Pierogów z takim farszem jeszcze nie jadłeś. Brzmi absurdalnie, smakuje genialnie
Pierogi to jedno z najpyszniejszych polskich dań. Każdy, kto przyjeżdża do naszego kraju i spróbuje tego specjału, już nigdy o nim nie zapomni. Wśród najpopularniejszych farszy znajdziemy kapustę z grzybami, mięso czy truskawki. Poznaj przepis na mało znane pierogi z ogórkiem kiszonym, który brzmi absurdalnie, ale smakuje genialnie.
Do przygotowania niezwykłych pierogów z farszem z kaszy gryczanej i ogórka kiszonego będziesz potrzebować:
- 1 łyżeczkę papryki ostrej mielonej,
- 1 łyżeczkę soli cytrynowej,
- 1 szczyptę soli prowansalskiej,
- 140 g kaszy gryczanej,
- 3 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego,
- 4 łyżeczki suszonych pomidorów z czosnkiem,
- 400 g pieczarek,
- 5 ogórków kiszonych,
- 500 g mąki tortowej,
- 500 ml letniej wody,
- olej do smażenia.
Do farszu możesz także dodać cebulę, a całość podawać z jogurtem naturalnym, majonezem lub sosem śmietanowym.
Sprawdź również: To jeden z najzdrowszych owoców świata. Rośnie w Polsce, a mało kto o nim wie
Do ciasta na pierogi potrzebujesz szczyptę soli prowansalskiej, 500 g mąki tortowej oraz 500 ml letniej wody. Składniki energicznie zagnieć do momentu połączenia, włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw na około pół godziny. W tym czasie możesz przygotować farsz. Kaszę gryczaną ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przygotuj też większą patelnię do smażenia. Jeśli używasz cebuli — obierz ją i pokrój w kostkę. W drobną kostkę pokrój również pieczarki oraz ogórki kiszone. Rozgrzej patelnię.
Sprawdź również: Nie dodawaj cukru żelującego do dżemu. Zamień go na ten zdrowy składnik
Na rozgrzaną patelnię wlej olej. Wrzuć cebulę, jeśli jej używasz, i zeszklij ją. Po chwili dodaj pieczarki i podsmaż je. Dodaj ugotowaną kaszę gryczaną oraz ogórki kiszone. Farsz dopraw papryką ostrą mieloną, solą cytrynową, czosnkiem niedźwiedzim i suszonymi pomidorami z czosnkiem. Całość dokładnie wymieszaj i smaż przez kilka minut. Ciasto na pierogi rozwałkuj na podsypanym mąką blacie lub stolnicy na grubość około 2 milimetrów. Wykrawaj z niego kółka, nakładaj farsz i zlepiaj. Pierogi z ogórkiem kiszonym gotuj w osolonej wodzie do wypłynięcia.
Sprawdź również: Szybki przepis na obiad od Ewy Wachowicz. Wszystkim smakuje i jest gotowy w kwadrans
Ugotowane pierogi opłucz zimną wodą i dokładnie odcedź. Na patelnię dodaj trochę oleju i podsmaż pierogi do momentu uzyskania złotego koloru z obu stron. Oprócz sosów możesz także przygotować skwarki do pierogów z ogórkiem kiszonym. Wystarczy w czasie gotowania pierogów usmażyć na patelni pokrojony w kostkę boczek, a następnie usmażyć pierogi na wytopionym z niego tłuszczu. Smacznego!
Zobacz też:
Dodaję ten składnik do kopytek. Nigdy się nie rozpadły i są miękkie jak chmurka
Dzięki temu placki ziemniaczane wyjdą idealne. Ekspertka zdradza sekret
O tych rybach mało kto myśli na Wigilię. Biją na głowę świątecznego karpia