Reklama
Reklama

Od dawna nie przechowuję masła w lodówce. Jest świeże i miękkie nawet 2 tygodnie

Mało jest w życiu chwil tak frustrujących jak te, w których stoi się przed lodówką z kawałkiem chleba i nie można go od razu posmarować masłem, bo jest twarde jak bryła lodu. Zamiast siłować się z kostką, nieudolnie usiłując rozsmarować jej zamrożony kawałek na pieczywie, wypróbuj sprytny francuski trik. Przechowuj tak masło, a będzie świeże i miękkie.

Francuzi traktują kuchnię jak swoją oazę, dlatego mają wiele sprytnych trików na zabezpieczanie produktów spożywczych w taki sposób, aby te przez długi czas były smaczne i świeże. Warto się na nich wzorować, zwłaszcza w kwestii przechowywania masła. Ty też zawsze wkładałeś go do lodówki? 

To wielki błąd, przez który traci swój aromat, smak, jest twarde jak lodowiec i, co najgorsze, zazwyczaj trzeba czekać pół godziny aż rano rozmrozi się, aby udało się posmarować nim pieczywo. Jest znacznie lepsze miejsce, w którym można go trzymać, aby było świeże i miękkie przez 2 tygodnie.

Może cię zainteresować: Kabinę prysznicową myję resztkami z obiadu. Jest czysta, jak łza

Jak przechowywać masło, aby zachowało świeżość przez 2 tygodnie? Ten trik stosują Francuzi

Francuzi bardzo często wykorzystują masło w potrawach, m.in. do przygotowania ciasta na croissanty czy jako składnika puree. Nikt nie zna więc lepszych trików niż oni na jego przechowywanie. Aby przez długi czas pozostało miękkie i zachowało swój wspaniały smak, stosują oni tzw. metodę wodnej maselnicy.

Przechowywanie masła w wodnej maselnicy polega na tym, że zostaje ono zanurzone w misie wypełnionej zimną wodą, która tworzy dla niego naturalną barierę ochronną (warto ją wymieniać co 2-3 dni). 

Dzięki temu produkt nie jest narażony na wpływ czynników zewnętrznych tj.: powietrze, bakterie czy aromaty z zewnątrz. Pozostaje więc świeże i wilgotne przez okres 1,5-2 tygodni. 

Czytaj również: Weź z łazienki i przetrzyj meble. Nie zobaczysz kurzu przez wiele dni

Dlaczego przechowywanie masła w lodówce jest złym pomysłem? Powodów jest wiele

Przechowywanie masła w lodówce to okropny pomysł z wielu powodów. Po pierwsze, mocno schłodzone masło staje się bardzo zbite. Jeśli więc odpowiednio wcześnie go nie wyciągniesz, smarowanie chleba czy bułki nim może być bardzo uciążliwe i prowadzić do rozrywania pieczywa podczas prób rozsmarowywania go.

Zimne masło nie ma też tylu walorów, bo przesiąka zapachem innych produktów w lodówce m.in. cebulą czy kiełbasą, przez co nie jest już tak dobre. Szczególnie smakosze, którym zależy na typowo maślanym smaku powinni tego unikać. Wystrzegaj się także krojenia masła nożem, który wcześniej dotykał innych produktów, bo tak przenosisz bakterie.

Zobacz też:

Grzejnik nie daje ciepła? Ten prosty sposób rozwiąże problem

Tych butelek nie oddasz do butelkomatu. Maszyna nie naliczy kaucji

Przynieś ze spaceru i zalej wodą. Zrobisz naturalny kosmetyk i środek do mycia

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zakupy | domowe sposoby | triki