Ten olej chroni serce i wątrobę. Już łyżka dziennie oczyści tętnice
Nazywany zielonym złotem, jest skarbnicą cennych składników odżywczych i naturalnym sprzymierzeńcem w profilaktyce chorób serca oraz wątroby. Olej z pestek dyni zyskuje coraz większą popularność nie tylko w kuchni, ale też w domowej apteczce. Sprawdź, dlaczego warto włączyć go do codziennej diety i jak może pomóc w oczyszczaniu tętnic.
Olej z pestek dyni to prawdziwa bomba składników odżywczych. Tłoczony na zimno, zachowuje pełnię swoich właściwości i zawiera duże ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Głównie omega-6 i omega-9, które odgrywają kluczową rolę w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi. Znajdziemy w nim także bogactwo witamin: E (nazywaną "witaminą młodości"), A, C oraz z grupy B. Olej z pestek dyni to również źródło cynku, magnezu, potasu, selenu i fitosteroli, które korzystnie wpływają na układ krążenia, odporność i funkcjonowanie narządów wewnętrznych.
Sprawdź również: Ten owoc chroni serce jak plaster. W Polsce jest go na pęczki
Regularne spożywanie oleju z pestek dyni może przynieść wiele korzyści zdrowotnych. Przede wszystkim wspiera pracę serca i wątroby. Zawarte w nim kwasy tłuszczowe oraz fitosterole pomagają obniżyć poziom "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając poziom "dobrego" HDL, co znacząco zmniejsza ryzyko miażdżycy i chorób wieńcowych.
Olej działa także ochronnie na wątrobę. Wspiera jej regenerację, pomaga w usuwaniu toksyn z organizmu i łagodzi stany zapalne. Dodatkowo dzięki obecności antyoksydantów, działa przeciwstarzeniowo i wzmacnia odporność. W badaniach wykazano również, że może wspierać zdrowie prostaty i układu moczowego, co czyni go cennym dodatkiem do diety mężczyzn.
Sprawdź również: Dodaj 1 tabletkę do kawy i pij regularnie. W mig pozbędziesz się toksyn z organizmu
Olej z pestek dyni najlepiej spożywać na zimno, bo podgrzewanie może zniszczyć jego cenne właściwości. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek, past kanapkowych, pieczywa czy gotowanych warzyw. Można nim również polać zupę-krem tuż przed podaniem lub wykorzystać jako bazę do domowego pesto. Dla celów zdrowotnych zaleca się spożywanie jednej łyżki oleju dziennie. Najlepiej na czczo lub jako składnik porannego posiłku. Dzięki swojemu lekko orzechowemu smakowi nie tylko wzbogaca potrawy, ale również skutecznie wspomaga organizm od wewnątrz.
Zobacz też:
Robisz to z jagodami po przyniesieniu do domu? Nie dziw się, że tak szybko się psują
Jeszcze dziś zrób to z oknami w mieszkaniu. Obniżysz temperaturę bez klimy
Zrób to z kuchenką przed wyjazdem na urlop. Później sobie podziękujesz