Poprawia pamięć i może chronić przed demencją. Seniorzy powinni zaprzyjaźnić się z tą przyprawą
O tym, że dieta jest niezwykle ważna w naszym życiu, wiadomo nie od dziś. O tym, że jej znaczenie jest jeszcze większe w przypadku seniorów, również. Teraz okazuje się, że bardzo dobre skutki dla zdrowia może mieć spożywanie przyprawy, którą znajdziemy w większości kuchni. Chodzi o niepozorny, ale aromatyczny, rozmaryn.
Badania nad rozmarynem prowadzili amerykańscy naukowcy z kalifornijskiego The Scripps Research Institute. Jest to ośrodek, który specjalizuje się w badaniach medycznych, a założony został ponad 100 lat temu.
Dokładniej chodzi o kwas karnozowy, który jest zawarty w rozmarynie. To niezwykle silny przeciwutleniacz, który działa neuroprotekcyjnie i przeciwzapalnie. Może pozytywnie wpływać na poprawę pamięci poprzez zwiększanie liczby synaps, które są odpowiedzialne za komunikację neuronów. Idąc tym tropem badacze z The Scripps Research Institute stworzyli stabilną formę kwasu karnozowego (nazwano ją diAacCa). Następnie podali ją myszom wykazującym objawy choroby Alzhaimera. Gryzonie, po podaniu diAacCa, wykazywały poprawę funkcji poznawczych, a także miały zwiększoną gęstość synaps neuronalnych.
Sprawdź również: Często korzystasz z tężni solankowych? Będziesz w szoku, gdy dowiesz się, co w nich siedzi
Rozmaryn można łatwo i smacznie wprowadzić do diety seniorów. Przede wszystkim jest to świetny dodatek do zup i dań jednogarnkowych. Doskonale komponuje się z warzywami korzeniowymi, fasolą, soczewicą czy ziemniakami. Wystarczy dodać gałązkę świeżego lub szczyptę suszonego rozmarynu na etapie gotowania. Jest także świetnym uzupełnieniem pieczonych warzyw takich jak ziemniaki czy marchewka oraz wypieków (chleba, bułek, a także włoskiej focacci). Warto także dodać rozmaryn do dań z drobiu (kurczaka, indyka) oraz ryb. Można również przygotować oliwę z rozmarynem lub herbatę rozmarynową, która poprawia trawienie i wspiera koncentrację.
Zobacz też:
Takie ogórki robi Magda Gessler. Są ultrachrupiące dzięki 1 dodatkowi
Ewa Wachowicz dodaje te składniki do młodej kapusty. Dzięki nim wychodzi sto razy lepsza
Ta pasta z tuńczyka jest lepem na komplementy. Zrobisz ją w 5 minut