryną zacznij od zaparzenia Espresso w ekspresie lub kawiarce, w zależności od swoich preferencji. Najważniejsze jest to, by ziarna były świeże i miały dobrą jakość.
Przelej napój do filiżanki, poczekaj, aż ostygnie i wrzuć do środka plaster cytryny (możesz także wycisnąć kilka kropel soku, aby podbić cytrusowy smak). Na każde 30 ml espresso warto dodać nie więcej niż 5-6 ml soku z cytryny. Możesz także dodać miód, syrop smakowy albo inny słodzik.
Zobacz też:
Ta pasta kanapkowa bije na głowę wszystkie inne. Zrobisz z nietypowego sera
Właśnie jest szczyt sezonu. Ten makaron będzie hitem w twojej kuchni
Cynamonowe bułeczki bez zawijania. Wychodzą miękkie i puszyste