Otula jelita jak kocyk. To bomba witaminowa, lecz w Polsce mało kto go je
Egzotyczne owoce stają się coraz łatwiej dostępne w sklepach i na targach, przez co stale zyskują na popularności. Oprócz klasyków, takich jak arbuz czy ananas, warto spożywać również te nieco mniej znane. Jednym z nich jest “owoc aniołów”, czyli melonowiec właściwy. Poprzez swoje właściwości kojąco działa na jelita, ale zalet ma o wiele więcej. Dowiedz się więcej na temat tego owocu, który powszechnie znany jest jako papaja.
Papaja to egzotyczny owoc, który zachwyca nie tylko swoim smakiem, ale również prozdrowotnymi właściwościami. Regularne spożywanie może przynieść wiele dobrego dla zdrowia, przez co warto się nim zainteresować nieco szerzej. Zwłaszcza że coraz łatwiej melonowca właściwego znaleźć w sklepach i na targach. Polacy jednak wciąż sięgają po niego zbyt rzadko.
Melonowiec właściwy, najczęściej nazywany papają to gatunek rośliny z rodziny melonowcowatych, który pochodzi z Ameryki Środkowej i Południowej. Dla Majów i Azteków stanowił nie tylko pożywienie, ale również lek o wielu wyjątkowych właściwościach. Dzisiaj na co dzień uprawiany jest w tropikach i subtropikach.
Melonowiec właściwy swoim wyglądem przypomina niewielką palmę, która osiąga kilka merów wysokości i posiada charakterystyczne, rozłożyste liście. Jego owoce mają owalny lub gruszkowaty kształt. Dojrzałe są miękkie i zmieniają kolor z zielonego na pomarańczowy lub ciemnożółty. Wewnątrz znajdują się czarne nasiona, które otoczone są miękkim, soczystym miąższem.
Owoc jest w pełni jadalny. Charakteryzuje się delikatnym, słodkim posmakiem, który wiele osób porównuje do melona. Jest jednak mniej wodnisty, a bardziej kremowy i intensywny w smaku. Najlepiej smakuje na surowo i schłodzony. Papaję można również wykorzystywać do przygotowania sałatek, smoothie i deserów, a nawet i do dań wytrawnych. Jeśli chodzi o smak nasion, jest on pieprzny i o lekko gorzkawym posmaku.
Sprawdź też: Wygląda jak jabłko, smakuje jak budyń. Przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć
Nad papają warto się pochylić nie tylko ze względu na egzotyczny smak oraz orzeźwienie, jakie ze sobą niesie, ale także prozdrowotne właściwości, których ma całkiem sporo. To prawdziwa bomba składników odżywczych. Mowa o bogactwie witamin, takich jak A, C, E oraz witamin z grupy B, a także licznych minerałów, wśród których wymienia się magnez, żelazo czy też potas.
Ponadto papaja to źródło błonnika, który wspiera trawienie oraz oczyszcza organizm, a także licznych antyoksydantów, wśród których wymienia się luteinę, zeaksantynę, likopen i betakaroten. Dzięki temu owoc wykazuje silne działanie przeciwzapalne, działając ochronnie i wspomagając walkę z wolnymi rodnikami.
Może cię zainteresować: Ma mnóstwo witamin, a prawie nikt go nie je. Właśnie trwa sezon
Regularne spożywanie papai niesie za sobą nie tylko przyjemność jedzenia, ale również liczne korzyści zdrowotne. Wiele możliwości wykorzystania tego egzotycznego owocu sprawia, że w smaczny sposób można wesprzeć zdrowie i to na wielu płaszczyznach. Warto na niego szczególną uwagę zwrócić w kontekście troski o układ trawienny. Papaja wspiera bowiem procesy trawienne, oczyszcza organizm, dezynfekuje, a także regeneruje i otula.
Ponadto poprzez zawartą w owocu papainę nie tylko wspiera procesy trawienne, ale również przyspiesza spalanie białek i tkanek tłuszczowych, co ułatwia odchudzanie i dbanie o sylwetkę. Dodatkowo papaja świetnie nawadnia organizm, wspiera wątrobę oraz wspomaga układ odpornościowy, między innymi przez dużą ilość witaminy C.
Z kolei duża ilość witaminy A wpływa na lepszy wygląd i kondycję włosów, a także skóry. Ponadto wspiera wzrok. Liczne przeciwutleniacze zawarte w papai obniżają stres oksydacyjny, co chroni przed starzeniem się komórek, a także przed rozwojem chorób przewlekłych. Melonowiec właściwy to więc nie tylko egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. To także naturalne źródło zdrowia, które łatwo włączyć do codziennej diety.
Zobacz też:
To najlepsza mąka na pierogi. Wychodzą elastyczne i delikatne
Żadne małosolne. Ogórki po meksykańsku to mój tajemny przepis
Nie tylko zupa grzybowa. W sezonie choć raz zrób ten obiad, a rodzina oszaleje z zachwytu