To smarowidło do chleba zastąpi masło. Jelita będą po nim pracować na medal
Szukasz lekkiej i obłędnie smacznej alternatywy dla masła i margaryny? Jesienią nie znajdziesz niczego lepszego, niż domowe smarowidło z popularnego jesiennego warzywa. Sięgaj po nie regularnie, a twoja odporność się poprawi, serce również będzie ci wdzięczne, a jelita wręcz je pokochają. Sam się przekonasz, że będą po nim pracować na medal.
Jesień to idealna pora roku na wypróbowanie nowego smacznego, smarowidła do chleba. Tak więc, jeśli szukasz zdrowej pasty, która może zastąpić masło i margarynę na pieczywie, doskonale trafiłeś. Zapomnij o kupowaniu gotowców, bo jeden z najlepszych takich przysmaków przygotujesz samodzielnie w swojej kuchni.
To proste, a warto poświęcić czas, ponieważ chodzi o dyniowe smarowidło. To prawdziwy hit, który zachwyci twoje podniebienie, a i jelita będą ci za nie wdzięczne. Zresztą nie tylko one, bo wpływa pozytywnie na pracę wielu różnych organów.
Może cię zainteresować: Najlepszy domowy syrop na przeziębienie. Zrobisz go z kilku składników
Kremowe smarowidło z dyni to doskonała alternatywa dla masła, która dopełni smak pieczywa, warzyw czy naleśników. Niedawno zaczęła się jesień, a więc to najlepszy czas, aby wypróbować ten przysmak z sezonowych warzyw.
Dyniowe smarowidło może być o niebo lepsze od masła, bo od razu syci, a nie zawiera tylu nasyconych tłuszczu czy cholesterolu obciążających dla układu krążenia. Jest zazwyczaj także mniej kaloryczne, (choć oczywiście wszystko zależy od dodatków). To świetne źródło błonnika, który wspomaga trawienie.
Jelita będą za nie wdzięczne. Warto także pamiętać, że można znaleźć w nim liczne witaminy czy antyoksydanty. Głównym składnikiem jest przecież dynia, zawierająca także beta-karoten wspierający wzrok i odporność.
Znajdziesz w nim także: witaminę C, witaminę E czy witaminę E. Smarowidło z tego warzywa może być więc korzystne dla pracy układu nerwowego. Zawiera również potas, wapń, fosfor, magnez, mangan, cynk czy białko.
Czytaj również: Kluski śląskie z tym sosem smakują o niebo lepiej. Mąż będzie je jadł kilogramami
W zależności od tego, czy wolisz słodkie czy wytrawne pasty, możesz przygotować smarowidło z dyni w różnych wersjach. W zależności od swoich preferencji, musisz również zdobyć potrzebne składniki, bo bez nich ani rusz.
Składniki na pastę dyniową słodką:
- dynia upieczona - 250 g
- miód - 2 łyżki
- cynamon - 1 łyżeczka
- masło orzechowe - 1 łyżka
Składniki na pastę dyniową wytrawną:
- dynia upieczona - 250 g
- oliwa z oliwek - 1 łyżka
- czosnek - 1 ząbek
- sól, pieprz, curry, wędzona papryka, rozmaryn - wedle uznania
Przygotowanie pasty dyniowej, zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej jest bardzo proste. Po prostu użyj blendera i zmiksuj w nim wszystkie wspomniane wyżej składniki na pastę.
Pierwsza to idealny dodatek do ciemnego pieczywa, do owsianek i obiadów na słodko np. naleśników. Druga pasuje zaś idealnie do podpłomyków czy kanapek. Może być także świetnym dipem to przekąsek np. krakersów lub nachosów.
Zobacz też:
Przepis na ten sernik dyniowy zdradziła mi babcia. Szybki, prosty i nie wymaga pieczenia
Jesienią gotuję w każdy weekend. Rozgrzewa, a do tego wzmacnia stawy
Grzyby gotuj dokładnie tyle minut. Inaczej stracą smak i konsystencję