Od 10 lat myję tym lodówkę. Wygląda i pachnie nawet lepiej, niż nowa
Są miejsca, których nie możesz pomijać podczas sprzątania kuchni. Jednym z nich jest lodówka. Musisz ją dokładnie czyścić, aby nie rozwinęły się w niej bakterie oraz pleśń, bo te mogą zanieczyścić żywność oraz, aby zapobiegać nieprzyjemnym aromatom. Zawsze myj lodówkę jednym preparatem, a przez lata będzie wyglądać i pachnieć jak nowa.
Lodówkę musisz myć regularnie nie tylko ze względów estetycznych. Powinieneś robić to dokładnie przynajmniej raz na 2-3 tygodnie przede wszystkim po to, aby zachować higienę, bezpieczeństwo przechowywanej żywności oraz utrzymać wydajność urządzenia. Wiadomo też, że z nieczyszczonego urządzenia wydobywa się nieprzyjemny zapach.
Nie tłumacz niedbalstwa brakiem pieniędzy, bo wcale nie musisz używać do umycia lodówki drogich preparatów ze sklepu. Przygotuj samodzielnie domowy środek czyszczący z dwóch składników za grosze. Jest w pełni ekologiczny, więc po jego użyciu nie będziesz musieć obawiać się o swoje jedzenie.
Może cię zainteresować: Zmieszaj 3 składniki i spryskaj kabinę prysznicową. Będzie czysta jak łza
Brzydki zapach w lodówce to problem, który może pojawiać się w wyniku przechowywania zepsutej żywności np. po terminie ważności, dużej ilości owoców, warzyw czy nabiału, które szybko tracą świeżość i wydzielają charakterystyczną woń.
Zdarza się także, że jest to wynik źle ustawionej temperatury, która powinna wynosić około 4 stopni Celsjusza, przez co jedzenie po prostu szybciej się psuje. Może to być jednak także kwestia problemów technicznych z uszczelką drzwi, zatkanego odpływu albo zużytego filtru węglowego, który to trzeba wymieniać co około 6-8 miesięcy.
Ważne jest więc regularne przeglądanie produktów spożywczych w lodówce, dbanie o stan i czystość urządzenia tak, aby nie gromadziły się w nim resztki, plamy z napojów czy inne zanieczyszczenia, które prowadzą do rozwoju bakterii, pleśni i brzydkich zapachów.
Czytaj również: Od dawna nie przechowuję masła w lodówce. Jest świeże i miękkie nawet 2 tygodnie
Do wyczyszczenia lodówki świetnie sprawdzi się popularny owoc tj. cytryna. To domowy sposób na pozbycie się bakterii, zachowanie świeżości i wspaniałego, bardzo przyjemnego cytrusowego zapachu wewnątrz urządzenia.
Kwas cytrynowy wykazuje właściwości odkażające, lekko wybielające, dzięki czemu rewelacyjnie radzi sobie z usuwaniem brudu, tłustych plam i neutralizuje nieprzyjemne aromaty. To naturalny pochłaniacz zapachu.
Pamiętaj, że lodówkę należy myć dokładnie, pamiętając o wszystkich półkach, szufladach czy ściankach. Na początek opróżnij urządzenie i przemyj je wodą z mydłem. Dopiero wtedy przejdź do użycia domowego środka czyszczącego z cytryną.
Do jego przygotowania potrzebujesz 2 składników:
- cytryny - 2 sztuki
- ciepła woda - 2 litry
Proporcje wynoszą więc 1:1. Wymieszaj sok z cytryn i ciepłą wodę, wlej roztwór do butelki z atomizerem i spryskaj wnętrze lodówki. Pozostaw preparat na 5-10 minut, aby "popracował", zdezynfekował i zneutralizował nieprzyjemne zapachy. Po upływie tego czasu, przetrzyj półki czystą, lekko zwilżoną ściereczką i osusz urządzenie.
Zobacz też:
Zaczyna się sezon na te grzyby. Uważaj, by nie pomylić ich z trującym sobowtórem
Ten grzyb to Święty Graal grzybiarzy. 1 sztuka wystarczy na obiad dla całej rodziny
Dodawaj do zielonej herbaty. Wzmocnisz odporność i zyskasz luz w pasie