Reklama
Reklama

Wygląda jak jabłko, smakuje jak budyń. Przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć

Ten owoc wygląda jak jabłko, a smakuje jak budyń. Niektórzy ludzie w Polsce nawet nie wiedzą o jego istnieniu, a to wielki błąd, ponieważ jest jednym z najzdrowszych produktów w warzywniaku. Wspomaga trawienie, przyspiesza przemianę materii i pomaga schudnąć. Zresztą to tylko niewielka część jego pozytywnego wpływu na organizm.

Czerymoja to jedno z określeń flaszowca peruwiańskiego, smacznego i bardzo zdrowego, egzotycznego owocu, który pochodzi z Ameryki Północnej. W Polsce można coraz częściej kupić go w warzywnikach i marketach. 

Mimo tego, wciąż niewiele osób w Polsce włącza go do swojej diety, ponieważ wciąż niewiele mówi o tym, jak pozytywnie czerymoja może wpłynąć na funkcjonowanie organizmu.

Może cię zainteresować: Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice

Dlaczego warto jeść czerymoję? Waga, jelita i serce będą ci wdzięczne

Właściwości czerymoji mogą cię pozytywnie zaskoczyć. Ma jedynie niecałe 75 kcal w 100 gramach owocu, a jest znakomitym źródłem przeciwutleniaczy, witaminy: C, A, B6, wapnia, fosforu, potasu, manganu, miedzi oraz magnezu.

Regularne sięganie po ten owoc może pozytywnie wpłynąć na układ sercowo-naczyniowy, ciśnienie krwi, kondycję naczyń krwionośnyh, przyczyniać się do redukcji stanów zapalnych i wspierać zdrowie serca.

Czerymoja wspiera trawienie, znajduje się w niej wiele błonnika pokarmowego, przeciwdziała zaparciom, pozytywnie wpływa na ogólne samopoczucie i funkcjonowanie układu nerwowego. 

W związku z tym, że czerymoja zawiera wiele antyoksydantów, pomaga także w walce z wolnymi rodnikami, opóźniając starzenie i zmniejszając ryzyko występowania chorób przewlekłych.

Czytaj również: To najzdrowsze warzywo na świecie. Można uprawiać je na parapecie, a mało kto o nim słyszał

Jak smakuje czerymoja i jak ją jeść? Na surowo jest najlepsza

Skórka rośliny jest zielona, łuskowata i dość szorstka. Nie wszystkich to zachęca, jednak gdy już go kupisz, po otwarciu owocu czeka cię miłe zaskoczenie. Czerymoja ma bowiem kremowy, słodki miąższ, który może kojarzyć się z budyniem, również z uwagi na kremową konsystencję. 

Smak czerymoji zazwyczaj opisywany jest jako połączenie ananasa, banana i truskawki. Owoc świetnie smakuje zarówno, jedzony solo, jak i w formie dodatku np. do słodkich sałatek, lodowego deseru, koktajlu czy smoothie. Nadaje się również na przetwory. Nie należy jeść jego pestek.

Zobacz też:

Zerwij w warzywniku i włóż do słoików. Te kiszonki biją na głowę ogórki czy kapustę

​Takie ciasto z malinami robi siostra Anastazja. Wszystkie koleżanki poproszą o przepis

Już nie ogórki, a marchewki małosolne. Robię je bez użycia słoików

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: zdrowie | zdrowe żywienie | owoce